OpiskelijaJaana Rantakokko
Koulu Oulun ja Kuopion yliopistot
Matkakohde Calgaryn yliopisto, Kanada
Aika 01.09.1999 - 30.04.2000
Vaihto-ohjelma ISEP


Johdanto

Kanada on jostain syystä kiinnostanut minua maana jo pidemmän aikaa. Ehkä suurimpana vaikuttajana on ollut maan laajat, koskemattomat erämaat. Juuri ennen valmistumistani minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä vielä vaihto-opiskelijaksi Kanadaan, kun ISEP-vaihto-ohjelma laajensi vaihtomahdollisuuksia USA:sta muihinkin Amerikan mantereen valtioihin. Vaihtoon lähdin Kuopion yliopiston kautta, koska jokaisesta Suomen yliopistosta pääsee vuosittain vain yksi opiskelija koko Kanadan alueelle. Vaihtopaikoista minua eniten kiinnosti Calgaryn yliopisto, ja onnekseni myös pääsin sinne.

Calgary ja Calgaryn yliopisto

Calgary on yksi Kanadan elinvoimaisimmista kaupungeista. Siellä asuu nyt jo yli 750 000 asukasta, ja kaupunki kasvaa vauhdilla koko ajan. Kaupungin keskusta muodostuu moderneista pilvenpiirtäjistä, mutta jo aivan keskustan tuntumasta alkavat viihtyisät pientaloalueet. Keskustasta löytyy usean kansainvälisen öljy-yhtiön päätoimistot. Kaupunki tarjoaa asukkailleen ja vierailijoille hyvät mahdollisuudet urheiluun, ostoksien tekoon, kulttuuritapahtumiin ja muihin aktiviteetteihin. Suosituin kesätapahtuma Calgaryssa on 'Calgary Stampede', suurtapahtuma villin lännen tyyliin, jolloin koko kaupunki täyttyy Cowboy-hatuista. Calgaryn sijainti aivan Kalliovuorten lähettyvillä lisää kaupungin kiinnostavuutta entisestään. Vain noin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva upea vuoristo tarjoaa vierailijoilleen henkeä salpaavia maisemia sekä maastoja kaikensorttiselle ulkoilmaharrastukselle laskettelusta vuorikiipeilyyn.

Calgaryn yliopisto on yksi Kanadan suurimmista opinahjoista. Se käsittää noin 20 000 kokoaikaista opiskelijaa ja 1 700 työntekijää kuudessatoista tiedekunnassa. Kansainvälisiä opiskelijoita on arviolta noin 800. Yliopisto-opinnot muodostuvat amerikkalaiseen tapaan 'undergraduate' ja 'graduate' opinnoista, jotka vastaavat 'Bachelors' ja 'Masters' -tutkintoja. Kandin opintoja vastaava ensimmäinen vaihe kestää noin neljä vuotta, jonka lisäksi kuluu yhdestä kahteen vuotta Maisterin tutkintoon valmistuttaessa.


Kertomus vuodesta

Koska Kanadan vuosi oli minulle toinen vaihtovuoteni opiskelujeni aikana, ei lähtö sinänsä ollut kovin hankalaa. ISEP:in vaatimien papereiden täyttö oli suurin urakka; ne tuli olla valmiina jo puoli vuotta ennen lähtöä. Calgaryn yliopistosta sain paljon tietoa jo ennen lähtöä - ongelmana oli ennemminkin suuri määrä tietoa, kuin tiedon puute. Paikallinen koordinaattorini antoi jo sähköpostitse hyvin ystävällisen ja avuliaan kuvan itsestään.

Saavuin Calgaryyn syyskuun alussa 1999. Saapumisestani muistan tunnelmat lentokentällä koneen laskeuduttua: pilvenpiirtäjä-kaupunki näytti jopa kauniilta, kun takana siinsivät vaikuttavat Kalliovuoret! Minua oltiin vastassa lentokentällä, siten majoittumisenikin sujui ongelmitta. Kotiutuminen uuteen paikkaan vei oman aikansa, vaikka mahdollisiin ongelmiin olinkin jo osannut varautua. Ensimmäisellä viikolla jouduin kysymään useampaan kertaan suuntaa ennen kuin kaikkien tarpeellisten rakennusten sijainnit selkiintyivät laajalla campus-alueella. Muistan myös kuinka tilasin talonmiehen korjaamaan pöytälamppuani, kun sen sytystysnappi oli jumissa. Senkin jälkeen meni aikansa ennen kuin tajusin että nuppi toimikin pyörittämällä eikä painamalla. On hyvä oppia uusia näkökulmia vanhoihin tottumuksiin!

