Miia Nevander - 2019: Nanyang Technological University, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Miia Nevander
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Nanyang Technological University, Singapore
Aika
13.08.2018 - 07.12.2018
Vaihto-ohjelma

1.tYleistä tietoa ja mielipiteitä Singaporesta

Singaporen ilmasto on hikinen mutta helppo. Paras puoli paikallisessa ilmastossa oli ehdottomasti sen ennalta-arvattavuus. Jokaisena päivänä voi pukeutua samalla tavalla, koska lämpötila on aina lähes sama päivästä riippumatta (noin 32 astetta). Ainoa, joka vaihtelee, on sataako vai ei. Huono puoli (tai ainakin itselleni) on suuri ilmankosteus yhdistettynä korkeaan lämpötilaan. Tähän kuitenkin jonkin verran tottui, ja noin kuukauden maassa olon jälkeen olo ei ollut enää niin tukala, vaikka hikoilu ei luonnollisestikaan loppunut tai vähentynyt. Singaporen ilmastossa kannattaa muistaa juoda vettä, mutta ei toisaalta liikaa, jotta elimistön suolatasapaino pysyy kunnossa. 

Kaupunkina Singapore on siisti, hyvin organisoitu, moderni ja naapurimaihin verrattuna länsimaalainen. Kulttuuri on kuitenkin pohjoismaalaisesta näkökulmasta melko kylmä. Vaikka yleisesti politiikasta puhumista vältetään Singaporessa ja Kaakkois-Aasiassa ylipäätään, kuulin silti useaan otteeseen esimerkiksi taksikuskeilta harmittelua palkkojen leikkaamisesta vanhemmilta ihmisiltä.

Yleisiä kulttuurieroja voivat olla osin erilaiset arvot, erilaiset lähtökohdat, sekä erilaiset käytännöt. Paikalliset opiskelijat maksavat lukukausimaksuja ja joutuvat tekemään vapaaehtoistyötä koulun ohella. Päivät ovat pitkiä ja paineet ovat kovat onnistua. Myös lähtökohdat opiskeluun voivat olla hyvin erilaisia. Opiskelu ei välttämättä ole kaikkialla yhtä kyseenalaistavaa ja sensuroimatonta kuin mihin Suomessa ollaan totuttu. Onneksi kuitenkin Singaporessa opiskelu oli laadukasta, eikä siitä ole mitään valitettavaa.

2.tVaihtoon valmistautuminen

Singaporeen ei tarvitse itse hankkia erillistä viisumia, vaan opiskelijaviisumin saa vaihtoyliopiston kautta. Viisumin hakuprosessissa tarvitaan monia dokumentteja, mutta niihin saa hyvät ohjeet yliopistolta. Ylipäätään hakuprosessissa ohjeet ovat hyvät ja selkeät, ja kaikki hoitui siinä helposti.

Alkujärjestelyissä haastavinta oli saada kurssit valittua. En ollut tietoinen siitä, kuinka huonosti maisteriopiskelijoille löytyy apua. Kaikki järjestelmät on tarkoitettu kandiopiskelijoille, mukaan lukien kursseille ilmoittautumiseen käytettävä järjestelmä. Maisteriopiskelijoiden on lähetettävä sähköposteja ja itse varmistettava, että tarvittavan monta kurssia tulee hyväksytyksi ja vielä rekisteröidyksi, jolloin vasta kurssit ovat varmasti opiskeltavissa. En osaa sanoa vieläkään varmasti, mikä käytäntö on yleisesti, mutta kaikille omille kanditasoisille kursseilleni sain kuulla sovellettavan sääntöä, että maisteriopiskelija pääsee kurssille vain, jos kandiopiskelijoiden kurssivalintojen jälkeen niille jää vielä tilaa. Tämä aiheutti alussa jonkin verran stressiä, sillä hyväksymispäätöksiä kursseille ei alussa kuulunut ollenkaan. Onneksi pääsin lopulta kuitenkin mielenkiintoisille kursseille, vaikkeivat kaikki olleetkaan ensimmäisiä valintojani.

Asunnon hakeminen oli myös todella helppoa, ja olin onnekas saadessani yhden hengen huoneen melko uudesta asuntolasta. Monet joutuivat tyytymään jakamaan huoneen jonkun toisen vaihto-oppilaan kanssa. Sekään ei tietysti välttämättä ole huono vaihtoehto, sillä tällä tavalla voi löytää hyvänkin ystävän jopa loppuelämäksi. Huoneessa oli kaikki tarvittava: sänky, vaatekaappi, työpöytä, tuoli, verhot, hyönteisverkot ikkunoissa, sekä kattotuuletin. Ikävä kyllä en ollut niin onnekas, että olisin saanut ilmastoidun huoneen. Kattotuuletin oli kuitenkin suuri apu, ja kuumuuteen ja kosteuteen tottui melko nopeasti. Suihku-, keittiö- sekä wc-tilat olivat jaettuja, mutta siivooja kävi siivoamassa ne kaksi kertaa päivässä. Asuntolani alakerrassa oli ruokala ja kuntosali, ja kauppakaan ei ollut kuin muutaman minuutin kävelymatkan päässä.

3.tOpinnot

Kursseja oli tarjolla mielestäni hyvin, kurssitarjonta oli monipuolinen. Maisteriopiskelijan on valittava vähintään yksi maisterikurssi, ja enintään kolme kandikurssia. Kursseja saa käydä enintään kuusi yhteensä. Itse kävin yhden maisterikurssin ja kolme kandikurssia. Mielestäni tämä oli hyvä päätös, ja olen tyytyväinen valitsemiini kursseihin. Olisin voinut ottaa enemmän maisterikursseja, mutta löysin mielenkiintoisempia aihepiirejä kandikursseista.

Opiskelin kursseja Mechanical and Aerospace Engineering -tiedekunnasta (Heat Transfer ja Product Design & Development) sekä Environmental Engineering:istä (GIS and The Earth Systems ja Integrated Environmental Management). Kaikilla kursseilla opetuskielenä oli englanti.

1.tHeat Transfer (MA3003)

Kanditasoinen, kolmannen vuoden kurssi, 3 AU eli 5 op.

Mielenkiintoinen, mutta haastava kurssi. Kurssilla opiskelu tapahtuu hyvin pitkälti itsenäisesti. Laskuharjoituksiin täytyy tulla tehtävät jo etukäteen tehtynä, ja siellä voi ilmoittautua esittämään koko ryhmälle omat ratkaisut. Kurssilla painotetaan jatkuvasti, että nämäkin tehtävät tulee osata tehdä katsomatta kurssikirjaa, omia muistiinpanoja tai luentokalvoja. Tapa ei ehkä ole kaikista paras oppimisen kannalta, ei ainakaan itselleni ollut.

2.tProduct Design & Development (M6401)

Maisteritasoinen kurssi, 3 AU eli 5 op.

Mielenkiintoinen, yleishyödyllinen kurssi. Asioissa ei kuitenkaan menty kovin syvälliselle tasolle, koska kurssin voi ottaa monenlaisella opiskelutaustalla. Kurssin pakollinen sisältö on ryhmässä tehtävä projektityö vapaasti valitusta kurssin aiheesta, sekä ”open-book” lopputentti, jossa siis saa käyttää materiaalina esimerkiksi kurssikirjaa, omia muistiinpanoja sekä tulostettuja luentokalvoja. Kurssin professorit olivat asiantuntevia, luovia ja antoivat hyviä esimerkkejä aiheista.

3.tGIS and The Earth Systems (ES2802)

Kanditasoinen kurssi, 3 AU eli 5 op.

Ajoittain työläs, mutta mukavan erilainen kurssi. Kurssilla käytettiin ArcMapiä sekä Agisoft Photoscaniä. Alun tehtävät olivat aika helppoja, mutta taitojen kertyessä niistä tuli haastavampia. Joka viikko oli siis tehtäväpaketti palautettavana. Kurssilla ei ollut tenttiä, mutta kurssin loppuosaan kuului projektityö, jossa piti luoda 3D-malli valitusta esineestä tai muusta kohteesta. Tästä piti mallin lisäksi kirjoittaa raportti. Kurssi toi hyvää tasapainoa muihin, perinteisempiin kursseihin, ja helpotti koeviikkoa, kun oli yksi tentti vähemmän. Työmäärää myös pystyi jakamaan helposti ajoille, jolloin itse parhaiten ehti tehdä tehtäviä.

4.tIntegrated Environmental Management (EN4105)

Kanditasoinen kurssi, 3 AU eli 5 op.

Laaja ympäristöaiheinen kurssi, jolla saa hyvän käsityksen kierrätyksen, vesitekniikan, ympäristötekniikan, jätteidenkäsittelyn, ympäristölainsäädännön ja ympäristönsuojelun sekä -hallinnan perusteista. Kurssin paras puoli oli näkemyksen laajeneminen, sillä esimerkiksi kierrätys ja ympäristönsuojelu on nähty ja toteutettu hyvin eri tavalla Singaporessa kuin Suomessa, ja tämä näkyy selvästi myös opetuksessa. Kurssilla oli suurimmaksi osaksi ympäristötekniikan opiskelijoita, ja opiskelijoiden aihevalinnat ryhmätyössä kuvastivatkin heidän näkemyksiään alastaan.

4.tVapaa-aika

Urheilun harrastaminen ulkona on aivan oma lukunsa kuuman ja kostean ilmaston takia. Monet kävivät lenkkeilemässä iltaisin, ja paikallisetkin yleensä urheilevat (esimerkiksi pelaavat ulkona jalkapalloa, koripalloa tai harrastavat yleisurheilua) myöhään illalla. Itse en kokenut nauttivani mistään urheilusta edes myöhään illalla/yöllä, joten harrastin vain sisäliikuntaa ilmastoiduissa tiloissa.

Totesin itselleni helpoimman keinon tavata täysin uusia ihmisiä, erityisesti paikallisia, olevan käyminen oman asuntolani tapahtumissa. Meille järjestettiin muun muassa illanvietto, jossa pääsimme maistamaan paikallisia ruokia, oppimaan Singlishiä eli englantia singaporelaisella tyylillä, ja kuulemaan paikallisista peleistä ja muusta. Muita järjestettyjä tapahtumia olivat esimerkiksi asuntolan oman asuinkerroksen (asuin neljännessä kerroksessa) pizzailta, sekä koko asuntolan asukkaille tarkoitetut urheilutapahtumat/-kilpailut ja tervetuliaisillallinen. Tapahtumat ovat yleensä ilmaisia osallistujille, joten niihin kannatti ehdottomasti lähteä mukaan vaikkei ketään etukäteen tuntisikaan.

5.tLoppukommentit

Vaihto opetti valtavan paljon eri kulttuureista, tavoista ajatella ja opiskella. Yliopisto oli viihtyisä, kurssitarjonta mielenkiintoinen ja Singaporessa riitti tekemistä. Jos voisin jotain tehdä eri tavalla kokemuksesta oppineena, niin aloittaisin kurssien valitsemisen ja hakemisen jo hyvissä ajoin ennen Singaporeen saapumista. Tai ihan viimeistään heti ensimmäisenä päivänä, jos aikaisemmin ei onnistu.

Singaporen sijainti on niin hyvä, että kannattaa hyödyntää se ehdottomasti ja matkustella joihinkin lähimaihin! Lennot ovat monesti edullisia, ja muun muassa Malesiaan pääsee bussillakin. Itse kävin Malesiassa, Indonesiassa, Kambodu017eassa, Vietnamissa, Thaimaassa sekä vaihdon jälkeen vielä Australiassa. Toisaalta, itse Singaporekin on jo niin eksoottinen ja upea, että kannattaa ehdottomasti varata aikaa siellä pyörimiseen.

Lämmin kiitos MVTT:lle vaihto-opiskeluni tukemisesta ja osaltaan mahdollistamisesta!