Iisakki Tapaila - 2020: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Iisakki Tapaila
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
01.01.2020 - 05.05.2020
Vaihto-ohjelma

Vaihto Singaporessa

Yhtenä haaveena oli lähteä vaihtoon yliopisto-opintojen aikana, toisen vuoden aikana tuo haaveen toteuttaminen alkoi konkretisoitua, sillä täytin vaihtohakemuksen useampaan kohteeseen. Pari kuukautta myöhemmin sain kuulla, että minut oli hyväksytty ensimmäiseen vaihtoehtooni Singaporen kansalliseen yliopistoon, National University of Singapore. Alkoi valmistelurumba, jonka aikana haettiin apurahoja, suunniteltiin opintoja, etsittiin alivuokralaista, selvitettiin vakuutuksia ja katseltiin lähellä olevia matkakohteita. Kaikki sujui yllättävän helposti, ja tammikuun ensimmäisenä päivänä lähdin Finnairin yölennolla Singaporeen. Koneesta ulos astuessa vastaan iski lämpö ja kosteus, mutta siihen ehti tottua opintojen alkua edeltävällä viikolla. Tuon viikon asuin hostellissa Little Indiaksi kutsutussa kaupunginosassa, joka kuulemma muistuttaa Mumbain esikaupunkialuetta. Ensivaikutelma ei siis antanut aivan todellista kuvaa maasta, mutta tämä muuttui pian. Kiertelin melko nopeasti läpi maan nähtävyydet, sillä MRT - Mass Rapid Transit, eli paikallinen metro, kuljetti vaivatta ympäri maata. 

Asunnon olin saanut kampukselta neljän hengen solusta, jossa oli kaksi paikallista ja yksi Hong Kongilainen vaihtari. Tultiin hyvin juttuun ja tehtiinkin melko paljon asioita porukalla. Yliopiston puolesta yhteistä toimintaa vaihto-opiskelijoille oli verrattain vähän, eikä opiskelijayhteisöllisyyttä oikeastaan ollut, ellei sattunut päätymään college-asuntolaan. Näin ei itselläni käynyt, joten sain melko omaehtoisesti tutustua porukkaan ja hankkia reissukavereita. Onneksi vaihtarit ovat yleisesti sosiaalista porukkaa, joten tämä ei tuottanut vaikeuksia. 

Sain jaksotettua kaikki viisi kurssia niin, että lähiopetusta oli vain maanantaina ja tiistaina. Tämä loi mahdollisuuden lähteä tutkimaan muita Aasian maita, mikä oli myös yksi reissun päätarkoituksista. Pääsin käymään Indonesiassa, Vietnamissa, Thaimaassa, Malesiassa ja Laosissa. Näillä reissuilla pyrin pysymään poissa turistikohteista ja tutustumaan paikallisiin ja heidän kulttuuriinsa. Monelle reissulle lähdin yksin, mikä salli vapaamman liikkumisen ja matalamman kynnyksen tutustua uusiin ihmisiin. Toisaalta oltiin myös hieman jännän äärellä, kun piti saada apua akuuttiin ruokamyrkytykseen Laosilaisessa pikkukylässä. Aina sattuu ja tapahtuu, joten matkavakuutus kannattaa ottaa, jälleen kerran siitä oli paljon apua. 

Opinnot sujuivat varsin hyvin, työtapani oli melko samanlainen kuin Suomessa, ennen luentoja selataan päivän aiheet läpi, luennolla tehdään kunnon muistiinpanot ja illalla käydään vielä ydinasiat läpi ja selataan seuraavat materiaalit. Osalla luennoista oli oikeaa ja hyvää keskustelua professorin kanssa, mikä hieman poikkesi omasta kokemuksestani Suomessa, toisaalta toistaiseksi kotona on ollut lähinnä massaluentoja, joissa aktiivinen vuorovaikuttaminen ei ole niin luontevaa. Käytännössä siis kaksi pitkää ja melko vaativaa työpäivää viikossa, ja sitten lentojen ja kuljetusten aikana vapaampaa muistiinpanojen selailua. Tälläinen tehostaminen sopi, sillä se salli tutustumisen naapurimaihin ja niiden kulttuuriin. 

Kaikki sujui siis hyvin, kunnes siirryttiin täysin etäopetukseen koronan vuoksi. Osa luennoitsijoista oli valmiimpia tietotekniikan suhteen ja he saivat homman rullaamaan todella nopeasti. Toiset taas eivät olleet aivan yhtä progressiivisia, jolloin lähiopetus korvattiin lähinnä valtavalla määrällä projekteja ja tehtäviä. Kotiin saapumisen jälkeen haastetta loi myös aikaero, sillä monet luennot ja tentit olivat kello kolme aamuyöllä. Osaltaan tämä vaikutti negatiivisesti kahden kurssin suorittamiseen, vaikka sainkin ne hyväksytysti tehtyä.

Alkuperäinen kurssisuunnitelma ei aivan toteutunut, sillä paikalliset olivat tietyssä suhteessa prioriteettiasemassa ja muun kuin oman alan kursseja oli haastava saada. Sain kuitenkin 40 opintopisteen edestä kursseja, mikä olikin vaihtareille määritelty maksimi.

Kootusti suoritin seuraavat kurssit
CE5805 DFMA & productivity analytics in construction
CN2116 Chemical kinetics & reactor design
ESE3101 Solid and hazardous waste management
ESE3301 Environmental microbiological principles
ESE4406 Energy and the environment

Ympäristöön liittyvät kurssit koin ehkä antoisimmiksi, sillä niissä professorit olivat selkeästi alansa ammattilaisia ja osasivat pukea kaiken vielä kiehtovalla tavalla sanoiksi. 

Kaiken kaikkiaan kokemus oli antoisa, vaikkakin stressitasot pääsivät nousemaan loppua kohden epävarman tilanteen vuoksi. Reissun jälkeen koen olevani paljon rikkaampi. Sain valtavasti uusia tuttuja ja ystäviä, kielitaito ja kokemus karttui, sekä opin uutta itsestäni. Kiitos Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle taloudellisesta tuesta, joka auttoi vaihdossa ja mahdollisti täyden keskittymisen opintoihin.

Iisakki Tapaila