Omanlaisensa kulttuurishokkinsa tarjosi opiskeluiden alkaminen. Pehmeästä laskusta ei ollut puhettakaan, ja lukioajoilta unohtuneet kotiläksyt nousivat taas kunniaansa. Opiskeluissa tahti on kova, ja joka kurssin professori vaatii opiskelijoilta paljon työtä. Tai ehkä työmäärä ei niinkään ole suurempi mihin olen Suomessa tottunut, mutta aikataulu on paljon tiukempi. Koska koko yliopiston kurssivalikoima oli minulle avoinna, päädyin valitsemaan hyvin paljon tutkinnostani poikkeaviakin kursseja: kasvi- ja vesiekologiaa, espanjaa - ja modernia tanssia! Motivaatio opinnoissani olikin sitten hyvin suuri, kun kaikki kurssini valitsin niin vapaasti. Varsinainen tutkintoni ei enää joka tapauksessa vaatinut paljon lisäkursseja. Ensimmäinen lukuvuoteni kului suurelta osin opiskelujen parissa, mutta ehdin tutustua myös jonkin verran ympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Joululomalla päädyin jäämään valtameren taakse. Sainkin tilaisuuden päästä vierailemaan quebeciläisten ystävieni luona ranskankielisessä Kanadassa. Viisi ystävääni viettivät yhden lukuvuoden Oulun yliopistossa kolme vuotta aikaisemmin. Tutustuin heihin tuolloin hyvin, koska toimin silloin 'kummina' ulkomaalaisille opiskelijoille. Noin kymmenen päivää jouluineen vietinkin heidän luona 'täysihoidossa'. Heillä oli valmis ohjelma minulle koko lomaksi, josta sain kuulla vasta saavuttuani Montrealin lentokentälle. Mukavat muistot minulle reissusta jäi - vaikka tuliaisina otinkin mukaani flunssaviruksen, jonka kourissa vietimme sitten vuosituhannen vaihteen poikaystäväni kanssa.

Kevätlukukautena otin tietoisesti vähemmän kursseja kuin syyslukukaudella. Näin minulle jäi enemmän aikaa käydä mm. kansainvälisen toimiston järjestämissä tapahtumissa ja reissuilla. Paikallisesta kv-porukasta minulle jäikin hyvä muisto. Tämä vaikutti kuitenkin siihen, että parhaimmat ystäväni sain muista ulkomaalaista, en niinkään paikallisista opiskelijoista. Asiaan vaikutti myös se, että yliopiston opiskelijat olivat pääasiassa minua nuorempia, ja mielenkiinnon kohteetkin silloin meillä olivat hiukan erilaiset. Graduate-opiskelijat puolestaan olivat niin kiinni opinnoissaan ja poika- & tyttöystävissään, että vapaa-aikana en juurikaan heitä tavannut. Kursseillani sinänsä tutustui ihmisiin paremmin, kuin mitä meille varoteltiin. Nämä ihmissuhteet kuitenkin usein jäivät vain luentojen aikana juttelemisen tasolle. Minulla oli myös paikallinen kummini, mutta jos halusin häntä nähdä, tuli minun viikko etukäteen varata aika hänen kalenteristaan. Kanadalaisista opiskelijoista minulle jäikin hyvin kiireinen kuva. En ole eläessäni nähnyt niin paljon stressaantuneita ihmisiä, kuin yliopiston kirjastossa juuri ennen koekausia! Noihin aikoihin kirjasto oli auki läpi yön, eikä ollut mitenkään harvinaista, että ihmiset todellakin viettivät öitä kirjastossa opiskellen.

Vaihtovuoteni lopetin mukavalla tavalla. Huhtikuun kaksi viimeistä viikkoa vietin kasvitieteen kenttäkurssilla, joka käsitti matkan kalliovuorten yli Vancouveriin ja Vancouverin saarelle. Tuolla välimatkalla saimme mahdollisuuden tutustua mitä erilaisimpiin kasvillisuusalueisiin, kaikkeen hiekkarannalta lumihuippuisille vuorille. Matkamme oli ehkä hieman tavallista erilaisempi, koska meistä seitsemästä opiskelijasta neljä oli ulkomaalaisia. Reissuun tuli kieltämättä hieman turistimatkailun makua, vaikka opiskelimmekin ahkerasti. Tuolla reissulla sain myös koko vuoteni parhaimmat kanadalaiset ystäväni. Pientä lisämaustetta retkeilyymme toi kauppareissumme pieneen kylään keskellä vuoria - siellä tupsahdimme keskelle Hollywood-filmauksia Jack Nicholsoneineen!


Yhteenveto vuodesta

Kokonaisuudessaan vietin upean vuoden Calgaryn yliopistossa. Tarinassani ei näy vaikeita aikoja, joita myös tottakai vuoteen mahtuu. Keväällä minulla oli välillä vaikea perustella itselleni Kanadassa oloani, koska se todellakin oli minulle ylimääräinen vuosi opintojeni kannalta. Suomi- ja poikaystävä-ikäväni olivat suurimmat mitä koskaan aikaisemmin matkustaessani. Kuitenkin kaikki ihanat ihmiset, joihin tutustuin vuoteni aikana saivat minut taas nauttimaan Calgaryssa olostani. Mutta ainakin kypsyin todellakin siihen, että opiskelut minulle jo riittävät! Aikaisempaan vaihtovuoteeni verrattuna Calgaryn yliopiston kv-toimisto saa minulta paljon plussaa. Heillä on kaikki huomioitu vaihto-opiskelijaa varten, ja aktiviteettejä järjestetään usein ja erityyppisille ihmisille. Muutenkin koko yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijalle hyvät mahdollisuudet vaihtovuoden onnistumiselle. Vuoden päätös kielellisesti kävin vähän hassusti. Koska minulle sattui suomalainen kämppäkaveri, niin englanti tuntui vuoden jälkeen kehittyneen vähemmän kuin espanja, jota käytin paljon meksikolaisten ystävieni kanssa!
Jaana Rantakokko

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen