Romi Tolonen - 2018: Nanyang Technological University, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Romi Tolonen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Nanyang Technological University, Singapore
Aika
04.01.2018 - 31.05.2018
Vaihto-ohjelma

1 Yleistä Singaporesta

Singapore on kevyt pudotus länsimaalaiselle aasialaiseen kulttuuriin. Asiat toimivat kuten kotona, hanavettä voi juoda, ja maa on siisti ja turvallinen. Singaporessa sekoittuvat kivasti kiinalainen, intialainen ja malesialainen kulttuuri, mutta myös esim. thaimaalainen, vietnamilainen ja korealainen kulttuuri näkyvät etenkin ruoassa. Singaporesta muodostui Kaakkois-Aasian merkittävin satama- ja kauppapaikka sen itsenäistyttyä vuonna 1965. Singapore kuului aiemmin pari vuotta Malesialle ja tätä ennen se oli Britannian siirtomaa. Tämä näkyy yhä Singaporen arkkitehtuurissa, jossa sekoittuvat brittiläinen ja aasialainen arkkitehtuuri.

Olin halunnut lähteä Singaporeen vaihtoon jo monta vuotta hyvien matkustelumahdollisuuksien, englannin kielisen opetuksen ja korkeatasoisten yliopistojen takia. Lisäksi oli tietysti plussaa päästä karkuun Suomen talvea kuumankosteaan maahan, jonka ilmastoon en tosin tottunut missään vaiheessa. 

Singapore on kompakti business-keskus, joka tuntuu ympäröiviin maihin verrattuna melko utopistiselta. Jotta näin pieneen alueeseen saadaan mahtumaan suurin piirtein Suomen väkiluvun verran ihmisiä, valtio säätelee tarkasti ja tehokkaasti mikä on sallittua ja mikä ei. Sääntöjä ja kieltoja kannattaa noudattaa, sillä usein rikkeistä on tiedossa suuret sakot.

2 Valmistautuminen ja muutto Singaporeen

Hain vaihtoon vuoden 2017 helmikuussa. Muita kohteita olivat National University of Singapore sekä Taiwanin teknillinen yliopisto.  Aallon puolelta varoiteltiin, että kohteeni ovat erittäin kilpailtuja, joten minun tulisi varautua hakemaan jonnekin muualle täydennyshaussa. Onneksi keskiarvo ja opintojen suoritusnopeus riittivät, ja tulin valituksi NTU:lle. 

Varsinainen haku itse yliopistoon tapahtui vasta syksyllä. NTU:n järjestelmät on tehty helpoksi, joten mitään ongelmia en kohdannut. Myöhemmin hyväksynnän jälkeen kampusasunnon hakeminen tapahtui yhdellä klikkauksella. Joulukuun ensimmäinen päivä sain tietää, että lotto osui kohdalle ja minulle on tarjolla yhden hengen soluasunto vuonna 2016 valmistuneesta asuntolasta. Yleisempi asumismuoto on yhteinen huone jonkun toisen opiskelijan kanssa, joten olin onnekas saadessani tällaisen yksityisen huoneen. 

Oma huoneeni sijaitsi kampuksen uudella alueella North Hillissä. Huoneessa on valmiina kaikki oleellinen, kuten sänky, vaatekaappi (jossa on esim. peili ja lukittava lokero), työpöytä, verhot, kattotuuletin ja prepaid-kortilla toimiva ilmastointi. Suihkut ja vessat jaetaan koko kerroksen kanssa, mutta niissä käy onneksi siivooja kaksi kertaa päivässä. Muutamien metrien päässä sijaitsivat lähin kuntosali, kauppa sekä food court. 

3 Opinnot

Singaporessa kursseille rekisteröitymisestä ei ole tehty helppoa. Kursseista taistellaan kahden viikon pituisen Add/Drop periodin aka Star Warsin ajan. Olin hakenut post graduate (PG) eli maisteriopiskelijana, joten minulle oli rekisteröity jo hakuvaiheessa 3 maisterikurssia, koska maisteriopiskelijan tulee NTU:lla käydä vähintään yksi maisteritasonkurssi. Näistä valmiiksi saaduista kursseista päädyin pitämään kaksi, sillä kandikurssien saaminen osoittautui odotettua vaikeammaksi. Oman alan maisterikursseja ei pahemmin ollut tarjolla, joten valitsin maisterikursseiksi tuotantotaloutta. Kandikurssit olivat ympäristötekniikkaa ja kauppatieteiden puolelta rahoitusta.

Yleisesti kurssien taso Singaporessa on helpompi kuin Suomessa. Singaporelaiset opiskelijat käyttävät lähes kaiken aikansa opiskeluun, mutta omien havaintojen mukaan, aikaa ei käytetä tehokkaasti. Usein kirjastossa saattoi nähdä ihmisiä nukkumassa läppärin päällä useammankin tunnin. Paikallinen opiskelutyyli eroaa siinä suomalaisesta, että monesti asioita opetellaan ulkoa, laajojen kokonaisuuksien hahmottamisen sekä soveltamiskyvyn sijaan. Suomalaisella opiskelutyylillä pärjää vallan mainiosti myös Singaporessa huomattavasti vähemmillä kirjastotunneilla kuin paikalliset. 

Tenteissä ja välikokeissa ihmetytti se, että ne tuntuvat mittaavan lähinnä taitoa tehdä tentti mahdollisimman nopeasti. Usein en edes ehtinyt lukea kaikkia tentin kysymyksiä, kun aika loppuikin jo kesken. Kävin vaihdon aikana seuraavat kurssit:

o L6003 Corporate Resource Planning
o M6141 Quality engineering
o BU8201 Business Finance 
o ES8006 Environmental Sustainability 

4 Vapaa-aika

4.1 Kampus

Singaporessa ei ollut samanlaista orientaatiokulttuuria kuin Aallossa. Kampukselle muuttoa seuraavana päivänä oli parin tunnin orientaatioluento kaikille vaihtareille, mutta tässä se sitten olikin. Muihin tutustuminen olikin siten hieman kiinni siitä, kehen törmäsi sattumalta ensimmäisten päivien aikana. En kuitenkaan kokenut mitään ongelmaa kavereiden löytämisessä, ja joku loikin nopeasti Facebook-ryhmän ja chatin vaihtareille. Itselle tuli hieman yllätyksenä, että suurin osa vaihtareista oli huomattavasti itseäni nuorempia, eivätkä monet olleet asuneet koskaan aiemmin yksin.

Kampukselta löytyy jos jonkinmoista vapaa-ajan kerhoa ja urheiluryhmää, mutta oma vapaa-aika kului lähinnä matkustellessa, kuntosalilla sekä muiden vaihtareiden kanssa oleilusta. Yksi kampuksen parhaita paloja on 50 metrinen uima-allas, jonka reunalta löytyy myös aurinkotuoleja. Opiskelu muuttuikin yllättäen huomattavasti mukavammaksi uima-altaan reunalla. NTU:lla on oma sukellusjoukkue, joka järjestää vuosittain sukelluskursseja. Minulla oli sukelluskortti jo ennestään, mutta, jos sellaista on harkinnut, niin suosittelen tutustumaan joukkueeseen. NTU Dive Teamin kautta sukelluskurssit ovat erittäin edullisia. 

Kampus sijaitsee melko kaukana kaikesta, joten loppujen lopuksi keskustassa tuli käytyä lähinnä keskiviikkoisin baarissa. Keskiviikko oli vaihtareiden yleinen viihdeilta, sillä Singaporessa on tällöin Ladies’ Night, mikä tarkoittaa ilmaisia drinkkilippuja naisille. Useimmat vaihtarit myös reissaavat viikonloppuisin, mutta keskiviikkoisin ollaan vielä paikalla kampuksella.

