Oula Mikkola - 2020: Université Savoie Mont Blanc, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Oula Mikkola
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Université Savoie Mont Blanc, Ranska
Aika
21.08.2019 - 11.11.2019
Vaihto-ohjelma

MIKSI RANSKA, UNIVERSITÉ SAVOIE MONT BLANC JA ANNECY?

Suunnitellessani vaihtokohdetta minulle oli tärkeää päästä opiskelemaan talouden ja yritystoiminnan perusteita. Tahdoin myös kehittää ranskan kielitaitoani käytännössä, sillä olin opiskellut ranskaa jo kymmenen vuotta ennen vaihtoon lähtöä. Ajattelin kuitenkin opiskella talousopinnot englanniksi, sillä englanti on yrityskielenä useimmiten. Etsin vaihtokohteita Ranskasta Aallon Tuotantotalouden laitoksen vaihtoehdoista. Annecyn vaihtokohde täytti odotukseni: Université Savoie Mont Blancin kauppakorkeakoulu Institut d'Administration des Entreprises (tästä eteenpäin lyhenteellä IAE SMB) tarjosi vaihto-opiskelijoille suunnatun syksyn mittaisen talouden ja hallinnon perusteiden opinto-ohjelman (International Semester in Management) englannin kielellä. Vaihto-opiskelijoille tarjottiin tämän ohella koko syksyn mittainen ranskan kurssi.

Yliopisto tarjosi lisäksi orientaatioviikon La Féclaz -vuoristokeskuksessa ennen lukukauden alkua. Viikkoon kuului 100 vaihto-opiskelijaan tutustuminen, alppimökissä asuminen kolmen muun vaihtarin kanssa, ranskan kielikurssi, paikalliseen juustotilaan tutustuminen, urheiluaktiviteetteja (omalla kohdallani vaeltamista, puukiipeilyä ja varjoliitoa!), ja paljon muuta. Näillä eväillä minut oli myyty, ja en voinut kieltäytyä lähtemästä Annecyyn syksyksi.

VAIHTOON VALMISTAUTUMINEN

Vaihtoon tarvittavat dokumentit ja hyväksymisprosessi
Kun Aalto-yliopistolta tuli hyväksyntä vaihtoon osallistumisesta, IAE SMB:hen hakeminen sujui joutuisasti heidän oman vaihtoportaalinsa kautta. Vaihtoportaalissa täytettiin hakemuslomake, ja tehtiin ranskan kielitesti, jonka perusteella määritettiin, minkä tasoiselle ranskan kurssille pääsee syksyn aikana. Internethakemuksen lisäksi hakemuslomake, vaihdon opintosuunnitelma ja opiskelija-asuntohakemus piti lähettää kirjeitse vaihto-yliopistolle. Itse täytin nämä hakemukset heti kun portaaliin pääsi kirjautumaan maaliskuun puolessa välissä, jotta mahdollisuuteni saada paikan päällä asunto olisi mahdollisimman korkea. Toimitin fyysiset lomakkeet SCI:n vaihtokoordinaattorille, joka lähetti ne kirjeitse eteenpäin.

Sain IAE SMB:ltä hyväksymiskirjeen kirjeitse huhtikuun lopussa. Orientaatioviikolle ilmoittautumislomake saapui sähköpostitse kesäkuun alussa. Ilmoittauduin tännekin heti, jotta mahdun mukaan ja pääsen haluamiini aktiviteetteihin. Juhannuksena sain opiskelija-asuntotarjouksen Residence d'Évires -asuntolalta, joka sijaitsi viiden minuutin bussimatkan päässä kampukselta ja 15 minuutin päässä kaupungin keskustasta. Tarjous vahvistettiin maksamalla vuokravakuus, joka vastasi kuukauden vuokraa.

Saapuminen Annecyyn ja orientaatioviikko

Matkustin Annecyyn lentämällä ensin Helsingistä Geneveen, ja Geneven lentokentältä matkustin bussilla T72 Annecyyn. Bussiliput ostin Geneven lentokentältä. Lento Helsingistä Geneveen kestää kolme tuntia, ja bussimatka Genevestä Annecyyn oli puolitoista tuntia. Saavuin Annecyyn 20. elokuuta, ja vietin ensimmäisen yön AirBnB:ssä. Pääsin opiskelija-asuntooni seuraavana päivänä 21. elokuuta asettautumaan aloilleni.

