Anna Vilén - 2018: Stanford University, USA

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna Vilén
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Stanford University, USA
Aika
23.06.2018 - 19.08.2018
Vaihto-ohjelma

Osallistuin Stanfordin International Honors Program –kesäkouluun, johon Stanfordin eri yhteistyöyliopistot lähettävät opiskelijoitaan joka kesä. Kaikki ohjelmaan osallistuvat opiskelijat asuivat samassa talossa amerikkalaiseen dorm life –tyyliin. Opiskelijoita oli Islannista, Australiasta, Singaporesta, Hong Kongista, Italiasta, Kreikasta, Pakistanista ja Japanista. Samassa talossa asuttaessa pääsi hyvin tutustumaan muihin ja kulttuurierot nousivat vahvasti esille.

Aalto-yliopistossa opiskelen energia- ja ympäristötekniikan kandia, joten kesän tavoitteeni oli täydentää tekniikka-painotteisia opintojani Aallossa laajempi alaisella osaamisella. Näen tärkeänä, että jos tulevaisuudessa haluaa ratkaista ympäristöongelmia, ongelmat täytyy nähdä laajasti ja osata kommunikoida muillekin kuin tekniikan alan ammattilaisille.
Public Speaking: Romancing the Room
Valitsin Romancing the Room –kurssin, koska se oli saanut paljon kehuja aiemmilta opiskelijoilta. Luennoitsija olikin kurssin nimen mukaisesti karismaattinen lakimies. Kurssin aikana saimme harjoitella eri tilaisuuksien puheita myyntipuheista juhlapuheisiin. Kurssissa pidin siitä, että sain käytännönläheisiä vinkkejä puheiden kautta vaikuttamisesta yleisöön, joita tulen varmasti hyödyntämään tulevaisuudessa. Kurssin mieleen painuvin hetki oli se, kun luennoitsija antoi minulle aurinkolasit, joista minun piti pitää improvisoitu puhe. Jälkeenpäin hän paljasti minulle, että aurinkolasit olivat viimeiset aurinkolasit, joita Robin Williams oli käyttänyt. Luennoitsija oli nimittäin Robin Williamsin vaimon lakimies.
Environmental Entrepreneurship
Silicon Valley on tunnettu start up –kulttuuristaan, joten päätin ottaa yrittäjyyskurssin ympäristönakökulmalla. Luennoitsija oli urallaan menestynyt pääomasijoittaja, joka oli päättänyt korjata aiempia virheitään keskittymällä kestävämpiin hankkeisiin. Kurssin aikana nousi vahvasti esille amerikkalainen usko siihen, että teknologia ja yrittäjyys pelastavat maailman ilmastonmuutokselta. Itse huomasin olevani eri mieltä siitä, että voimme samaan aikaan lisätä kulutustamme ja ratkaista ympäristöongelmia. Kurssista jäi erityisesti mieleen Mango Materials –yritys, joka valmistaa bakteerien avulla lietteestä muovia ja ryhmätyö, jossa suunnittelimme sovelluksen jakamistalouteen.

Introduction to Philosophy of Science
Koin filosofian kurssin kaikkein antoisampana: en ollut aiemmin opiskellut filosofiaa, joten huomasin kehittyväni paljon. Pohdimme yhdessä filosofisia kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten tutkijan omat arvot vaikuttavat tutkimuksen tuloksiin ja ovatko jotkin tutkimusaiheet aina epäeettisiä. Keskustelimme esimerkiksi siitä, oliko 80-luvulla tutkijoilta oikein suurennella ilmastonmuutoksen vakavuutta, vaikka tieteelliset tulokset eivät olleet vielä täysin varmoja. Koin kurssin todella hyödylliseksi, koska ympäristöaiheet ovat niin kriittisiä, että tieteen tehokas kommunikointi on edellytys muutokselle: helposti ajattelee, että tutkijana riittää tutkiminen, mutta kurssi avasi silmäni sille, että tieteen alalla täytyy osata vaikuttaa siihen, mitä tieteellä tehdään.

Vapaa-aika Stanfordissä
Stanfordin kampus on suomalaisen näkökulmasta aivan uskomaton, joten otin vapaa-aikanani kaiken siitä irti. Suosikkipaikkojani olivat kirkko, taidemuseot, meditaatiotalo, uima-altaat ja kaktuspuutarha. Järjestimme suomalaisten kesken myös vierailun Facebook:lle tapamaan suomalaista työntekijää siellä. Kesästä jää ennen kaikkea mieleen kaikki tapaani ihmiset! Oli täysin uusi kokemus minulle asua niin monen uuden ihmisen kanssa, ja kesän ajan keskustelut auttoivat minua ymmärtämään erilaisia näkökulmia.