Otto Partanen - 2018: Shanghai Polytechnic University, Kiina

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Otto Partanen
Koulu
Savonia Ammattikorkeakoulu
Matkakohde
Shanghai Polytechnic University, Kiina
Aika
12.09.2017 - 18.05.2018
Vaihto-ohjelma
Double Degree Program of Environmental Engineering

Lähtökohdat

Kiinnostuin Shanghaihin vaihtoon lähtemisestä kolmannen ympäristötekniikan opiskeluvuoteni alussa Savonia ammattikorkeakoulussa jutellessani kiinalaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kävimme samaa kurssia ja nämä kiinalaiset vaihtarit olivat tulleet opiskelemaan vuodeksi Savoniaan Shanghai Second Polytechnic University (SSPU) -nimisestä yliopistosta. Kurssin edetessä ja tutustuessani eri opiskelumahdollisuuksiini viimeiselle eli neljännelle opiskeluvuodelleni innostuin toden teolla vaihtoon lähtemisestä ja lopullinen päätös lähdöstä syntyikin jo ennen syyslukukauden loppua. Syitä vaihtoon lähtemiselle oli muutamia: Ensiksikin halusin tutustua aasialaiseen kulttuuriin, sillä haaveenani on pitkään ollut työskennellä Aasiassa ja uskoin vaihto-opiskelemisen Shanghaissa tuovan minulle arvokasta kokemusta. Lisäksi halusin parantaa englanninkielen taitojani sekä oppia kiinan kielen perusteet aidossa, kiinan kielisessä ympäristössä.

Savonian ja SSPU:n välinen sopimus mahdollistaa ympäristötekniikan opiskelijoiden kaksoistutkinnon suoritettuaan yhden lukuvuoden (60 op) ulkomailla. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että saan englannin- ja suomenkielisen tutkinnon vaihdon ja valmistumisen päätteeksi. Koska vaihto-opiskelu sijoittuu viimeiselle vuodelle, sisältyy opiskeluvuoteen 45 opintopisteen verran opintoja sekä opinnäytetyön kirjoittaminen vaihto-yliopistolle englanniksi.

Shanghai ja yliopisto

Shanghai on Kiinan suurin ja samalla yksi maailman suurimmista kaupungeista ja sen asukasluku lähentelee jo 25 miljoonaa. Mitä Shanghain ulkoasuun tulee, keskusta ja sitä ympäröivät lähialueet koostuvat uusista pilvenpiirtäjistä ja sadoista ostoskeskuksista. Metroilla pääsee kaupungin laitaosiin, missä jopa kasviviljelmien näkeminen voi vielä olla mahdollista. Itse SSPU oli noin 30 minuutin metromatkan päässä keskustasta. SSPU on Shanghain mittakaavalla pienehkö, noin 10 000 opiskelijan yliopisto. Kampusalue on todella viihtyisä lukuisine harrastelu ja vapaa-ajanvietto mahdollisuuksineen.

Saapuminen

Vaihtovuoteni alkoi jo varhaisessa vaiheessa, heti toukokuun alkupuolella kolmannen vuoteni päätyttyä. Lähdin suuntaamaan kohti Aasiaa jo hyvissä ajoin, sillä sain työharjoittelupaikan Shanghaista, jonka aloitus oli suunniteltu kesäkuulle. Lukukauden SSPU:ssa oli ilmoitettu alkavan syyskuussa, joten ehtisin kaiken kaikkiaan tehdä noin 3 kk mittaisen työharjoittelun.

Kesäkuun alussa laskeuduin lämpöiseen (+35OC) Shanghaihin. Yliopistolta oli järjestetty paikallinen opiskelija vastaanottamaan minut lentokentältä, joten saapuminen meni todella vaivatta ja tunsin oloni tervetulleeksi. Jo ensimmäisen päivän aikana yllätyin positiivisesti, sillä etenkin Shanghaissa julkinen liikenne on vaivatonta käyttää ja infrastruktuuri todella kattavaa. Vaikka olinkin kuullut aikaisemmin englantia puhuvien kiinalaisten vähäisyydestä, jäi ensimmäisestä päivästä vahvimmin mieleen juurikin se, että englantia puhuvat kiinalaiset ovat todella harvassa.

Eläminen

Pääsin yliopistoalueelle jo ensimmäisen päivän aikana ja minulle annettiin asunnoksi kahden hengen dormi-huone, jonka jaoin venäläisen vaihto-opiskelijan kanssa seuraavan 11 kuukauden ajan. Dormi-asunnot koostuivat neljästä 2-hengen huoneesta, joiden kesken jaettiin vessat ja suihkut sekä pienehkö yleinen alue. Dormi-asunnot olivat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, joiden siisteys riippui asukkaiden välisistä siivousvuorojen neuvottelutaidoista. Vuokraa maksettiin 40 yuania eli hieman reilu 5 euroa päivässä, eli kuukausivuokraksi kertyi kohtuulliset 150 euroa kuukaudessa.

Kesän aikana (heinä-elokuussa) päästiin kohtuullisiin 40OC lämpötiloihin, jotka alkoivat olla jo sitä luokkaa, että keskipäivällä oli parempi pysyä sisätiloissa. Olin kesän aikana yksi muutamasta vaihto-opiskelijasta yliopistoalueella ja paikallistenkin opiskelijoiden määrä oli huomattavan vähäinen, sillä kesä on myös kiinassa loma-aikaa useimmille opiskelijoille. Syyskuussa koulun alettua tuli dormeihin noin kymmenkunta vaihto-opiskelijaa.

Opiskelu

SSPU:n vaihto-opiskelijoille suunnattu kurssivalinta on hyvin laaja ja monipuolinen, joista suurin osa opiskeltiin vaihto-opiskelijoiden kesken. Myös muutamia paikallisten opiskelijoiden kanssa opiskeltavia kursseja löytyi valikoimasta. Ainoana pakollisena kurssina vaihto-opiskelijoille tarjottiin kiinan-alkeiskurssi, jonka päätteeksi oli läpäistä HSK 1-kielikoe. Vapaa-aikaa oli mahdollista kuluttaa kampusalueen loistavien harrastusmahdollisuuksien parissa esim. koripalloa pelaamalla tai uimalla.

Omat kurssivalintani SSPU:ssa koostuivat hyvin pitkälle tekniikanalan kursseista, joiden opiskelijamäärät olivat hieman alhaisempia kuin muiden alojen. Kuitenkin tästä huolimatta kurssit järjestettiin, vaikka tunneilla saattoikin olla kaksi opiskelijaa ja opettaja. Kurssit seurasivat hyvin pitkälle samaa rakennetta keskenään. Muutama tunti viikossa lähiopiskelua, muutamia tutkielmia/esityksiä kurssin aikana sekä yleensä kurssin päätteeksi kirjoitettiin tutkielma. Yleensä ottaen kurssien rakenteeseen pystyi vaikuttamaan esittämällä toiveita opettajille, joilta löytyi joustavuutta etenkin, jos kurssin opiskelijamäärät olivat pieniä.

Ensimmäinen lukuvuosi loppui vaihto-opiskelijoiden tapauksessa samoihin aikoihin kuin suomessa eli muutamia päiviä ennen jouluaattoa. Yliopisto hiljenee huomattavasti kiinalaisten opiskelijoiden talviloman ajaksi, joka kestää tammikuun puolivälistä helmikuun puoliväliin. Tästä syystä jätin yliopiston ja pääsin tutustumaan Aasiaan myös Shanghain ulkopuolella liki kahdeksi kuukaudeksi. Yliopistolle palatessani helmikuun lopussa, olivat uudet kevätlukukauden vaihto-opiskelijat jo saapuneet. Suurin osa vaihto-opiskelijoista viipyy vain yhden lukukauden vaihdossa, joten muutamaa opiskelijaa lukuun ottamatta vaihtariporukkamme koostui uusista opiskelijoista.

Koska SSPU:ssa opiskelemani vuosi oli tutkintoni viimeinen, koostui kevätlukukausi opinnäytetyön kirjoittamisesta. Opinnäytetyöni ohjaaja oli SSPU:ssa paikallinen professori, ja hänen ohjauksen alla teimme opinnäytetyöhön liittyen laboratoriotestejä ja useita vierailuja paikallisiin yrityksiin tutustuen opinnäytetyön aiheeseen. Vaikka kursseja ei ollutkaan opiskeltavana, oli lukukausi hyvin kiireinen. Opinnäytetyöprosessi oli hyvin pitkälle samanlainen mitä Suomessa, ainoana poikkeuksena kirjoituskieli.

Yhteenveto

Vaihtovuoteni päättyi opinnäytetyön esittelytilaisuuteen toukokuun puolivälissä, tasan 12 kuukautta myöhemmin, kun jätin Suomen. Vaihto-opiskelu oli kaiken kaikkiaan mieleenpainuva kokemus, jonka aikana sain uusia elinikäisiä ystäviä ympäri maailman. Päivittäinen englannin puhuminen ja kuuleminen kehittivät kielitaitojani huomattavasti. Heti valmistuttuani sain työpaikan Aasiasta suomalaisessa yrityksessä. Tämän uskon olevan vaihto-opiskelun ja Aasian kulttuurin kokemukseni ansiota, jota pidetään korkeassa arvossa tänä päivänä.

Helsinki 22.5.2018
Otto Partanen