4.2 Nähtävyydet

Vaikka monet matkailijat viipyvät Singaporessa vain muutaman päivän, löytyy sieltä tekemistä ja näkemistä paljon pidemmäksikin aikaa. Marina Bayn, Merlion Parkin ja Gardens by the Bayn lisäksi kiinnostavia alueita ovat Chinatown, Arab District, Little India, Clarke Quay, Sentosan saari, Botanical Gardens sekä shoppailukatu Orchard Road. Singaporesta löytyy myös luontokohteita ja reippailureittejä, eläintarha, Universal Studios ja museoita. Valitettavasti Singapore Flyer -maailmanpyörä sekä Singapore Sling -drinkin koti, Raffles-hotelli, olivat remontissa oman lukukauteni aikana. Singaporen keskustan alue on kompakti, joten iso osa nähtävyyksistä on kävelyetäisyydellä. Julkinen liikenne toimii myös erinomaisesti, joten metrolla saavuttaa kätevästi loputkin nähtävyydet. 

Kiinalaista uutta vuotta vietetään helmikuun lopulla, joten tietysti meidän piti lähteä katsomaan mitä tämä tarkoittaa. Kiinalainen uusi vuosi on meidän uuteen vuoteen verrattuna enemmän jouluun verrattavissa oleva perhejuhla, joten mitään suurta biletystä tämä ei tarkoittanut. Kävimme katselemassa Chinatownin tunnelmaa, sekä loppuillasta Marina Baylla järjestettävää ilotulitusta. F1-katsomo oli saatu hyötykäyttöön, kun ilotulitukset ammuttiin suoraan sen edessä. 

4.3 Matkustus

Singaporen parhaisiin puoliin kuuluu matkustelun helppous. Saimme noin 2 viikkoa koulun alkamisen jälkeen käsiimme student passit. Tämä tarkoitti, että saimme poistua maasta, ja pääsimme takaisin Singaporeen kätevästi paikallisten automaattilipuntarkastuksista. Matkaseuraa oli todella helppo löytää, joten reissussa tuli käytyä noin joka toinen viikonloppu. Singaporesta pääsee Busseilla edullisesti Malesian puolelle tai veneillä Indonesiaan. Lisäksi lennot ovat halpoja Aasian halpalentoyhtiöillä. Etenkin recess weekillä suurin osa vaihtareista suuntasi kuka minnekin päin Aasiaa, sillä opinnoista oli yli viikon pituinen tauko.

5 Loppukommentit

Olin aina tiennyt lähteväni vaihtoon, mutta en osannut edes kuvitella miten upea kokemus se olisi. Lähtisin ehdottomasti uudestaan, ja Singapore olisi edelleen ykkösvalintani. Opetus on hyvää, vaikka välillä tulikin ikävä Aaltoa. Suosittelen ehdottomasti tätä kohdetta ja koulua muille. Parhaita puolia oli se, että pääsi tutustumaan ihmisiin täysin eri koulutusaloilta ja kulttuureista, sillä NTU ei nimensä mukaisesti ole ainoastaan teknillinen yliopisto, vaan siellä ovat lähes kaikki alat edustettuna.

Opin itsestäni paljon vaihdon aikana. Vaikka olenkin asunut omillani jo kauan, oppii vaihdossa erilailla itsenäisyyttä, kun turvaverkko puuttuu ympäriltä. Aloin priorisoida asioita elämässäni erilailla kuin ennen eläessäni pienessä betoniluukussa vähäisillä tavaroilla, ja reissatessani pienellä budjetilla. Opin eri kulttuureista, paransin englanninkielen suullisia taitojani sekä opin laittamaan omia melko pieniä ongelmia perspektiiviin. Vaihto-opiskelu vahvisti haaveitani työskennellä tulevaisuudessa ulkomailla, ja nyt tiedän selviäväni yksin missä vain. 

Suuri kiitos MVTT:lle vaihtoni mahdollistamisesta!