Maiju Narikka - 2020: Tanskan teknillinen yliopisto (DTU), Tanska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maiju Narikka
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Tanskan teknillinen yliopisto (DTU), Tanska
Aika
23.08.2019 - 22.12.2019
Vaihto-ohjelma
NordTEK

Miksi DTU?

Hain vaihtolukukaudelle maisterivaiheessa, koska kandivaiheeni vaihto oli niin upea kokemus, eikä se itselläni myöskään viivästyttänyt opintoja, niin kuin ei tämäkään kerta. Koska kävin kandivaiheessa jo kertaalleen vaihdossa, halusin nyt valita kohteen puhtaasti opinnot edellä. Halusin hyvään yliopistoon, jossa opetetaan itselleni mielenkiintoisia ja sopivasti opintojani täydentäviä kursseja. DTU:sta löysin itselleni mielenkiintoisia kursseja ja samalla Tanska vaikutti mielenkiintoiselta kohdemaalta.

Kohteen valintaa tehdessä kannattaa tutkia vanhoja vaihtoraportteja ja yliopistojen kurssivalikoimia. Itse uskon, että vaihtoon lähteminen on kohteesta riippumatta varmasti ikimuistoinen kokemus, eikä sikäli kannata olla ehdoton kohteen suhteen. Suosittelen kaikille vaihtomahdollisuuden hyödyntämistä jossain vaiheessa opintoja.

Hakuprosessi ja järjestelyt ennen vaihtoa

Hakuprosessi oli helppo ja lyhyt. Käytännössä valitsin vain kurssit ja lähetin hakemuksen. Tanskaan ei tarvinnut kielitodistusta eikä mitään muutakaan. Kurssien valinta on hyvin vapaata eikä ole rajoitettu mihinkään tiedekuntaan. Kaikilla kursseilla on omat slotit (aivan kuten meillä WAT-maisteriohjelmassa) ja niitä katsomalla on helppo tarkistaa, ettei tule päällekkäisyyksiä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kampuksia on kaksi. Itse otin kaikki kurssit Lungbyn kampukselta, joka on myös helpommin saavutettavissa. Kurssit voi käytännössä täysin vielä vaihtaakin perille päästyä, joten niistä ei kannata liikaa stressata. DTU:lla on hyvät järjestelmät sekä kurssien selaamiseen ja etsimiseen (kurser.dtu.dk) että niiden valikoimiseen ja ilmoittautumiseen (studieplan.dtu.dk). Vaihdon varmistuttua hain asuntoa yliopiston hakujärjestelmän kautta sekä hoidin matkavakuutuksen kuntoon. Yliopistolta tuli selkeät ohjeet, mitä missäkin vaiheessa tuli tehdä, joten haku oli yksinkertainen.

Vaihdon rahoitukseen suosittelen hakemaan apurahoja ja hakeminen kannattaa aloittaa jo ajoissa, jopa ennen vaihtohakua, vaikka osaa apurahoista voi hakea vielä vaihdon aikanakin. Itse sain apurahat NORDTEK:lta, Maa- ja vesitekniikan tuelta (MVTT), ja Sven Hallinin tutkimussäätiöltä. Kiitos kaikille edellä mainituille vaihtolukukauden tukemisesta! 

Asuminen ja muut järjestelyt paikan päällä

Kööpenhaminassa on todella kilpailtu asuntomarkkina, joten suosittelen hakemaan asuntoa yliopiston kautta ajoissa ennen vaihdon alkua. Itse olin onnekas ja sain tätä kautta asunnon Østerbron kaupunginosasta Kööpenhaminasta. Sijainti oli mielestäni loistava: Keskustaan meni pyörällä 10-15min, puisto ja järvet olivat lähellä lenkkeilyä varten ja kampukselle pääsi pyörällä tai bussilla reilussa puolessa tunnissa. Asunnon kanssa oli muuten kyllä haasteita, muun muassa ilmanvaihdonpuutteesta johtunut home. 

Itse suosittelen hakemaan asuntoa ensisijaisesti keskustasta päin kampuksen sijaan. Useat kampuksella asuneet myös suosittelivat keskustaa ensisijaisesti, koska se helpottaa keskustassa käymistä eikä tällöin jää kampukselle ”jumiin”. (Toki tämä on mielipidekysymys ja molempiin suuntiin pystyy liikkumaan, missä asuukaan, eikä asunnon sijainnin suhteen kannata olla liian ehdoton, jotta asunto järjestyy.)

Tanskassa liikkuminen vaatii matkakortin ja se kannattaa hankkia mahdollisimman pian. Matkakortteja saa muun muassa metroasemilta ja 7eleven-kaupoista, ja samoissa paikoissa kortille voi myös ladata rahaa. Julkinen liikenne on kohtalaisen hintavaa ja pyöräily on todella helppoa, joten suosittelen ehdottomasti myös pyörän ostamista tai vuokraamista. Yleisesti ottaen hintataso on Tanskassa noin Suomen tasoa, kuitenkin esimerkiksi vuokrat ovat kalliimpia Kööpenhaminassa. 

