Severi Manninen - 2020: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Severi Manninen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
01.01.2020 - 15.05.2020
Vaihto-ohjelma

Opiskelen rakennus ja yhdyskuntatekniikkaa Oulun yliopistossa, ja vietin kevätlukukauden 2020 vaihto- opiskelijana National University of Singaporessa. Minulle vaihtoon lähteminen oli mielessä jo opintojen alkuvaiheilla, mutta toteutin suunnitelmani vasta opintojeni loppupuolella. Vaihto-ohjelmanatoimi Oulun yliopiston kahdenvälisten kohteiden vaihto-ohjelma. Halusin ehdottomasti Aasiaan ja siksi hainkin Singaporen kansalliseen yliopistoon. Singaporen kansallinen yliopisto on myös erittäin tunnettu ja arvostettu yliopisto Aasiassa kuin maailmallakin, mikä vaikutti hakupäätökseeni. Singaporessa minua on aina kiehtonut sen värikäs historia ja moderni aasialainen elämäntyyli. Halusin myös englanninkieliseen maahan, joten senkin suhteen Singapore sopi minulle täydellisesti. Kevät 2020 muodostui kuitenkin koronaviruksen vuoksi erikoiseksi koko maailman mittakaavassa. Tämä vaikutti myös suuresti omaan vaihtokevääseeni, joka päättyikin ennen aikaisesti jo maaliskuun lopussa. Onneksi sain kuitenkin suorittaa opintoni joustavasti etänä, joten mitään muuta kuin lisäkokemus Kaakkois-Aasiasta ei jäänyt puuttumaan.

Singaporen kansallinen yliopisto on tunnettu laadukkaasta diplomi-insinöörikoulutuksestaan. Singaporessa ollessani tämä näkyi erityisesti opetuksen tasossa ja laadukkaissa luennoitsijoissa. Paikalliset kuin vaihto- opiskelijatkin tekivät todella ahkerasti töitä kurssien eteen, ja kirjastossa oli aina opiskelevia ihmisiä, jopa keskellä yötä. Opiskelu jatkui normaalisti luentoineen aina lukukauden puoliväliin 21.2 saakka. Sitä seuranneen välitenttiviikon jälkeen siirryttiinkin jo etäopetukseen. Etäopetus sujui hyvin, sillä pystyimme seuraamaan jokaisen luennon Zoom tai MS-Teams streamista. Lopulta kokeetkin muutettiin etätenteiksi ja suoritin ne Suomesta käsin.

Kurssit joita suoritin vaihto-opintojeni aikana olivat monipuolinen sekoitus ympäristö-, yhdyskunta- ja rakennustekniikkaa. Lisäksi jokaisen kurssin laajan tilasto-ja todennäköisyyslaskentaan perustuvan materiaalin vuoksi myös tuotantotaloudellinen puoli oli hyvin esillä. Käymäni kurssit antoivat minulle lisää osaamista ja kokemusta. Vastaavia kursseja kun en ollut Oulun yliopistossa opiskellut. Kyseisten kurssien saaminen ei kuitenkaan ollut mikään helpoin työ, sillä suurin osa Singaporeen menevistä vaihto-opiskelijoista käy vain kandidaatin tasoisia, Singaporen tasolla alle 3000 tason kursseja. Näitä minullakin olisi pitänyt. Ensimmäisen vaihtoviikon aikana kävin kuitenkin useaan otteeseen kysymässä tiedekuntani opintokeskuksesta, voisinko muuttaa opintoni vaativiin tasoltaan 4000-5000 oleviin maisterivaiheen opintoihin. Onnekseni onnistuin tässä ja sain itselleni haastavat ja erittäin opettavat kurssit.

Työmäärältään nuo kurssit olivat hieman suurempia kuin kurssit Oulun yliopistossa. Kurssin aikana palautettavien tehtävien määrässä oli eroja eri kurssien ja koulutusohjelmien välillä. Kaikilla kursseillani oli viikoittaisia palautettavia tehtäviä ja ryhmätöitä, jotka tehtiin ja palautettiin etänä. Kurssilla Energy and environment piti myös tehdä etäseminaari sekä välikoe. Läsnäolopakkoa alkuvaiheen luennoilla ei ollut, mutta kävin kuitenkin niistä jokaisella. Sain asunnon vaihdon ajaksi kampukselta Collage of Alice and Peter Tan asuntolasta. Asuin paikallisten collage ja vaihto-opiskelijoiden kanssa samassa asuntolassa, mikä oli todella mukavaa. Näin pääsin viettämään asuntolaelämää, jollaista Suomessa en ole kokenut. Singaporelaiset opiskelijat olivat ystävällisiä ja auttavaisia heti ensitapaamisestamme lähtien. Tämän huomasi etenkin asuntolassani, jossa osallistuin moniin yhteisömme tapahtumiin. Lisäksi pääsin Collageni jalkapallojoukkueeseen, joka oli mahtava kokemus. Juurikin urheilu olikin se mistä kampusalueella erityisesti pidin. Kaikki urheilumahdollisuudet niin uinnista kuntosaliin olivat ilmaisia. Muutoin hintataso Singaporessa oli samaa luokkaa kuin Suomessa. Oppikirjat maksoivat kuitenkin Singaporessa melkoisen paljon.

Singapore sijaitsee Malakan niemimaan kärjessä keskellä Kaakkois-Aasiaa. Maantieteellisesti sijainti on siis mahtava lähialueen maihin tutustumiseen. Matkustaminen olikin ennen koronaviruksen aiheuttamia rajoituksia helppoa muihin Kaakkois-Aasian maihin. Teinkin niihin muutaman lyhyt kestoisen matkan muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Lähialueen maat olivat pitkälti saman henkisiä. Ruoka oli hyvää ja edullista, ihmisiä oli paljon ja yhdyskuntatekniikan taso heikkoa. Erityisesti Indonesia kauniiden, mutta roskaisien merien ja mahtavien tulivuorien vuoksi teki minuun suuren, mutta ristiriitaisen vaikutuksen. esimerkiksi sukellusreissullani jalkoihin takertuneet muovit ja kelluvat hehkulamput saivat minut todella miettimään jätteen vaikutusta luontoon. Tuo oli jokseenkin pysäyttävä kokemus vaikkakin olin asiasta jo aiemmin tietoinen. Jotenkin sitä sitten havahtuu, kun sen näkee omin silmin. Itse vaihtokohteeni Singapore, jossa suurimman osan ajastani vietin oli viihtyisä ja tuntui kuin Suomen yhteiskunta olisi asetettu keskelle muuten vähemmän kehittynyttä Kaakkois-Aasiaa. Singaporessa en kokenut kulttuurishokkia, mutta ilmastoimattomaan huoneeseen ja vallitsevaan kuumuuteen en oikein missään vaiheessa tottunut.

Vaihtoni oli kokonaisuudessaan oikein onnistunut ja olen todella iloinen, että toteutin sen. Kielitaitoni kehittyi, kurssini toivat minulle laajempia näkökulmia eri tekniikan osa-alueisiin ja opin paljon Singaporesta ja Kaakkois-Aasiasta. Harmikseni jouduin kuitenkin palaamaan Suomeen hieman liian aikaisin. Onneksi kuitenkin monta kokemusta ja ystävää rikkaampana. Lisäksi arvostukseni Suomea, suomalaista elämäntyyliä ja puhdasta luontoa kasvoi vaihdon aikana entisestään.

Oulussa 7.7.2020 Severi Manninen