OpiskelijaJenni Malmlund
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Technische Universität Wien, Itävalta
Aika 28.09.2000 - 15.06.2001
Vaihto-ohjelma Erasmus

Vietin vaihto-opiskelijavuoden lukuvuonna 2000-2001 ERASMUS–opiskelijana Wienin teknillisessä korkeakoulussa, Technische Universität Wien (TU Wien). Talvilukukausi (Wintersemester, WS) Itävallassa kestää lokakuun alusta tammikuun loppuun sisältäen kolme viikon joululoman ja muita yleisiä vapaapäiviä kuten paikallinen Itsenäisyyspäivä 26.10 ja kahden päivän ”Halloween –vapaa” marraskuun alussa. Helmikuu on talviloma kuukausi. Kesälukukausi (Sommersemester, SS) puolestaan kestää maaliskuun alusta kesäkuun loppuun sisältäen kahden viikon pääsiäisloman. Toukokuun lopulla lomaa on rehtorin päivän ja helluntain juhlistamista varten.

Opiskelu sujui suomalaiseen malliin – käytiin luennoilla ja tehtiin harjoituksia, vaikka molemmilla oli monesti oma kurssinsa (luentokurssi ja sitä vastaava harjoituskurssi). Tentit olivat joko suullisia tai kirjallisia – ERASMUS- ja yleensäkin ulkomaalaisille opiskelijoille yleensä suullisia. Itse suoritin kaikki tenttini suullisesti saksan kurssia lukuun ottamatta, jossa oli sekä kirjallinen että suullinen tentti. Mielestäni, kun tentit pitää tehdä kuitenkin vieraalla kielellä on helpompi saada itsensä ymmärretyksi suullisessa kuin kirjallisessa tentissä – suullisessa tentissä on aina mahdollista tarkentaa puhettaan mm. pantomiimin avulla. Ja olivathan ne mukavia, Suomen oloihin verrattuna hieman erilaisia kokemuksia. Mutta täytyy myöntää, etten ole ikinä mitään tenttiä Suomessa jännittänyt niin paljon kuin suullisia tenttejä Itävallassa – ei auttanut että osasi asian, kun vielä piti muistaa ”ammattisanasto” saksaksi.

Asuin vuoden paikallisen ”opiskelija-asuntolasäätiön”, tuliterässä, samana vuonna valmistuneessa opiskelija-asuntolassa. Minulla oli oma, kalustettu, n. 14-15 neliön huone, kahden hengen solussa. Keittiön ja kylpyhuoneen jaoin slovenialaisen kämppikseni kanssa. Asunto sijaitsi 2 kilometrin päässä ydinkeskustasta 8.alueella ja samoin myös korkeakoululta, joka myöskin sijaitsee keskustan alueella (4.alueella). Vuokra, joka oli 3600 ATS (eli n. 1560 FIM), oli Wienin opiskelija-asuntoloiden kalliimmasta päästä. Vuokrat wieniläisissä opiskelija-asunnoissa vaihtelivat 2300- 3600 ATS. Suurin osa ulkomaalaisille osoitetuista opiskelija-asunnoista sijaitsivat 2 –3 kilometrin päästä keskustasta, mutta toki kauempaakin asuntoloita löytyi. Asuntolani oli varsin viihtyisä ja rauhallinen, mutta kielen oppimisen kannalta olisi varmaankin ollut parempi asua asuntolassa, jossa 10-20 opiskelijaa jakaa saman keittiön – tällöin ei voisi välttyä puhumasta.

Syöminen yliopiston ruokaloissa (MENSA) oli suhteellisen kallista, opiskelija-alennuksella n. 50-60 ATS (eli 22-26 FIM), eikä ruoan tasokaan ollut kehuttava. Normaalisti päivän ruoka oli kaupan pussikeittoja, pastaa tai sitten ulkona pitsaa tai wienerschnitzeliä. Niinpä vuoden aikana tuli turhankin tutuksi kaupan eri pastavaihtoehdot. Valmis ruokia oli kaupoissa hyvin niukalta. Suomalaista kotiruokaa (perunoita ja lihapullia) tuli hyvinkin nopeasti ikävä.

Kaupunkina Wien on varsin viehättävä – toinen toistaan upeampia rakennuksia (mm. kuninkaanlinna Hofburg, luonnon- ja taidehistorialliset museot, iltaisin varsin juhlavasti valaistu Rathaus) ja hyvin hoidettuja puistoja. Ensimmäiset viikot Wienissä kuluivat varsin helposti vain pyöriessä ympäri kaupunkia ihastellen upeita rakennuksia. Ja vaikka kuukauden jälkeen silmä alkoikin tottua jo loistokkaaseen rakennustyyliin, saattoi vielä 9 kuukauden oleskelunkin jälkeen löytää keskustasta aivan uusia ulottuvuuksia. Hyvät mahdollisuudet urheiluun tarjosi Praterin puisto ja Donau –Insel, molemmat Wienin ydinkeskustan koillispuolella. Matkoihin kului kuitenkin suuntaan aina 20minuutista puoleen tuntiin, joten lenkkeilyt jäivät valitettavasti satunnaiseksi ajanvietteeksi.

Molemmat edellä mainituista ulkoilualueista oli saavutettavissa metrolla tai raitiovaunulla (Prater). Muutenkin Wienin julkinen liikenne oli varsin kattava ja hyvin toimiva. Opiskelijoille oli saatavilla lukukausilippu, joka oikeutti rajattomaan liikkumiseen lokakuun ja tammikuun (vaihtoehtoisesti kesälukukaudella maaliskuusta kesäkuuhun) kaikilla Wienin julkisen liikenteen ajoneuvoilla. Lippu maksoi 1540 ATS (n. 665 FIM, eli n. 170FIM/kk) ja vaikka asuinkin keskustan alueella ja matkat olisi periaatteessa voinut taittaa kävellen, oli lukukausilippu varsin kätevä. Kun kerran oli ostanut lipun ei tarvinnut säätää lippujen kanssa vaan saattoi mennä vaan. Wienin vähemmän tunnetutkin alueet tulivat tutuiksi kun saattoi lähteä ajankuluksi ratikka-ajelulle.

Kokonaisuudessaan vuosi Wienissä oli hyvin onnistunut. Saksan opintojen lisäksi sain suoritettua vuoden aikana myös muutamia kursseja, joilla voin korvata opintojani Suomessa, joten vuosi ei mennyt opintojenkaan osalta täysin hukkaan. Jos saisin valita uudestaan lähtisin ilman muuta vaihtoon ulkomaille, mutta en enää toista kertaa… Sen verran tuli kotimaata ikävä, vaikka eihän sitä koskaan tiedä minne sitä esimerkiksi töihin eksyy. Vaihtokohteen valintaan olen hyvinkin tyytyväinen, vaikka ainahan sitä löytyy hyviä ja huonoja puolia. Isommassa kaupungissa/ yliopistossa on varsin runsaat vaihtoehdot, mutta pienemmässä ympäristössä olisi ehkä enemmän tullut tutustuttua paikallisiin opiskelijoihin, mikä Wienissä jäi melko vähäiseksi. Onhan se paljon myös itsestä kiinni – mitä vaihto-oppilasvuodeltaan haluaa. Itselläni se oli saksan kieli. Vaikken sitä täydellisesti vuoden jälkeen osaakaan niin aika paljon paremmin kuin mitä Suomessa olisin ikinä oppikirjoista pystynyt oppimaan.

 

 

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen