Ida Tasa - : Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Ida Tasa
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja
Aika
01.02.2019 - 30.06.2019
Vaihto-ohjelma
Vaihtokohteen valinta
Valitsin Barcelonan alunperin sijainnin ja kurssitarjonnan pohjalta. Barcelona on iso kaupunki, jossa on paljon tekemistä ja monia kuuluisia historiallisia ja moderneja nähtävyyksiä. Kaupungin ja meren yhdistelmä lämpimässä ilmastossa houkuttelivat. 
Saapuminen ja käytännönjärjestelyt
Matkustin Barcelonaan 29. tammikuuta. Olin hotellissa muutaman yön ja sain asuntoni 1. helmikuuta. Minulla oli niin sanottu studio Sarria Sant-Gervasin alueella, lähellä Fransesc Macia -raitiovaunupysäkkiä. Sijainti oli erittäin ihanteellinen, koska olin lähellä keskustaa, hyvien kulkuyhteyksien päässä kaikkialle kaupunkia ja 15-20 minuutin matka yliopistoon, joka sijaitsee lähellä Camp Nou -jalkapallostadionia (ETSEIB Campus Sud). Varasin huoneiston Uniplacesista, jota suosittelen myös muille - pystyin järjestämään kaiken ollessani vielä Suomessa. Alueelliset erot ovat suuria Barcelonassa, joten kehotan tarkistamaan alueen huolellisesti ja priorisoimaan hyvät yhteydet kouluun.
Orientaation oli tarkoitus alkaa helmikuun ensimmäisellä viikolla (yliopiston kotisivun mukaan) ja siksi lensin jo tammikuun lopulla. Todellisuudessa saimme tietoa aloituksesta, kun olin jo saapunut Barcelonaan ja orientaatio alkoi vasta keskiviikkona 13. helmikuuta. Minulla oli siten paljon aikaa tutustua lähiympäristööni ja järjestää käytännön asioita, kuten ostaa metrokortti.
Vapaan viikon aikana vietin aikaa tehden ostoksia, perehtyen paikallisiin ruokakauppoihin (Ametller Origen, Mercadona, Lidl, Cabrabo, El Corte Ingles) ja ruokapaikkoihin. Lisäksi tapasin ESN-tutorini tai ”buddyni”, joka oli valtava apu koko lukukauden ajan. Suosittelen liittymistä ESN:n "buddy-ohjelmaan"! Vierailin myös yliopistossa ja otin kuntosalijäsenyyden (ESN-alennukset ovat erittäin hyvät yksityisille kuntosaliketjuille (DiR) ja yliopistolla on myös hyvä kuntosali).
Orientaatioviikko alkoi luennoilla UPC:n kansainvälisestä toimistosta ja Erasmus Student Network (ESN):ltä. ESN järjesti meille kierroksen yliopistolla ja iltaohjelmaa. Torstai ja perjantai sisälsi kirjastokierroksen, luennot maassaoleskelun käytännöistä ja kurssien arvioinneista. Perjantaina ilmoittauduimme kursseille yhdessä koordinaattoreiden kanssa.
Espanjan ja katalonian alkeet on suositeltavaa opetella, jotta tulee toimen tavallisissa arjen tilanteissa. Itse tein vain ilmaisen kolmen kuukauden espanjankurssin World dive sovelluksessa ja mielestäni se riitti perustietojen oppimiseen ja oli hyvänä pohjana oppimaan lisää vaihdon aikana suhteellisen nopeasti.
Meitä neuvottiin ilmoittautumaan poliisiasemalle EU kansalaisiksi saadaksemme ns. NIE-numeron. Virallisesti, jos oleskelet maassa yli kolme kuukautta, sinun on rekisteröidyttävä saadaksesi NIE-numeron. Tämä on suhteellisen raskas prosessi, joka johtuu haasteista saada aikaa viranomaisilta. Esimerkiksi kaupunkipyörien (Bicing Barcelona) käyttämiseksi vaaditaan NIE-numero. En avannut paikallista pankkitiliä, koska vuokra, kuntosalimaksut jne. voitiin kaikki maksaa suomalaiselta pankkitililtäni, mutta tämän suosittelen tarkistamaan riittävän aikaisin. Joissakin pankeissa NIE-numeroa tarvitaan paikallisen pankkitilin avaamiseen. Minulla oli Elisa-puhelinliittymä alle 26-vuotiaille. 23 eurolla kuukaudessa minulla oli 10 Gt dataa EU ja ETA-maissa sekä normaalihintaiset puhelut ja tekstiviestit. Tämä oli enemmän kuin tarpeeksi ottaen huomioon, että useimmissa säännöllisesti käymissäni paikoissa oli WiFi-yhteys. Ostin OP:lta matkavakuutuksen, joka kattoi kaikki sairauskulut ja matkatavaroiden katoamisen. Lisäksi mukanani oli kansainvälinen KELA-kortti.
Jo ensimmäisten viikkojen aikana tutustuin selkeisiin eroihin Suomeen verrattuna. Poliittisen vaikuttamisen menetelmät eroavat merkittävästi pohjoismaisesta käytännöstä. Lakot ja mielenosoitukset ovat hyvin yleisiä, ja ne järjestetään joskus odottamattakin. Kerran professori kysyi, aionko mennä feministiseen mielenosoitukseen vai saapua seuraavana päivänä luennoille. Toinen selkeä kulttuuriero, jonka huomasin, oli ajantaju ja sen hallinta. Ihmiset ovat aina myöhässä ja päivittäinen rytmi on hyvin erilainen. Söin aamiaisen normaalisti ennen kahdeksaa ja lounas koulussa ei ollut koskaan ennen kahta iltapäivällä, illalliselle lähdetään usein aikaisintaan kahdeksalta. 
Opinnot
Monet vaihto-opiskelijoista opiskelivat tuotantotaloutta tai konetekniikkaa, ja näissä pääaineissa kurssit opetettiin usein espanjaksi tai katalaaniksi, ja englannin kieliset kurssit täyttyivät todella nopeasti. Opiskelin energiatekniikan kursseja yhteensä 27,5 opintopistettä. Luentoläsnäolot olivat pääosin pakollisia. Kurssien rakenne ja arviointi olivat hyvin samantyylisiä kuin Suomessakin. Esimerkiksi, vesivoima ja merienergia –kurssilla käytiin läpi vesivoimajärjestelmiä ja turbiinityyppejä, kurssiarviointi koostui laskuharjoituksista ja lopputentistä. 
Valitsemani kurssit olivat kaikki maisteritason kursseja, joita opetettiin englanniksi ja jotka olivat saatavilla vaihto-opiskelijoille. Vaihto-opiskelijat pystyivät yleensä valitsemaan kursseja vain ohjelmista, jotka he olivat alustavasti valinneet hakemukseensa. Tentit pidettiin toukokuun lopulta juhannukseen. 
Teimme yliopistoryhmän kanssa muutaman retken lukukauden aikanan. Ensimmäinen retki oli neljä päivää Madridissa ja Guadalajarassa, toisella luentoviikolla. Ensimmäisenä vierailupäivänä Madridissa vierailimme Endesaan, missä kuulimme ydinjätehuoltoa koskevan esityksen ja tutustuimme valvontakeskukseen. Vierailimme myös Tecnatomissa, missä tutustuimme koulutustiloihin (Simulaatio- ja HFE-laboratorio) sekä käytön tarkastuslaitteisiin ja Espanjan hätäkeskukseen. Kävimme Madridin teknillisen yliopiston tapahtumassa. Viimeisenä päivänä kävimme José Cabreran ydinvoimalaitoksella lähellä Guadalajaraa, Espanjan ensimmäisessä käytöstä poistetussa ydinvoimalaitoksessa.
Toinen matka järjestettiin toukokuun alussa Baskimaahan, Pohjois-Espanjaan. Kävimme Sta. María de Garoñan ydinvoimalaitoksella. Vierailimme valvontahuoneessa, jonka jälkeen siirryimme valvotulle alueelle, jossa kiertelimme reaktori- ja turbiinirakennuksessa. Viimeisen päivän vietimme ENSAn tehtaalla, jossa kävimme tehtaan työpajoissa ja laboratorioissa. 
Lukukauden lopussa, kesäkuun puolivälissä, teimme kolmen päivän työpajan Tecnatomin koulutustiloissa. Teimme simulaattoriharjoituksia kahdessa ryhmässä, missä harjoittelimme erilaisia onnettomuusskenaarioita. 
