OpiskelijaHannele Ahponen
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde InstitutoTecnológico y de Estudios Superiores de Occidente, Meksiko
Aika 15.01.2001 - 18.05.2001
Vaihto-ohjelma ISEP

Opiskelin Guadalajarassa, Meksikossa kevätlukukauden 2001. Vaikka ensimmäisenä mieleeni palaakin lämmin auringonpaiste ja yhtä lämpimän ystävälliset ihmiset, vaihdosta jäi käteen paljon muutakin. ITESO:lla opiskelee n. 8000 opiskelijaa ja koulu on yksityinen, kuten lähes kaikki yliopistot Meksikossa. Suoritin kursseja lähinnä ympäristötekniikan osastolla ja osallistuin espanjan kielikurssille. Kaikki kurssit olivat espanjaksi, mutta opiskelu sujui hyvin pienten alkuvaikeuksien jälkeen puolentoista vuoden espanjan opiskelun kokemuksella.

Ympäristötekniikan kurssit vastasivat laajuudeltaan ja vaikeustasoltaan lähes vastaavia kursseja TKK:lla. Tosin laboratoriotöitä ja laskuharjoituksia oli vähemmän ja tentit olivat helpompia kuin Suomessa. Opetus koostui tuttuun tapaan luennoista, laskuharjoituksista tai muista kotitehtävistä, laboratorioharjoituksista sekä ekskursioista. ITESO:lla opiskelijoiden ja opettajien suhde on todella avoin ja lämmin. Opiskelijat kyselivät luennoilla paljon ja luennon aiheeseen liittyvää keskustelua oli muutenkin runsaasti - todella positiivinen yllätys Suomen joskus liiankin jäykkiin ja virallisiin luentoihin tottuneelle.

Jätehuollon kurssilla teimme ekskursion eräälle Guadalajaran kaatopaikoista. Saimme nähdä käytännössä, miten ympäristönäkökohdat huomioon ottava kaatopaikka toimii. Alueella käytettiin geotekstiilejä ja suotovedet kerättiin haihdutusaltaisiin. Alueen maisemointi käytön jälkeen oli suunniteltu huolellisesti. Monella muulla alueen kaatopaikosta jätteet kipattiin suoraan maahan ja suotovedet sekä osa itse jätteistäkin saastutti ympäristöä valumalla esim. puroon. Jätevedenkäsittelykurssin ekskursio suuntautui rakenteilla olevalle jätevedenkäsittelylaitokselle. Koska puhdistuslaitos ei ollut vielä toiminnassa, altaat ja muut rakenteet olivat tyhjiä ja saimme selkeän kuvan koko laitoksen jätevedenkäsittelyprosessista ja sen eri vaiheista.

Toiseksi viimeisellä kouluviikolla ITESO:lla järjestettiin kansainvälinen vesialueiden kunnostusta käsittelevä kolmipäiväinen seminaari, jota pääsin kuuntelemaan. Tilaisuudessa oli asiantuntijoita Kanadasta ja Meksikosta esitelmöimässä aiheesta. Kanadalaiset kertoivat mm. Suurten järvien kunnostusprojekteista ja Meksikon puolelta esiteltiin monia erillisiä kohteita, mm. Lago de Chapala, Meksikon suurin järvi, jota uhkaa kuivuminen.

Vapaa-aika

Koulun puolesta vaihto-opiskelijoille järjestettyä toimintaa ei ollut juuri ollenkaan, mikä olikin kaikista suurin miinuspuoli vaihdon aikana. Näin ollen kontaktit muihin vaihtareihin piti löytää itse. ITESO:lla oli kuitenkin mahdollisuus harrastaa maksutta todella monenlaista; aerobicia, jazz-tanssia, joogaa, kuoroa, jalkapalloa jne. Lisäksi ITESO järjesti kaikille opiskelijoille tarkoitettuja viikonloppuretkiä lähikaupunkeihin ja Tyynenmeren rannikolle. Muuten vapaa-aika kului viikonloppuisin kavereiden kanssa leffassa, kahviloissa tai diskoissa.

Eräs mielenkiintoisimmista retkikohteista oli Lago de Chapala, Meksikon suurin järvi, josta Guadalajara ottaa käyttövetensä. Järveä uhkaa kuitenkin kuivuminen ja veden pilaantuminen maatalouden tehottoman vedenkäytön, järveen laskettavien puhdistamattomien yhdyskuntajätevesien ja pohjalle kertyvien sedimenttien takia. Lago de Chapala ja Guadalajaraa uhkaavat vesiongelmat ovat alueelle todellinen ongelma ja uutisten aihe lähes viikoittain.

Guadalajara ja Meksiko

Guadalajara, Meksikon toiseksi suurin kaupunki on n. 5 miljoonan ihmisen koti. Kaupunki ei kokonsa ja rauhallisen elämänmenonsa puolesta vaikuta kuitenkaan lainkaan kaaosmaiselta ja turvattomalta suurkaupungilta. Keskustassa on kauniita puistoja ja vanhoja kirkkoja ja joka kadunkulmasta löytyy ravintoloita ja kahviloita. Ihmiset ovat yleisesti ottaen todella ystävällisiä ja auttavaisia sekä positiivisella tavalla kiinnostuneita kaukaa tulleesta vaihto-opiskelijasta. Lisäksi pääsin tutustumaan meksikolaiseen kulttuuriin ainutlaatuisella tavalla - asumalla keskellä jokapäiväistä elämää meksikolaisessa perheessä.

Kulttuurissa on vaikutteita USA:sta autokulttuureineen ja jenkkityylisine lähiöineen. Toisaalta Guadalajara on erittäin meksikolainen kaupunki verrattuna moniin lähempänä yhdysvaltojen rajaa sijaitseviin kaupunkeihin, ja sen myös huomaa rennosta elämänmenosta, musiikista ja tavoista. Kontrasteja löytyy myös muualta. Onnekkaalla rikkaalla perheellä on monta autoa ja uusimmat kännykkämallit sekä varaa maksaa koulujen hurjat lukukausimaksut. Toisaalta kaduilla näkee kerjäläisiä tai ihmisiä, jotka elättävät itsensä myymällä karkkeja tai kukkia liikennevaloihin pysähtyviin autoihin.

Kevätlukukausi Meksikossa oli todella positiivinen ja ainutlaatuinen kokemus. Tutustuminen täysin uuteen kulttuuriin avarsi maailmaa paljon. Sain loistavia ystäviä sekä Meksikosta että muualta maailmasta ja kielitaito koheni valtavasti. Erityisen mielenkiintoista oli myös tutustuminen paikalliseen luontoon ja ympäristöön sekä niihin liittyviin ongelmiin, jotka poikkeavat omistamme paljon.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen