OpiskelijaMatti Kummu
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Puerto Ricon yliopisto, Puerto Rico
Aika 11.01.2001 - 14.05.2001
Vaihto-ohjelma ISEP

Opiskelu

Opiskelin kevään 2001 University of Puerto Ricossa, Puerto Ricon länsirannikolla, Mayagüezin kaupungissa. Vaihtopaikan sain kansainvälisen vaihto-ohjelman ISEPin (International Student Exchange Program) kautta. Kurssit olivat kaikki espanjaksi, mutta tentit ja harjoitustyöt sain tehdä halutessa myös englanniksi. Opiskelin paikallisella Civil Engineering osastolla, joka on hyvin arvostettu paikallisella ja käsittääkseni myös Yhdysvaltojen tasolla. Yleisesti ottaen taso oli opetuksessa ja opiskelussa hyvä. Professorit olivat auttavaisia ja päteviä, sekä ymmärsivät hyvin että minulla oli vaikeuksia kielen ja erilaisen opiskelukulttuurin kanssa. Harjoitustyöt ja tentit sain kaikissa kursseissa tehdä englanniksi tai espanjaksi ja myös suurin osa materiaalista oli englanniksi. Ryhmät olivat pieniä, varsinkin jatko-opiskelijoille suunnatuissa kursseissa, ja muut opiskelijat olivat ystävällisiä ja auttavaisia.

Vapaa-aika ja liikkuminen

Vapaa-aikaa oli alussa paljon ja opintojen tahdin kiristyessä loppukeväästä sitä ei juuri ollut. Viikolla oli yliopistolla hyvät mahdollisuuden harrastaa urheilua ja myös kulttuuria. Erilaisia tapahtumia ja konsertteja oli paljon jokaiselle jotakin –periaatteella. Kaupungilla, yliopiston ulkopuolella, oli yöelämä kohtuullisen vilkasta ja usein juhla oli keskittynyt kaduille baarien ulkopuolelle. Viikonloppuna oli yleistä suunnata kulku rannoille tai sitten pääkaupunkiin tunnustelemaan elämää siellä. Matkustaminen oli tosin vaikeaa ilman autoa, koska busseja ei ollut. Vain taksilla pääsi paikasta toiseen ja se oli kallista. Joskus vuokrasimme auton, mutta yleensä turvauduimme paikallisten kavereiden kyytiin, jotka mielellään lähtivät mukaan. Nähtävää riittää tuolla pienellä saarella ja niin, mahtavia rantoja ja hienoa luontoa myös.

Puerto Rico

Puerto Rico on pieni saari (120km*30km) Karibian merellä noin sata kilometriä kaakkoon Dominikaanisesta Tasavallasta. Sillä on autonominen asema ollessaan osa Yhdysvaltoja. Puerto ricolaiset saavat vapaasti matkustaa mantereelle ja työskennellä siellä ilman erityistoimia, mutta presidentinvaaleissa he eivät saa äänestää. Heillä on oma parlamentti ja hallinto saarella, mutta taloudellisesti he ovat kohtuullisen riippuvaisia emämaastaan. Ihmisiä tuolla pienellä saarella asuu noin 4 miljoonaa ja saaren ulkopuolella taas vähän yli 5 miljoonaa puerto ricolaista. Vaikka paljon kansalaisia lähtee pois, niin myös suuri osa heistä palaa kotijuurilleen jossain vaiheessa elämänkaartaan.

Saarella aistii helposti latinalaisen elämäntyylin, vaikka se on kärsinyt pahasti vaikutteista sen suuresta ja kaupallistuneesta emomaastaan. Mutta vielä löytyy rauhallisia pikkukyliä rannalta, joissa näkymää vallitsevat pienet kalastajaveneet ja rannalla avojaloin juoksentelevat pikkulapset. Salsa soi ja vanhukset pelaavat palmujen katveessa dominoa, tuota Karibian kansallispeliä. Mutta paljon on vanhasta kulttuurista ja sen tavoista jäänyt suurten kauppakeskusten ja kapitalismin jalkoihin, joka on valitettavaa, sillä juuri tuota aitoa latinalaista elämää odotin löytäväni. Sen sijaan löysin itseni kahvilta McDonalsista tai ostoksilta valtavasta kauppakeskuksesta - niitä ei voinut välttää, vaikka yritin viimeiseen asti.

Ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Suurin osa vanhoista ihmisistä puhuu vain espanjaa, mutta nuoret puhuvat sujuvasti myös englantia. Sain paljon paikallisia kavereita ja aina he olivat hyvin auttavaisia ja iloisia - kerrassaan loistavia ihmisiä. Kaupoissa tulivat ihmiset juttelemaan ventovieraalle suomalaiselle ja kaupan kassan kanssa saattoi vierähtää viisikin minuuttia keskustellessa olostani saarella ja kysymyksiä sateli koskien Suomea.

Ilmasto ja geografia

Puerto Ricossa vallitsee subtrooppinen ilmasto. Aurinko helottaa suurimman osan ajasta pilvettömältä taivaalta ja kesällä sataa muutaman tunnin iltapäivällä. Keskilämpötila pyörii vähän 30 asteen alapuolella ja takaa lämmöstä nauttivalle mukavat oltavat. Pohjoisen pojalla oli vähän vaikeuksia sopeutua tuohon jatkuvaan kuumuuteen enkä siihen ikinä oikein tottunutkaan. Yöllä pystyi toki nukkumaan lämpötilan laskiessa jopa 24 asteeseen.

Asuminen

ISEPin sopimukseen kuului asunto Edificio Darlingonista, joka on 12 kerroksinen kauhistus moottoritien varrella. Asunto oli hyvä ja siellä oli kaikki tarvittava valmiina, joten mitään ei tarvinnut hankkia. Asunnossa oli pieni keittokomero ja isohko olohuone. Näköala oli suoraan merelle 8. kerroksesta, joten sen puolesta siellä kelpasi asustella - varsinkin auringonlasku oli aivan mahtava.

Lopuksi

Suosittelen lämpimästi Puerto Ricoa vaihtokohteena, jos haluaa yhdistää hyvät opiskelumahdollisuudet, mahtavat rannat ja rennon latinalaisen elämäntyylin. Itse pidin eniten ihmisistä ja heidän avoimuudestaan ja iloisuudestaan. Pidin myös opiskelusta yliopistossa ja mieleen jäi hyödyllisiä asioita syventymiskohteistani vesirakentamisesta ja -taloudesta. Tuon viiden kuukauden aikana Puerto Ricossa opin paljon – en vain opiskelujutuista, vaan myös elämästä, ihmisistä, latinalaisesta kulttuurista, espanjan ja englannin kielestä ja ennen kaikkea itsestäni

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen