OpiskelijaTaru Lampimäki
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Technische Universität Wien, Itävalta
Aika 01.10.2000 - 31.01.2001
Vaihto-ohjelma Erasmus

Opiskelen Suomessa Teknillisessä Korkeakoulussa Espoon Otaniemessä Rakennus- ja ympäristötekniikan osastolla. Aloitin opintoni vuonna 1997, joten vaihtolukukausi neljännen (4.) opiskeluvuoteni alkuun (27.08.2000 - 02.2001) sopi mainiosti. Näin ollen opiskelin talvilukukauden 2000 - 2001 Wienin Teknillisessä Korkeakoulussa (Technische Universität Wien) Itävallassa.

Lensin Wieniin 26.8.2000 aloittaakseni saksankielen kielikurssin päivää myöhemmin. Kun Wiener Internationale Hochschulkurse/ Universität Wien:n järjestämä kurssi päättyi, aloitin varsinaiset opinnot TU Wienissä. Lukukausi alkoi 1.10.2000 ja päättyi 31.1.2001, välissä oli 3 viikon mittainen joululoma. Opiskelin paitsi saksankieltä myös maa- ja pohjarakennusta sekä tietekniikkaa, joihin korkeakoulu tarjosi tasokkaat puitteet. Opetus tapahtui poikkeuksetta saksan kielellä. Alussa luentojen seuraaminen oli vaikeaa murteen ja ammattisanaston, joka oli lähestulkoon uutta, takia. Onneksi professorit ja opiskelijatoverit suhtautuivat ymmärtäväisesti ja puhuivat Hochdeutsch:ia (kirjakieltä) pyynnöstä sekä auttoivat ja opastivat tarvittaessa. Opetusmetodit poikkesivat suomalaisista vain siten, että havaintomateriaalia (kuvia ja videoita) käytettiin huomattavasti enemmän kuin täällä ja toisaalta lähes jokaiseen luentosarjaan liittyi useita ekskursioita.

Ennen matkaa olin opiskellut saksaa vain kolme vuotta lukiossa ja muutaman kurssin TKK:lla, joten pelkäsin, ettei kielitaitoni välttämättä riittäisi. Pelkoni osoittautui kuitenkin aiheettomaksi. Opin päivittäin paljon ja kielitaitoni kehittyi valtavasti. Paras tunne oli epäilemättä se, kun huomasin selviytyväni kaikista tilanteista: asioinnista pankeissa ja virastoissa, keskusteluista kavereiden kanssa ja jopa koulun suullisista tenteistä täysin ongelmitta ja kokonaan saksan kielellä!

Asuin suurimman osan siellä vietetystä ajasta tyypillisessä itävaltalaisessa opiskelijatalossa (Studentenheim), jossa kaikilla oli 9 m2 kalustetut huoneet. Keittiö, 5 vessaa ja 5 suihkua oli jaettava koko kerroksen eli 22 muun tytön kanssa. Yllättävää oli, etten koko tuona aikana joutunut koskaan odottamaan vessa- tai suihkuvuoroa, eikä keittiössäkään juuri ollut ruuhkaa. Toki Wienissä on myös tavallisia, suomalaistyylisiä soluja (n. 3 ihmistä/ solu), mutta vuokrat noissa paikoissa ovat korkeammat.

Wienin kulttuuritarjonta on uskomattoman laaja! Musiikin ystäville tarjotaan toinen toistaan tasokkaampia ja upeampia elämyksiä oopperoiden ja konserttien muodossa vuoden jokaisena päivänä. Kun listaan lisätään vielä museot, palatsit ja muut nähtävyydet, tekemistä riittäisi moneksi vuodeksi. Kaupungin keskustan lisäksi myös kaupungin ympäristö on tutustumisen arvoinen. Tonava-risteilyllä pääsee näkemään upeita linnoja, porrastettua viinin viljelyä vuorten rinteillä ja upeita maisemia. Myös vaellusretket kuuluisassa Wienerwaldissa kannattaa.

Itävaltalaiset ovat iloisia, mukavia ja myönteisiä, joskaan eivät yhtä avoimia kuin italialaiset naapurinsa. Poliittisesti he ovat aktiivisia, mikä näkyy lähes viikoittaisissa mielenosoituksissa kaupungin keskustassa. Rasismiin en vaihtoajallani juuri törmännyt. Ainut asia, joka saattaisi viitata siihen oli ammattien jakautuminen: kadunlakaisijat, siivoojat ja lehtienmyyjät tulivat poikkeuksetta Kroatiasta ja Sloveniasta. Yllättävää oli se vanhoillisuus, johon pakostakin törmäsi koulussa. Professorit olivat paljon oppilaiden yläpuolella, joten jokaisen luennon jälkeen maestrolle annettiin aplodit! Toisaalta professorin puheille ei voinut vain kävellä, kuten Suomessa, vaan tapaamisaika (jopa puhelinajat) oli varattava etukäteen osaston sihteeriltä, jolle oli myös kerrottava yksityiskohtaisesti ko. asia.

Aika, jonka vietin Wienissä kului todella nopeasti. Juuri, kun alkoi olla asioista perillä, olikin jo kotiin lähdön aika. Paljon tuli nähtyä ja koettua, mutta paljon näkemistä vielä jäikin. Suosittelen lämpimästi Wieniä kaikille sekä opiskelumielessä että turistikohteena.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen