OpiskelijaMatti Kummu
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Chilen yliopisto, Chile
Aika 30.07.2001 - 04.12.2001
Vaihto-ohjelma

Opiskelu

Chile, tuo vuorten ja ihmeellisen luonnon maa Etelä-Amerikassa, tarjosi hyvät puitteet vaihtopaikalle. Opiskelin Santiago de Chilessä, Chilen pääkaupungissa, kevätlukukauden (paikallisen vuodenaikalaskun mukaan) 2001. TKK:lla ei ole vaihto-ohjelmaa kyseiseen yliopistoon, joten hankin opiskelupaikkani itse, mikä osoittautuikin helpoksi ja hyväksi tavaksi lähteä vaihtoon. Universidad de Chile on Chilen vanhin, perinteisin ja suurin yliopisto. Yksityiset yliopistot ovat valtaamassa alaa, mutta vielä U, kuten yliopiston nimi siellä lyhennetään, on arvostetuin yliopisto yhdessä Universidad de Catolican kanssa.

Opetuksen taso oli kohtuullista, mutta kurssien järjestely ontui aina välillä ja tiedottaminen kurssin sisällä tuntui olevan välillä ylivoimaisen vaikeaa. Puitteet tehdä projekteja ja muita kotitehtäviä olivat heikohkot tietokoneiden ja yhteyksien ollessa puutteellisia, mutta kaverit auttoivat aina tarpeen mukaan. Alun kankeuden jälkeen alkoi opiskelukin sujua ja loppuen lopuksi sain kaikki kurssit suoritettua kunnialla läpi. Professorit olivat hyviä ja ymmärsivät vielä vähän puutteellisen kielitaitoni. Yleisesti ottaen espanjan kielen taito on välttämätön opiskeltaessa Chilessä, sillä harva osaa englantia ja materiaalikin on usein espanjaksi.

Vapaa-aika

Vapaa-aikaa oli minulla aika paljon, koska kurssit eivät vieneetkään arvioimaani tuntimäärää ja näin jäi aikaa harrastaa, matkustaa ja viettää sosiaalista elämää. Usein pakkasimmekin reppumme ja lähdimme hiihtämään, kiipeilemään, rannalle kävelemään tai reissaamaan autiomaahan. Siten pääsin tutustumaan koko Chileen ja näin sekä koin paljon asioita, joita ei koulunpenkillä tai tietokoneen ruutua tuijottamalla mitenkään voi oppia. Ehdottomasti parhaita kokemuksia minulle jäi vuori- ja kalliokiipeilyretkiltä. Paikat näiden lajien suorittamiseen ovat loistavat ja sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Chilessä on helppo liikkua. Suurin osa matkoista matkustetaan bussilla, jotka ovat todella hyviä ja siihen nähden myös halpoja. Pidemmillä matkoilla tarjoillaan bussissa ateriat ja pientä naposteltavaa juoman kera. Tästä vastaa jokaisessa bussissa oleva bussipoika, joka muutenkin huolehtii matkustajien viihtyvyydestä. Bussilla pääsee melkein mihin vain ja milloin vain. Tiet ovat myös pääosin hyvässä kunnossa. Tosin on Chilessä rautatiekin, mutta varsin suppea rataverkosto.

Chile – kuparia ja kalastusta

Chileä hallitsee Andit ja niiden mahtavat lumihuippuiset vuoret Aconcaguan (6978m), Amerikan mantereen korkeimman vuoren, johdolla. Toisella puolella myrskyää taas Tyynivaltameri, joka kylmällä merivedellään takaa Chilen kalastajille runsaat ja maukkaat saaliit. Vuorilta taas tämä maailman pisin maa saa kuparinsa, joka on Chilen ehdottomasti tärkein vientituote ja elinkeino.
 
Chile on reilussa kymmenessä vuodessa, jonka ajan maata on hallinnut presidentti maan yksinvaltiaan Pinochetin jälkeen, muuttunut valtavasti. Maa on länsimaistunut ja katukuvassa ei huomaa enää merkkiäkään entisestä hirmuvallasta. Taloudellisesti Chilellä menee nyt paremmin kuin koskaan ja Argentiinan kriisit ovat vain nostaneet Chilen asemaa Etelä-Amerikassa. Tuloerot ovat tosin vielä uskomattoman suuret ja niiden kasvamiselle ei näy loppua. Tilanne on kuitenkin parempi kuin monessa muusa Etelä-Amerikan maassa.

Santiago on Chilen keskus melkein kaikessa. Siellä asuu kolmasosa maan väestöstä ja teollisuus ja kulttuuri on keskittynyt vahvasti sinne. Kovin kansainvälinen kaupunki ei kuitenkaan ole ja kulttuuri- ja urheilumahdollisuudet ovat hyvin rajallisia.

Ilmasto ja geografia

Mahtava luonto on kiinteä osa Chileä. Pohjoisessa sijaitsee maailman kuivin aavikko – Atacama – ja taas vastakohtana sille Etelä-Chilessä voi samoilla mahtavissa metsissä ja välillä virvoitella upeissa järvissä. Lukemattomat jäätiköt tekevät Patagoniassa maisemasta ainutlaatuisen maailmassa. Chile on vastakohtien maa ja sillä onkin hyvin mielenkiintoinen geografia. Maa on yli 4000 km pitkä etelä – pohjois- suunnassa ja leveyttä sillä on keskimäärin 150 km. Ilmasto vaihtelee paljon Chilen eri osien mukaan. Chilestä löytyy lähes kaikki ilmastovyöhykkeet aina subtrooppisesta pohjoisesta lähes antarktiseen etelään. Santiagossa ja sen ympäristössä vallitsee Välimeren seudun mannerilmasto. Talvet ovat kylmiä ja sateisia kun taas kesällä paistaa aurinko ja lämpömittari näyttää yli 30 astetta.

Asuminen

Vuokra-asunnon löytäminen on Santiagosta helppoa ja asuminen kohtuullisen halpaa. Itse asuin lähellä keskustaa olevassa kommuunissa, jossa minun lisäkseni asui neljä muuta. Asunto sijaitsi muutaman kilometrin päässä keskustasta ja minun laitokselleni oli sieltä matkaa vain noin kilometri. Vuokraa maksoin 110 euroa kuussa ja siihen kuului asuminen, kaasu, sähkö, vesi ja puhelin.

Lopuksi

Santiago de Chile on vaihtokohteena ihanteellinen, varsinkin jos on kiinnostunut vuorista ja niillä liikkumisesta. Mutta jos kaipaa paljon kulttuuria ja kansainvälistä ilmapiiriä, niin suosittelen ennemmin vaikka Buenos Airesia. Itse viihdyin Chilessä hyvin ja olisin voinut vielä vähäksi aikaa jäädäkin. Myös eläminen on Chilessä kohtuullisen halpaa ja näin ollen opiskelijabudjetilla pärjäilee hyvin.

Chileläiset ovat iloisia ja avoimia ihmisiä ja heidän kanssaan on pääsääntöisesti helppo päästä kontaktiin. Chile opetti minulle ihmisenä paljon ja antoi monia mielettömiä kokemuksia. Jostain muualta niitä olisi ehkä vaikea saada. Espanjaa opin todella paljon, koska maassa ei muulla kielellä yksinkertaisesti pärjää.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen