Markus Laitinen - 2019: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Markus Laitinen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
01.08.2018 - 10.12.2018
Vaihto-ohjelma

 

Vaihtoon hakeminen

Vaihtokohteen päättämisessä minulla oli kolme kriteeriä: 1. Vaihtokohteessa tulee pärjätä englannin kielellä, 2. Vaihtokohde tulee olla Euroopan ulkopuolella, 3. Vaihtokohteessa tai kohteesta käsin pitää pystyä näkemään mahdollisimman paljon maailmaa. Näiden kolmen kriteerin avulla kiistottamaksi voittajaksi nousi Singapore. Singaporessa sijaitsee maailman huippuyliopistoista kaksi: Nanyang Technological University (NTU) sekä National University of Singapore (NUS). Päätinkin hakea sekä NTU:iin että NUS:iin. Näistä pääsin jälkimmäiseen. Jälkikäteen olen ollut tyytyväinen siitä, että pääsin nimenomaan NUS:iin enkä NTU:iin. NUS sijaitsee huomattavasti lähempänä Singaporen keskustaa, ja lentokenttää ja kaikkea. Asunnoissa oli myös parempi varustelu, ainakin UTown Residencen asunnoissa joissa asuin. Asunnossa ei ollut ilmastointia, mutta lämpöön tottui reilussa viikossa.

Tietoa Singaporesta

Singapore on pinta-alaltaan hyvin pieni saari, noin Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen. Väkiluvultaan Singapore on kuitenkin samaa kokoluokkaa kuin Suomi. Tästä syystä se on maailman tiheiten asuttu maa. Se sijaitsee alle 150 km päässä päiväntasaajalta, joten ilmasto on ympäri vuoden kuuma ja kostea. Sadekautena sataa ja ukkostaa useammin, melkein joka päivä, mutta sade kestää yleensä maksimissaan tunnin jonka jälkeen se loppuu kuin seinään.

Singaporessa näkyy vaikutteita sekä aasialaisesta että länsimaisesta kulttuurista. Singaporessa näytetään arvostavan ahkeruutta enemmän itseisarvoisesti kuin Suomessa. Täällä ahkeruutta arvostetaan enemmänkin välinearvona tuloksien saavuttamiseksi. Esimerkiksi yliopistolla paikallisten opiskelijoiden oli tapana viettää koko päivä aamusta iltaan koululla ”opiskelemassa”. Usein tämä opiskelu oli kuitenkin Netflixin katsomista kuulokkeet päässä, tai nukkumista kannettavan ääressä.

Opiskelu Singaporessa

Lukukausi alkoi orientaatioluennolla torstaina 2.8. Kurssit alkoivat kuitenkin vasta puolitoista viikkoa tämän jälkeen. Kursseja oli paljon, ja aluksi tuntui siltä että kurssitarjonta on enemmän kuin riittävä. Vain osa kursseista on kuitenkin saatavilla vaihto-opiskelijoille, ja eri paikoista löytyy eri listat siitä mitkä kurssit ovat saatavilla ja mitkä eivät. Ei kannata laskea sen varaan, että Suomessa keväällä tehtyyn hakemukseen valitsemasi kurssit olisivat niitä, jotka tulet käymään. Singaporeen päästyäsi huomaatkin, ettet ole päässyt kaikille hakemillesi kursseille sisään, ja sinun pitää vaihdella kursseja lukuvuoden alussa olevan ”Add-drop menettelyn” aikana . Itselläni vain yksi kurssi säilyi alkuperäisen hakemuksen mukaisena.

Olin hakenut vaihtoon maisteriopiskelijastatuksella, joten sain valita sekä maisteri- että kandidaattitason kursseja. Kaikkien kurssieni opetuskieli oli englanti. Kaikista kursseistani sai 4 paikallista credittiä, jonka pitäisi olla 6 opintopistettä Aallossa.

Valitsin seuraavat kurssit:

ME3122tHeat Transfer

Sisällöltään hyvä kurssi, jonka olisin mielelläni voinut käydä Suomessakin. Kurssin sisältö oli jaettu kolmeen osioon: conduction, convection ja radiation. Kurssi arvioitiin tentin lisäksi kahdella quiz-tyyppisellä välikokeella. Myös kaksi parin kanssa suoritettavaa laboratoriotyötä kuului kurssin suoritusvaatimuksiin.

PS3249tSingapore’s Foreign Policy

Valitsin käydä tämän kurssin, sillä halusin tutustua paremmin Singaporeen sekä Kaakkois-Aasiaan alueena. Kurssi oli tähän tarkoitukseen erinomainen. Kurssilla käsiteltiin Singaporen suhteita Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Malesiaan ja Indonesiaan, näiden kahdenvälisten suhteiden kehitystä toisen maailmansodan jälkeen, sekä Singaporen asemaa Kaakkois-Aasiassa osana ASEAN:ia. Kurssi oli kolmannen vuoden politiikan opiskelijoiden kurssi, mutta soveltui mielestäni hyvin myös politiikkaa tuntemattomalle teekkarille, kunhan on hieman kiinnostusta maanosan poliittista tilannetta kohtaan. Kurssin suorittamiseen kuului tentti, essee sekä 3 vs 3 ryhmissä suoritettava debaatti. Luennot olivat hyviä, ja toisten debaatteja kuuntelemalla ja kysymyiksiä kysymällä oppi paljon.

GEH1034tClean Energy and Storage

Tämän kurssin valitsin, sillä odotin sen olevan minulle melko järkevä energiatekniikan kurssi, vaikkakin tiesin sen käsittelevän asioita melko yleisellä tasolla. Kurssi oli kuitenkin aivan liian helppo ollakseen hyödyllinen energiatekniikan maisteriopiskelijalle, mutta muiden linjojen opiskelijoille voisin suositella sitä. Kurssi arvioitiin tutoriaalien, välikokeiden (quiz) ja tentin perusteella.

GET1043tUniverse, Big Bang, and Unsolved Mysteries

Valitsin tämän kurssin siksi, että olemassaolon syvimmät kysymykset ovat mielestäni erittäin mielenkiintoinen aihe. Tällä kurssilla opetus keskittyi suurimmaksi osaksi siihen, miten historian saatossa tieteellinen maailmankuva on muuttunut, ja miten eri tieteelliset läpimurrot ovat vieneet tätä muutosta eteenpäin. Aloitetaan antiikin Kreikan Platonilaisesta maailmankuvasta ja siirrytään Kopernikuksen kautta lopulta käsittelemään universumin laajenmisen todistaineita löytöjä. Arviointi perustui tenttiin, esseeseen, kurssin blogin kommenointiin sekä 3x3 debaattiin jostain aiheesta mille ei vielä tiedetä oikeaa eikä väärää vastausta (meidän ryhmän aiheenamme oli voiko ajassa matkustaa).

Vapaa-aika

Pieneksi saareksi Singaporessa riittää nähtävää, enkä itse ehtinyt edes puolen vuoden oleilun aikana käydä tutustumassa kaikkiin saaren tarjoamiin kokemuksiin. Tämä johtuu myös osittain siitä, että halusin käyttää mahdollisimman suuren osan vapaa-ajastani tehden matkoja muualle Kaakkois-Aasiaan. Matkustin vaihdon aikana Vietnamin Hanoihin sekä Ha Long Baylle, Thaimaan Krabille, Bangkokiin sekä Chiang Maihin, sekä kolmeen otteeseen eri puolille Malesiaa: ensin Langkawille, sitten Borneon Miriin ja Kuchingiin, ja vielä Penangiin. Vaihdon päätyttyä lähdin kuukauden lomareissulle Australiaan: ensin Perthiin, sieltä Cairnsiin sukeltamaan isolla valliriutalla, tämän jälkeen Sydneyyn juhlimaan uutta vuotta. Sydneystä menin vielä Kuala Lumpuriin muutamaksi päiväksi, ja sieltä palasin Singaporen kautta Suomeen.

Loppusanat

Olen erittäin tyytyväinen, että päätin lähteä Singaporeen opiskelijavaihtoon. Puoli vuotta Euroopan ulkopuolella opettaa hyvin näkemään asioita uudesta näkökulmasta, ja vielä enemmän – näkemään eri näkökulmia uudesta näkökulmasta. Opin vaihdon aikana paljon siitä, miten asiat eroavat toisistaan eri puolilla maailmaa, ja toisaalta miten samankaltaisia kaukaisestkin maat voivat olla keskenään. Tämän lisäksi tietysti nautin. Nautin tästä kokemuksesta suunnattoman paljon, vaikka omalta mukavuusalueelta pitikin usein poistua.

Kiitos Maa- ja Vesitekniikan tuki ry tämän mahdollisestamisesta!