Lisäksi Tanskassa voi harkita CPR-numeron hankkimista. Sitä ei kuitenkaan pohjoismaalainen välttämättä tarvitse. Numerosta voi olla hyötyä, mutta sitä ei kannata välttämättä suin päin ottaa. Esimerkiksi auton vuokraaminen on CPR-numeron omaavalle melkein tuplasti kalliimpaa, koska CPR-numeron myötä tulee maksaa tanskalaista autoveroa, jota ulkomaalaisten ei tarvitse maksaa. 

Opintoni vaihdossa

DTU:ssa suorittamani kurssit:

Life Cycle Assessment of Products and Systems (10 ECTS) 

Sain suosituksen aiemmin DTUssa vaihdossa käyneeltä tälle kurssille. Itse mietin, onko kurssi 10 opintopisteen arvoinen, mutta ehdottomasti oli. Kurssi on avartava kaikille ympäristövaikutuksista kiinnostuneille, riippumatta siitä onko kiinnostunut jatkamaan tai työskentelemään elinkaariarvioinnin parissa. Tällä kurssilla oli jonkin verran yksilötehtäviä sekä koko kurssin ajan kestänyt ryhmätyö. Ryhmätyössä tehtiin yrityisyhteistyönä täysi LCA eli tässä pääsi käytännössä oppimaan, miten LCA tehdään ja käteen jäi tiedon lisäksi konkreettisia työkaluja. Kurssi oli jossain määrin työläs, mutta siitä kertyi kuitenkin 10 opintopistettä, joten työmäärän tuli siten ollakin tuplasti muiden kurssien verran.

Climate Change Adaptation: Methods and Tools (5 ECTS)

Tällä kurssilla opittiin tekemään analyysiä ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Kurssilla käytiin kattavasti läpi ilmastodatan käyttöä, vaikutusten arviointia, kustannusten arviointia sekä kustannus-hyötyanalyysiä päätöksenteon tukena. Lisäksi kurssilla tutustuttiin erilaisiin ratkaisuihin mm. tulvaongelmien ehkäisemiseksi. Kurssitöinä oli kaksi ryhmätyötä ja suullinen esitelmä/tentti. Luennot olivat todella mielenkiintoisia ja kurssilla oli myös vierailevia luennoitsijoita sekä opettavaisia excursioita. 

Urban Drainage and Stormwater Management (5 ECTS)

Tällä kurssilla opiskeltiin viemäriverkoston suunnittelua ja mitoitusta. Kurssilla oppi käyttämään MikeUrban:ia, jolla pääosa harjoituksista tehtiin. Kurssilla käsiteltiin niin hulevesiä, jätevesiä, veden laatua kuin vesimääriäkin. Kurssilla tehtiin kaksi laajaa parityötä ja lisäksi kurssin aikana oli muutamia lyhyitä henkilökohtaisia monivalintatestejä luentojen aiheista, eikä kurssilla ollut tenttiä.

Sustainability in Management (5 ECTS)

Tämän kurssin sisällöt olivat minulle osin aika tuttua asiaa (kuten SDG:t ja kiertotalous), mutta kurssilla käytiin läpi kuitenkin myös joitain uusia konsepteja kuten LCA:ta ja Business Model Canvasin käyttöä. LCA:n osalta kurssi meni myös vähän päällekkäin LCA-kurssin kanssa. Kaiken kaikkiaan kurssi oli työmäärältään selvästi pienin ja käymistäni kursseista heikoiten järjestetty. Opin myös vähiten tällä kurssilla, vaikkakin osa luennoista oli kiinnostavia ja antoisia. Kurssi oli ihan sopiva vastapaino astetta työläämmille kursseille, ja tässä kurssissa koko syksyn ajan tehtävä ryhmätyö oli ihan kiva.

Kävin vaihdossa siis neljä kurssia (yht. 25 Suomen opintopistettä), jotka hyväksiluen maisteriopintojeni vapaavalintaisiin kursseihin. Tämä oli mielestäni sopiva työmäärä, jotta ehdin tehdä opintojen lisäksi sopivasti muutakin. Osa kursseista oli työläämpiä kuin muut, mutta keskimäärin sanoisin työmäärän olevan WAT-maisteriohjelman kursseja kevyempi. Työmäärä on kuitenkin vaikea verrata suoraan, koska Tanskassa kaikki kurssit pyörivät koko syyslukukauden, kun taas WAT-ohjelmassa kurssit ovat lähes aina vain yhden jakson mittaisia. 