Orientaatioviikko La Feclazissa oli vapaaehtoinen kokemus ja maksoi 200 €, mutta se oli vertaansa vailla oleva lähtölaukaus vaihtokokemukselleni. Orientaatio alkoi 24. elokuuta ja kesti 31. elokuuta asti. Viikolla tutustuttiin mm. ranskalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin, alppimaisemiin ja paikallisiin aktiviteetteihin, ja tietenkin toisiin vaihto-opiskelijoihin. Tutustuin vaihto-opiskelijoihin kaikilta kolmelta yliopiston kampuksilta, mistä oli hyötyä myöhemmin, kun halusi matkustaa toiseen kampuskaupunkiin, Chambéryyn. Minulla on oikein lämpimät muistot orientaatioviikolta, ja tuskin koskaan tulen kokemaan samankaltaista viikon mittaista juhlaa sadan muun vaihto-opiskelijan kanssa.

Yliopistoon ilmoittautuminen

Annecyn päässä järjestettiin orientaatioluento International Semester in Management- ohjelmalle 5. syyskuuta. Ilmoittauduimme yliopistoon samana päivänä. Yliopisto halusi alkuperäiset kappaleet ja valokopiot seuraavista dokumenteista ilmoittautumiseen:
othenkilöllisyystodistus tai passi
otAalto-yliopiston opiskelijakortti kuluvalle lukuvuodelle
otylioppilastodistus tai kandidaatintutkintotodistus (minulle riitti jälkimmäinen)
otEurooppalainen sairaanhoitokortti
otpassikuva

Ilmoittautuessa ilmeni, että he olisivat tarvinneet vielä syntymätodistukseni. Asia kuitenkin unohtui sekä yliopiston ja omasta puolestani, eikä minun tarvinnut palauttaa syntymätodistustani heille.

Lisäksi yliopisto vaati, että opiskelijat ottavat asuntovakuutuksen (Accommodation Insurance) ja Civil Liability- vakuutuksen saapuessaan Ranskaan. Kuitenkin juttelin opiskelija-asuntolani edustajien kanssa, ja heidän mielestään en tarvinnut asuntovakuutusta. En siis hankkinut asuntovakuutusta. Civil Liability- vakuutuksen ostin SMERRA-nimisestä toimistosta, joka sijaitsee Chambéryssa.

OPINNOT

International Semester in Management -ohjelman opinnot alkoivat 9. syyskuuta, ja viimeinen kurssi päättyi 20. joulukuuta. Ohjelma järjestettiin niin, että opetusta oli joka toinen viikko, ja kurssien väliset viikot olivat varattu kurssitöihin. Yhden kurssin opetus tapahtui yhdellä viikolla, ja kahden viikon kuluttua alkoi jälleen uusi kurssi. Ranskan kurssi jatkui läpi syksyn kahtena iltana viikossa lokakuun puolivälin lomaviikkoa lukuunottamatta.

Viikko luentoja + viikko itsenäistä työskentelyä –aikataulussa oli hyvät ja huonot puolensa. Kahden viikon ajan pääsee syventymään tiettyyn aihealueeseen ilman suurempia häiriöitä. Vapailla viikoilla oli mahdollisuus opiskella missä vain, vaikkapa matkustamisen ohessa. Itse kuitenkin suosin, että oppiminen tapahtuu pidemmällä aikavälillä, jotta oppi jää paremmin päähän. Yhden kurssin jälkeen alkoi viikon jälkeen jo seuraava, ja edellisen kurssin aiheet alkoivat jäämään unohduksiin. Itse kuitenkin työstin kurssitöitä pidemmällä aikavälillä ja panostin niihin kunnolla, joten oppiminen ei jäänyt aivan pinnalliseksi.