Vapaa-aika
Barcelonassa on useita organisaatioita, jotka järjestävät tapahtumia Erasmus-opiskelijoille. ESN:n voidaan sanoa olevan virallinen ja se järjestää paljon tapahtumia joka viikko sekä joitain matkoja lukukauden aikana. ESN:n kanssa suosikkimatkani olivat Valenciaan Las Fallas -festivaalin aikana ja integraatioviikonloppu Palamosissa.
Lisäksi latasin Erasmus Bcn -nimisen sovelluksen. Tämä organisaatio järjestää paljon matkoja ja tapahtumia joka viikko. Suosikkini tämän organisaation kanssa oli vaellus Pasarelas De Montfalcon kanjoneille. 
Muutoin vapaa-ajalla yleensä vietimme aikaa puistoissa (Ciutadella, Turo, Gaudi), rannoilla (Barceloneta), rinteillä (Bunkers el Carmel, Tibidabo) tai söimme ravintoloissa. Kokeilimme ilmaisia bachata- ja salsa-tunteja melkein viikoittain. Facebookin avulla pysyy helposti ajan tasalla tapahtumista ja se on lisäksi yleisesti käytetty majoituksen löytämiseksi kaupungista. Suosittelen liittymistä Suomalaiset Kataloniassa Facebook -ryhmään missä saa tarvittaessa nopeasti apua, vinkkejä ja tietoa. Esimerkiksi paikalliset suomalaiset ilmoittavat melko hyvin suurista suunnitelluista mielenosoituksista ja järjestävät tapahtumia, kuten vappupiknikin. Barcelonassa on paljon taskuvarkareita ja etenkin yökerhoissa ja baareissa ihmiset menettävät helposti omaisuutensa.
Kustannukset
Yleisesti ottaen Barcelonassa on halvempaa kuin Suomessa. Kustannukset riippuvat paljolti majoituksesta. Minun tapauksessani päätin maksaa enemmän ja asua yksin. Ruoka ja syöminen ravintoloissa on halvempaa, ja tuoreiden vihannesten ja hedelmien valikoima on laajempi. Julkinen liikenne on melko saman hintaista kuin Suomessa. Lounas koulussa on huono verrattuna Suomeen. Lämmin lounas maksaa noin 5–7 euroa ja koostuu yleensä ranskanperunoista ja makkarasta. Valittavana on myös voileipiä ja makeisia. Monilla opiskelijoilla on oma lounas ja jossain vaiheessa turhauduin koululounaaseen ja aloin myös valmistaa omia aterioita.
Kustannusten suunnittelu, etenkin alussa, voi olla vaikeampaa kuin kotona, koska ei yksinkertaisesti ole niin paljon tietoa. ESN-tutorit olivat aina valmiita auttamaan ja tuntevat kaupungin paremmin kuin kukaan muu. 
Matkaan tarttuneet opit 
Vaihtoni aikana kerrytin teknistä substanssiosaamista ja sain itseluottamusta aikaisempaan osaamiseeni. Minulle vaihtokokemus vahvisti ajatusta siitä, että olen oikealla tekniikan alalla ja että pystyn ratkaisemaan alan tarjoamia haasteita.
Olin ainoa nainen ja ainoa vaihto-opiskelija koko lafkalla ja muut opiskelijat edustivat kaikkia maanosia ja monia eri maita. Oli yllättävän haastavaa ja silti palkitsevaa selviytyä ryhmässä, jossa on hyvin monenlaisia taustoja ja kulttuureja. Uskon, että sujuva työskentely monikulttuurisessa työympäristössä ja itsensä ilmaiseminen selkeästi englanniksi ovat tärkeitä taitoja tulevaisuuden työelämässä.
Espanjassa suhtautuminen elämään yleensä on hyvin rentoa ja olen oppinut tarttumaan ideoihin spontaanimmin ja nauttimaan vapaa-ajasta. Toisaalta vaihto sai minut arvostamaan sitä, että työskentelemme Suomessa hyvin organisoidusti, suoraviivaisesti ja kunnioitamme toistemme aikaa saapumalle paikalle sovitusti.
Suosittelen Barcelonaa vaihtokohteeksi - paljon tapahtumia ja tekemistä, uskomattomia vierailukohteita lähellä, meri ja kaupunki yhdessä paikassa, hyvä koulu ja aktiivinen opiskelijajärjestö, joka huolehtii sinusta, hyvää ruokaa unohtamatta! 
Iso kiitos Maa- ja vesitekniikan tuelle vaihto-opintojeni mahdollistamisesta!