Koko syyslukukausi käydään DTU:ssa siis samoja kursseja samalla lukujärjestyksellä ja tämän jälkeen on kaksi tenttiviikkoa. Viikot oli jaettu aamupäivän 8(:30) - 12 ja iltapäivän slotteihin 13 - 16, joiden mukaisesti jokaista kurssia oli kerran viikossa, joko aamu- tai iltapäivä (4h). Missään käymistäni kursseista ei ollut varsinaista kirjallista tenttiä. Yhdessä oli suullinen tentti, mutta sekään ei ollut varsinaisesti tentti, sillä se oli esitelmämuotoinen eli olin itse valmistanut esitelmän annetusta aiheesta ja lopuksi minulta kysyttiin muutama kysymys.

Vapaa-aika

Kööpenhaminasta pääse helposti Malmööseen, Roskildeen, Hellerødiin ym. lähikaupunkeihin eli julkisilla on helppo tehdä päiväretkiä lähialueille. Myös Kööpenhaminassa on paljon nähtävää, tehtävää ja tapahtumia kun vain seuraa aktiivisesti. Erityisesti suosittelen ”Kulturnatten”-tapahtumaa, jolloin yhden päivän aikana pääsi erilaisiin tapahtumiin, esityksiin ja rakennuksiin n. 10€ lipun hinnalla, kun yleensä sisäänpääsy maksaa kuhunkin erikseen. 

Reissaamiseen hyvää aikaa on myös syysloma. Mm. monet Keski-Euroopasta olevat vaihtarit lähtivät Lapin-lomalle. Itse lähdin viikon autoreissulle Tanskan ympäri. Länsirannikolla pääsi näkemään hiekkarantoja, liikkuvia dyynejä, idyllisiä pikkukyliä ja luonnonpuistoja – paljon kaikkea erilaista Kööpenhaminan alueeseen verrattuna.

Kampuksella on edullinen kuntosali, jos se kiinnostaa ja asuu kampuksella. Koska itse asuin keskustassa, kävin siellä Crossfit-salilla (Crossfit Copenhagen) ja sitä suosittelen ehdottomasti niille, joita Crossfit voisi kiinnostaa.

Tanska kohteena

Tanskassa ja Kööpenhaminassa tuskin kokee juuri kulttuurishokkia, koska pohjoismaana ero Suomeen ei ole suuri.  Itselleni pyöräilykulttuuri oli ehdottomasti yksi kohokohta Suomeen verrattuna: Pyörällä pääsee helposti kaikkialle eikä pyöräilijöiden määrään tunnu vaikuttavan juuri sää tai vuodenaikakaan.

Sää on myös keskimäärin aika samanlainen kuin Suomessa. Vielä saavuttuani Kööpenhaminaan elokuun lopulla sää oli todella aurinkoinen ja lämmintä yli 25. Syksy on kuitenkin pitkälti Suomen kaltainen: aurinkoiset päivät voivat olla harvassa ja sadetta saattaa tulla usein. Kylmä tuuli ja sade tekivät säästä ajoittain todella kylmän, vaikka lämpötilat eivät nollan alapuolelle laskeneetkaan. 

Yleistä vaihtokokemuksestani

Vaihdossa pääsee tutustumaan moniin uusiin ihmisiin eri kulttuureista ja saa ystäviä eri maista. DTU on kansainvälinen yliopisto, jossa on paljon vaihto-opiskelijoita. Itse olin koululla lähinnä vaihto-opiskelijoiden kanssa, mutta Crossfit-salilla pääsin tutustumaan myös tanskalaisiin. Parhaita juttuja vaihdossa olivat mielestäni uusien ystävien lisäksi mielenkiintoiset erilaiset kurssit, uusiin kansainvälisiin ihmisiin tutustuminen, mahdollisuus ottaa irtiotto Suomesta ja asua erilaisessa ympäristössä ja tehdä uusia asioita. Kööpenhamina on todella viihtyisä kaupunki asua ja oli myös kiva nähdä Tanskan monipuolisuutta kulttuureineen, kylineen, dyyneineen, hiekkarantoineen ja pyöräkaistoineen.

Vaihtoajan haasteiksi lukisin kaikki lähtöön ja paluuseen liittyvät järjestelyt ja niiden aiheuttaman stressin. Suurempia haasteita en kuitenkaan vaihdossa tai sen järjestelyissä kohdannut ja pohjoismainen vaihto on kaikkineen varsin helppo. Lukukausi Tanskassa meni nopeasti ja etenkin jos haluaa ehtiä tekemään kaikkea, kannattaa heti alusta alkaen olla aktiivinen. Kurssien loppua kohti on kuitenkin helposti myös vähän enemmän tehtävää kuin alkupuoliskolla. 

Jokaisen vaihtokokemus on varmasti erilainen kuten on jokainen vaihtokohdekin. Jos olet vähääkään kiinnostunut vaihtoon lähtemisestä, suosittelen hakemaan!