Syksyn kestävä ohjelma oli maisteritasoinen, ja ohjelmalla oli oma kahdeksan englanninkielisen kurssin valikoima. Opiskelin omat opintoni tämän valikoiman sisältä. Minulle ohjelman kurssitarjonta oli riittävä, sillä opiskelemani asiat eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja. En selvittänyt sen kummemmin, olisiko ollut mahdollista opiskella ranskankielisillä kursseilla paikallisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa, sillä aikataulukonfliktin todennäköisyys olisi ollut suuri. Kursseilla oli läsnäolopakko. Kurssit olivat Aallon maisterikursseihin verrattuna helppoja, eikä opinnoista tarvinnut stressata niin paljoa. Kävin syksyn aikana seuraavat kurssit:

Economics – ECON701_INTS – 5 ECTS
Taloustieteen kurssi, joka keskittyi taloustieteen fundamentteihin ja työmarkkinoihin mikrotaloudellisesta näkökulmasta. Kursseilla keskityttiin esimerkiksi seuraaviin tutkimuskysymyksiin:
-t"Mitä on taloustiede?"
-t"Miksi markkinatalouksissa on työttömyyttä?"
-t"Miten työttömyyttä käsitellään?
-t"Miten maahanmuutto vaikuttaa työmarkkinoihin?"
Kurssin sisältö oli minusta oikein mielenkiintoinen ja sopi hyvin teekkarille – sisälsi paljon yhtälöiden pyörittelyä! Kurssilla oppi erilaisia työmarkkinamalleja ympäri maailmaa, keskittyen kuitenkin eurooppalaisiin työmarkkinoihin. Ranskalainen professorimme oli erityisen ihastunut pohjoismaisiin työmarkkinoihin, ja kehui esimerkiksi Suomen työmarkkinoiden tehokkuutta verrattuna Ranskan vastaavaan.
Kurssin arviointikriteereinä oli tentti ja harjoitustyö. Harjoitustyönä teimme yhdessä koko kurssin opiskelijoiden kesken lyhytelokuvan vaihto-opiskelun vaikutuksesta talouteen. Lyhytelokuvan tekeminen ja sen organisointi melkein parinkymmenen vaihto-opiskelijan kesken ei ollut kovin yksinkertainen tehtävä, mutta saimme ihan käyvän elokuvan lukukauden lopuksi kasaan.
Kurssin huono puoli oli se, että kovin syvälle taloustieteeseen emme päässeet, ja olisin mielelläni opiskellut aihetta pidemmälle. Lisäksi kyseenalaistan hieman lyhytelokuvan tekemisen soveltuvuutta maisterivaiheen opintoihin.

Human Resource Management – GEST703_INTS – 5 ECTS
Kurssi käsitteli organisaatioiden henkilöstöhallintoa ja sen eri osa-alueita. Aiheina olivat henkilöstöhallinnon rooli organisaatioissa, henkilöstöjohtaminen, työsuhteiden hallinta sekä henkilöstön kouluttaminen ja kehittäminen. Luennoitsijamme oli skotlantilainen HR-asiantuntija, ja luennot olivat mielenkiintoisia ja osallistavia. Kurssin suoritusmuotona oli luennot ja harjoitustyö. Harjoitustyössä oli kaksi tehtävää:
1) kirjoita tieteellinen essee henkilöstöhallinnon tuomasta lisäarvosta organisaatioille
2) tunnista HR-ammattilaisilta vaadittavat taidot, ja vertaa niitä omiin taitoihisi
HR-alan tieteellistä tekstiä tutkiessa törmäsi ilmiöön, jossa HR:n usein pitää perustella hyötynsä ja tuomansa lisäarvo organisaatiolle. Henkilöstöhallinnon aktiviteettien ja organisaation saavutuksien välillä on vaikeaa tunnistaa syy-seuraus -suhdetta, minkä vuoksi lisäarvon perusteleminen oli haastava ja kiintoisa tehtävä. HR-ammattilaisilta vaadittavat taidot on hyvä tunnistaa, mikäli tavoittelee jonkinlaista johtajan uraa itse.
Kurssi oli ihan mielenkiintoinen, mutta perinteinen luennointi oli hieman tylsä toteutusmuoto. Tosin skotlantilainen luennoitsijamme oli parhaansa mukaan innostava.

Information System – INFO701_INTS – 5 ECTS
En tiennyt mitä odottaa tältä kurssilta sen epämääräisestä nimestä johtuen. Kurssi paljastui käsittelevän digitalisaation vaikutusta organisaatioihin ja työhön. Luentojen aiheina olivat:
-tThe postmodern context of ICT-enabled organisational innovation
-tThe postmodern organisation in the knowledge economy
-tOrganisational re-structuring: the disaggregated organisation, outsourcing and the Value Chain
-tNew ways of working within organisations and teleworking
-tCustomer Relationship Management
-tSupply Chain Management and Lean Production
-tArtificial Intelligence and disruption: Disintermediation of the supply chain
-tInter-organisational relationships and ICT: Partnerships
Kurssilla suoritusmuotona oli luennoille osallistuminen ja tentti. Sanoisin, että kurssi oli hyödyllinen, koska opin yhä lisää teknologioiden mahdollisuuksista organisaatioille. Monien asioiden, joita olin pohtinut parin vuoden työharjoittelun aikana teknologiafirmassa, syyt avautuivat kurssin opettaman sisällön ansiosta. Yritykset etsivät jatkuvasti keinoja tehostaa toimintaansa, ja teknologia usein on ratkaisu tuottavuuden lisäämiseen. Opin kurssilla paljon yritysjargonia ja syitä esimerkiksi ulkoistamisen taustalla. Kurssin huono puoli oli pinnallisuus, ja esimerkiksi harjoitustyö olisi auttanut oppimisen syventämisessä.

International Project Management – GEST704_INTS – 5 ECTS
Kurssilla tehtiin kaksi ryhmätyötä luennoilla ja kaksi esseetä itsenäisesti. Ensimmäinen ryhmätyö oli projektinhallintasimulaatio, jossa pyrittiin ryhmässä tekemään Lego-rakennelma projektipäällikön ohjeiden mukaan. Ainoastaan projektipäällikkö näki rakennelman mallikappaleen, ja hän pystyi antamaan ainoastaan sanallisia ohjeita, kuinka rakennelma pitäisi rakentaa. Erilaisille toiminnoille oli erilaiset hinnat, ja esimerkiksi aikarajan ylittäminen oli hyvin kallista. Simulaatio oli hauska ja opettavainen. Toisessa ryhmätyössä suunniteltiin tuote Creative Problem-solving -viitekehyksen mukaisesti useamman päivän sisällä. Olin aiemmin opinnoissani törmännyt luovaan ongelmanratkaisuun, joten prosessi oli minulle entuudestaan tuttu. Ensimmäinen essee oli reflektio Creative Problem-solving -ryhmätyöstä. Toinen essee oli tieteellinen teksti vapaa-valintaisesta projektinhallinnan aiheesta.
Kurssin kuvaus ei vastannut ollenkaan sitä, miten kurssi loppujen lopuksi toteutettiin. Ohjelman nettisivujen kuvaus kuului seuraavasti:
"The objectives of this course are:
•tto acquire an understanding of the key terms, definitions, and concepts used in project management
•tto know the history of project management and organizational implementation
•tto understand how to implement effective project management practices: scope, schedule, budget and risk planning
At the end of the course students will be able to identify and manage the project scope, build a work breakdown structure, schedule the project, create the project budget, define and allocate resources, create a plan to manage development, and identify and manage risks"
Minun on harmikseni pakko kerrottava, että hyvin harva kurssikuvauksen oppimistavoitteista toteutui. Olin hyvin hämilläni koko kurssin ajan sen toteutuksesta. Odotin perinteisempää projektinhallinnan kurssia, mutta kurssi osoittautui kokeelliseksi. Ryhmätyötaidot, joita kurssilla harjoitellaan, ovat erittäin olennaisia työelämässä, mutta odotin oppivani kurssilla enemmän projektihallinnan käsitteitä ja välineitä.

Marketing Management – GEST701_INTS – 5 ECTS
Kurssi ei ollut alkuperäisessä opintosuunnitelmassani. Paikan päällä Annecyssa kuitenkin kuulin, että Marketing Management -kurssin luennoitsija on ohjelman paras. Skottilainen luennoitsija olikin oikein lahjakas ja vitsikäs opettaja. Minulla oli aidosti yliopistoaikani hauskimmat luennot, eikä se haitannut oppimista.
Kurssilla käytiin läpi markkinoinnin hallintaa, markkinointistrategiaa ja opiskeltiin välineitä yritysten analysoimiseksi. Kurssi koostui monipuolisesti tieteellisten artikkeleiden opiskelemisesta, artikkelien pohjalta esitelmöinnistä, pistokokeista, ryhmätöistä ja itsenäisestä yrityksen markkinointistrategia-analyysista. Esimerkiksi Porterin viiden markkinavoiman analyysi, SWOT, PEST ja Bostonin matriisi tulivat hyvin tutuiksi yrityksen ja sen tuotteiden analyysivälineinä. Tein harjoitustyönä markkinointistrategia-analyysin insinöörikonsultointiyrityksestä. Firman lisäksi opin samalla valtavasti koko insinöörikonsultointialasta ja sen rakenteista, ja kuinka yrityksen strategiaa voidaan analysoida. Olen oikein tyytyväinen kurssiin ja siihen, että panostin itsenäiseen harjoitustyöhön. Kuten muissakin ohjelman kursseissa, kurssin heikkoutena oli aiheiden pinnallisuus, ja luennoilla ei päässyt kovin syvälle aiheeseen. Harjoitustyössä onneksi pystyi syventämään oppimistaan.

Français langue étrangère – FRLE701_INTS – 4 ECTS
DISCLAIMER: Huom.! Kävin ranskan kurssia hieman yli puoleenväliin asti, kunnes minun oli jätettävä kurssi kesken henkilökohtaisista syistä johtuen. Osaan kuitenkin kuvata kurssin pääpiirteet, joten teen sen tässä.
Ranskan kurssin oppitunnit järjestettiiin kahtena iltana viikossa koko syksyn ajan. Kursseja järjestettiin aloittelijoille, jonkin aikaa ranskaa opiskelleille ja pitkään ranskaa opiskelleille. Osallistuin itse pitkään ranskaa opiskelleiden (B2-C1) ryhmään, ja taso oli meikäläiselle sopivan haastava. Kurssi mukaili perinteistä kielikurssia, saimme joka tunnilta kotiläksyjä, jotka tarkistettiin aina seuraavalla kerralla. Tehtävinä oli kielioppiharjoituksia, ajankohtaisten ranskalaisten aikakauslehtien artikkeleiden lukemista, esitelmien valmistelua ynnä muuta. Kurssiarviointi perustui kahdeksaan testiin: kahteen kuullun ymmärtämiseen, kahteen esitelmään, kahteen luetun ymmärtämiseen ja kahteen kirjoitustehtävään.
Tunneilla opin paljon ranskalaisesta kulttuurista ja ajankohtaisista aiheista Ranskassa, kuten esimerkiksi Macronin eläkeuudistuksesta. Opettajamme oli Oxfordin yliopiston käynyt arvokas, hieno, ranskalainen nainen, joka haastoi opiskelijoita jatkuvasti väittelemään kanssaan. Sain kurssilta hyvän opin ranskalaisesta keskustelukulttuurista: asioista ollaan herkästi eri mieltä toisten kanssa, mutta se ei missään nimessä estä niistä keskustelemista.

VAPAA-AIKA JA OPINTOJET ULKOPUOLISET ASIAT

Elinkustannukset

Annecyn elinkustannukset ovat kalliit muuhun Ranskaan verrattuna, sillä monet Annecyn asukkaat pendelöivät korkeampipalkkaisessa Sveitsissä töissä. Suomeen verrattuna Annecyn elinkustannukset ovat samaa luokkaa. Ruokakaupan lasku samankaltainen kuin Suomessa, kuitenkin jotkut tuoteryhmät, kuten viinit ja juustot, olivat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Vaihdon alussa minulla kului paljon rahaa vakuusmaksuihin (asunto 360 € + vuokrapolkupyörä 250 €), jotka sain kuitenkin vaihdon lopussa takaisin. Lisäksi alussa kului rahaa:
-tAnnecyn bussilippuun (58 €/lukukausi)
-tpolkupyörän vuokraan (13 €/kk * 4 kk = 52 €)
-tCivil Liability- vakuutus (20 €)
-torientaatioviikon kulut (n. 300 €)
-talennuslippuun (Carte Jeune) Ranskan juniin (50 €/vuosi)

Alkuinvestointien jälkeen kustannukset pysyivät kohtuullisina. Kesätöistä saadulla palkalla, aallon apurahalla ja opintotuella pärjäsin hyvin syksyn ajan.

Asumiskustannukset Annecyssa ovat korkeat, ellei asu opiskelija-asuntolassa. Kannattaa laittaa hakemuspaperit ajoissa sisään, ellei halua maksaa 1000 €/kk AirBnB-asunnosta, mitä eräs opiskelutoverini joutui syyskuun ajan maksamaan.

Asuin Residence d'Évires -asuntolassa 14 neliön huoneessa. Huoneessa oli sänky ja tuoli valmiina. Vessat, suihkut ja keittiöt olivat jaettu asuntolassa. Huoneen vuokra oli 356,50 €/kk, ja vuokraan sisältyi vesi, sähkö, lämmitys sekä huoneen lattian siivous kahden viikon välein. Tämän lisäksi asuntola tarjosi erilaisia palveluita:
-tWiFi 10 €/kk
-truoanlaittovälineiden ja astiasetin vuokra 5 €/kk
-tjääkaappilokeron vuokra 7 €/kk
-tlakanoiden vaihtopalvelu 17 €/kk
-tpyykinpesu/kuivaus 2,70 €/kone

Käytin itse kaikkia asuntolan palveluita, ja olin tyytyväinen kaikkiin. Aluksi en vain saanut tietää, että ruoanlaittovälineet ja astiasetin voi vuokrata: kannattaa kysyä asuntolan henkilökunnalta heti aluksi näistä!

Residence d'Évires -asuntolan ja huoneen hyvät ja huonot puolet

Asuntolalla oli oma henkilökunta, jotka hoitivat asuntolan juoksevia käytännön asioita. Heidän kanssa pystyi juttelemaan arkipäivisin. Öisin ja viikonloppuisin asuntolassa työskenteli yövahti, jolta pystyi ostamaan esimerkiksi pyykinpesupoletteja tai WiFi-aikaa.

Asuntolan yleisistä tiloista löytyi TV-huone, työskentelytilat, välipala-automaatit ja pingispöydät. Kaikki tarvittava opiskelijan tarpeisiin!

Asuntola, huoneeni, vessat, suihkut ja keittiö olivat siistissä kunnossa, mikä oli suuri helpotus. Asuntolaa siivottiin joka arkipäivä.

Huoneen heikko puoli oli huono ääni- ja lämpöeristys. Usein kuulin mitä viereisessä huoneessa puhuttiin, ja yöt olivat välillä meluisia. Korvatulpilla selvisi kuitenkin ihan hyvin. Lisäksi huoneessa syksyn mittaan alkoi olla kylmä varsinkin öisin, mutta onneksi pakkasin pyjaman ja villasukat mukaan.

Yhteiskeittiössä oli puolensa: kokkaillessa tutustui asuntolan muihin asukkaisiin, ja keittiössä tuli vietettyä oikein mukavia hetkiä. Esimerkiksi ruokaa laittaessani kolme marokkolaista pyysi minua liittymään seuraan heidän teehetkeensä, ja sain maistaa marokkolaista minttuteetä ja leivoksia. Juttelin viikottain keittiössä vanhemman ranskalaisen kanssa, joka myös tarjosi minulle itsekeräämiään hasselpähkinöitä. Keittiössä tutustuin myös erääseen kiinalaiseen, jonka kanssa söimme usein yhdessä ja kävimme pyöräilemässä ja uimassa.

Huono puoli keittiössä oli lukollinen jääkaappilokero. Välillä en saanut avaimellani lokeroa auki, sillä lukko oli huonossa kunnossa. Jouduin joitakin kertoja jättämään syömisen väliin, sillä en saanut lukkoa auki.

Kaiken kaikkiaan asuminen oli kohtuullisen hintaista, ja asuntola tarjosi minulle kaiken tarvittavan.

Vapaa-aika ja muihin opiskelijoihin tutustuminen

Orientaatioviikko oli erinomainen mahdollisuus tutustua muihin vaihtareihin, ja olen erittäin tyytyväinen että lähdin mukaan. Université Savoie Mont Blanc sijaitsee kolmella kampuksella (Annecyn kampus ja Chambéryn kampukset Jacob-Bellecombette sekä Bourget-du-Lac), joista Annecyyn tuli noin 50 vaihtaria. Orientaatioviikon ansiosta tutustuin kuitenkin suureen osaan muiden kampusten vaihtareista, ja heitä tuli nähtyä vaihtaritapahtumissa ja eri juhlissa.

Syksyn alussa olimme usein Annecy-järven rannalla nauttimassa helteistä ja uinnista. Vielä lokakuun alkuun asti lämpötilat olivat yli 20 asteessa, joten kesä tuntui kestävän pitkään.

Joka tiistai paikalliset opiskelijajärjestöt järjestivät Le Bowl -keilahallissa bileet, jossa 3 €:lla pääsi keilaamaan ja sai kaksi juomaa kaupan päälle. Kävimme kavereiden kanssa keilailemassa aina tiistaisin. Opiskelijabileitä oli vielä näiden lisäksi miltei viikottain, joten juhlimismahdollisuuksia riittää.

Yliopisto tarjosi paljon liikuntamahdollisuuksia, ja osallistuin itse yliopiston järkkäämiin koko syksyn kestäviin seinäkiipeily- ja polkujuoksukurssiin. Kurssit maksoivat 15 €/kurssi/lukukausi, ja olivat kyllä hintansa väärti. Liikuntakurssit tarjosivat mahdollisuuden tutustua myös paikallisiin. Polkujuoksukurssilla juostiin kaupungin ympäröimillä vuorilla, mikä oli kieltämättä rankkaa touhua. Juostessa oppi kuitenkin tuntemaan Annecyn komeat maisemat ja vuorten luontoa.

Tietoa kaupungista, lähiseudusta, ilmastosta ja kulttuurieroista

Ihastuin Annecyyn välittömästi, kun luin kaupungista ja katsoin siitä kuvia. Annecy, ympäryskunnat mukaan lukien noin 200 000 asukkaan kaupunki, sijaitsee Ranskan Alpeilla lähellä Sveitsin rajaa, noin 40 kilometrin päässä Genevestä. Kaupunki on vuorten ympäröimä, sijaitsee kristallinkirkkaan Annecy-järven äärellä ja kaupungin keskustaa kanaaleineen, pikkukatuineen ja siltoineen kutsutaankin osuvasti Ranskan Venetsiaksi. Ranskalaisten keskuudessa Annecy on hyvin tunnettu ja suosittu kotimaan matkustuskohde.

Annecyn ympäristö tarjoaa erinomaiset liikuntamahdollisuudet: kesällä ja syksyllä järvessä vesiurheilu, ympärivuotiset vaeltamis- ja polkujuoksumahdollisuudet, varjoliito, laskettelukeskukset ynnä muut. Annecya ympäröivistä vuorista kävin seuraavilla: Mont Parmelan, Mont Veyrier ja Mont Semnoz, joista kahdelle jälkimmäiselle pääsee jalkapelillä. Semnozilla löytyy myös Annecyn läheisin laskettelukeskus, joskin sinne täytyy mennä autolla tai bussilla. Lyhyiden automatkojen päässä löytyi mukavasti nähtävyyksiä, kuten Chamonix ja Mont Blanc, Gorges du Fier -kanjoni, La Tournette -vuori ja jopa paikallisen Joulupukin kylä (Hameau du Père Noël).

Tapahtumia Annecyssa riitti. Värijuoksu ja puolimaraton, ampumahiihtokilpailut, joulutori hyppäävät ensimmäisenä mieleen. Annecysta löytyy joka päivä torimyyjäiset, joista löytyy perinteiset ranskalaiset herkut, kuten juustot ja kuivatut makkarat (saucisson). Alppilehmien ja muiden eläinten laskeutuminen vuorilta (Retour des Alpages) on yksi Annecyn tunnetuimpia juhlia.

Annecyssa on lämpimämpi kuin Suomessa, mutta vuodenajat eroavat Annecyssakin, sillä kaupunki sijaitsee 500 metrin korkeudella merenpintaan nähden. Lokakuun alkuun asti oli hellelämpötiloja tarjolla. Kuitenkin samankaltaisuuksia Suomen syksyyn oli, sillä lokakuu ja marraskuu olivat varsin harmaita ja sateisia. Loka-marraskuun vaihteessa vuorten huipuille alkoi satamaan lumipeite, joka oli piristävä näky. Säät viilenivät vuoden lopussa 0-10 Celsiukseen.

Annecyn tervehtimiskulttuuri on huomattavin kulttuuriero suomalaiseen nähden. Bussiin noustessa tervehdittiin aina kuskia ja matkan lopuksi kiitettiin sanomalla "Merci Madame/Monsieur, au revoir!" Keskustan ulkopuolella kaduilla saatettiin välillä tervehtiä vastaantulevia, etenkin vanhempia ihmisiä. Lisäksi kaduilla oli matala kynnys kysyä ihmisiltä neuvoa. Minultakin tultiin Ranskaan saapumispäiväni aikana kysymään kaksi kertaa reittiohjeita, ja pystyin vain valittelemaan etten ole Annecysta kotoisin.

Ranskalainen poskipusukulttuuri oli aluksi jännittävää, ja siinä on joitain kirjoittamattomia sääntöjä. Ensimmäisellä tapaamiskerralla ei vielä vaihdeta poskisuudelmia, mutta toisella kerralla se voi olla jo mahdollista. Poskipusuja Annecyssa vaihdetaan kaksi, ensin oikealle poskelle, sitten vasemmalle. Puolet vaihtelivat riippuen, ketä tervehti. Rajan takana Genevessä poskipusuja vaihdettiin jo kolme. Lisäksi kun muut vaihtarit toivat vielä omat poskipusukulttuurinsa mukaan, niin kaaoksen ainekset olivat valmiit. Lisäksi jos tervehdittiin ryhmän kesken, niin kaikkia kuului tervehtiä erikseen: vaihtaa poskisuudelmat tai tehdä kaverillinen halaus tms. Alkutervehdyksiin saattoi kulua monia minuutteja!

Ruokailuajat olivat yleinen kulttuuriero ja vitsailun aihe vaihtariporukassamme. Suomalaisena olisin voinut syödä päivällistä jo vaikka klo 17, mutta argentiinalaiset, espanjalaiset ja italialaiset eivät suostuneet syödä illallista ennen klo 22. Kompromisseja tehtiin molempiin suuntiin.

Matkustelu kohdemaassa

Annecysta on hyvät juna- ja bussiyhteydet, ja Geneven lentokentältä on laaja kohdetarjonta. Lisäksi ranskalaiset suosivat BlaBlaCar-sovellusta, joka on kätevä kyydintarjoamisalusta. Sovelluksen avulla oli mahdollista löytää edullisia kyytejä esimerkiksi Annecysta Chambéryyn, ja kyydissä oli hyvä mahdollisuus tutustua paikallisiin.

Bussit olivat edullinen matkustusmuoto, mutta välillä hieman raskas. Halpabussifirmat Flixbus ja Eurolines tarjosivat edullisia matkoja ympäri Ranskaa ja naapurivaltioihin. Itse matkustin bussilla esimerkiksi Annecysta Torinoon kolmessa tunnissa 15 € hintaan. Kuitenkin kaukobussit olivat usein myöhässä, ja kärsivällisyyttä on hyvä olla bussilla matkustaessa.

Hankin ranskalaisen ystäväni opastamana vaihdon alussa 50€ hintaisen juna-alennuslipun (Carte Jeune) osoitteesta ouisncf.fr. Lipun avulla sai alennusta 25-50% aina, kun hankki junalippuja. Lippu maksoi itsensä takaisin jo meno-paluu -matkallani Pariisiin. Tämän lisäksi tein junalla muutaman matkan Chambéryyn ja Lyoniin. Juna oli mukava ja nopea tapa matkustaa, ja pikajuna TGV kiihtyy esimerkiksi Lyonin ja Pariisin välillä 300 km/h nopeuteen! Kuitenkin junailu oli kalliimpaa kuin bussilla kulkeminen.

Teimme roadtripin Ranskan Rivieralle muutaman kaverin kesken syysloman aikana. Auton vuokraus oli aika edullista, mutta roadtripillä hintaa nosti tiemaksut. Automatkaa suunnitellessa kannattaa ottaa tiemaksut ja tunnelinalitusmaksut huomioon. Tiet olivat hyvässä kunnossa ja 130 km/h rajoituksilla pääsi nopeasti etelän lämpöön.

Loppusanat

Vaihto oli mukava kokemus, jossa väistämättä kokeilin uusia asioita ja tutustuin erilaisiin ihmisiin. Se tarjosi mahdollisuuden muuttaa omat rutiininsa syksyn ajaksi, ja kokeilla erilaista elämää. Kielitaitoni kehittyi, opiskelin itselle uutta opintosuuntausta ja, mikä tärkeintä, sain ystäviä ympäri maailmaa. Olen tyytyväinen, että lähdin matkaan avoimin mielin. Kiitän Aalto-yliopistoa, Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä ja Rakennusinsinöörien liittoa, jotka mahdollistivat vaihtoon lähtöni.