Petra Pikkarainen - 2017: Technische Universität München, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Petra Pikkarainen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität München, Saksa
Aika
01.10.2016 - 31.08.2017
Vaihto-ohjelma
Erasmus

Olin koko lukuvuoden 2016-2017 Saksassa Münchenissä Erasmus-vaihdossa. Opiskelin Technische Universität Münchenissä (TUM), ja suorittamani opinnot olivat englanniksi lukuun ottamatta saksan kielikursseja. München sijaitsee Etelä-Saksassa, jossa Baijerin kulttuuri on vahvasti esillä. Valinta vaihtokohteesta oli minulle melko helppo. Olin jo aikaisemmin päättänyt, että haluan lähteä Saksaan, koska halusin päästä hyödyntämään saksan kielitaitoani. Münchenissä olin vieraillut pikaisesti muutaman kerran aikaisemmin ja se tuntui miellyttävältä kaupungilta. Lisäksi yliopiston kurssitarjonta vaikutti monipuoliselta ja laadukkaalta. Myöskin Münchenin keskeinen sijainti Euroopassa oli matkustussuunnitelmilleni otollinen. 

München on kaupunkina hyvin laajalle levinnyt ja sen ympärillä on useampia pienempiä kyliä. Julkinen liikenne kaupungissa ja sen ympäristössä toimii hyvin. Kaupungissa nopein kulkuväline on U-Bahn ja kauemmaksi kuten lentokentälle pääsee S-Bahnilla. Kesällä ehdottomasti paras tapa liikkua Münchenissä on pyöräillä, jos vain asuu sopivan matkan päässä keskustasta. Pyöräilijöille on selkeät pyörätiet tai, jos tarvitsee ajaa autotiellä, niin autot antavat hyvin tilaa. Myös kävelijät huomioivat pyöräilijät ja pitävät pyörätiet vapaina. Vastaavasti pyöräilijät huomioivat jalankulkijat, kun liikutaan jalkakäytävillä tai molemmille tarkoitetuilla kaduilla. Pimeän tullen pyöräilijöillä tulee olla pyörässä toimiva lamppu sekä edessä että takana.


Koska Saksa sijaitsee Euroopassa, sinne muuttoa varten ei tarvinnut tehdä erityistoimenpiteitä. Hankin Suomesta matkavakuutuksen, joka kattoi koko vaihdossa oloaikani. Hakuprosessista selvisi lukemalla ohjeet tarkkaan ja aloittamalla vaadittavien liitteiden täytön hyvissä ajoin. Apurahaa sain useammastakin opiskelemalleni alalle soveltuvasta kohteesta. Ensimmäinen asia, jonka muuttaessani Müncheniin tein, oli rekisteröityminen kaupungin asukkaaksi. Lisäksi hankin saksalaisen pankkitilin, koska tarvitsin sen harrastukseni seuramaksuja varten.  Ilman niitä olisin hyvin pärjännyt pelkästään suomalaisella pankkikortilla. Vaihdon alussa hankin Aldi-Talk prepaid-liittymän, jota myytiin Aldi-ketjun supermarketeissa. Kuitenkin suunnilleen vaihtoni puolessa välissä suomalaisen puhelinliittymäni käyttö Euroopassa alkoi sisältyä sopimukseen, joten vaihdoin käyttämään vain Suomen puhelinnumeroani.

Asuntotilanne Münchenissä on aika vaikea ja asuntojen hinnat korkeita. Suurin osa opiskelijoista ja perheettömistä asuu jaetuissa asunnoissa, joissa yhdestä huoneesta saattaa joutua maksamaan helposti yli 600 euroa. Toki tämäkin riippuu sijainnista ja asunnon koosta. Minä asuin kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa. Asuimme talossa, josta vuokrattiin asuntoja vain erimaalaisille vaihto-opiskelijoille. Vuokran suuruuskin riippui aina siitä, mistä maasta olit kotoisin. Itseasiassa minulla kävi tässä lopulta erittäin hyvä tuuri, sillä viikkoa ennen suunniteltua lähtöä olin vielä ilman asuntoa. Yliopiston vaihto-opiskelijoiden asuntoasioista vastaava nainen laittoi sähköpostia, että kaksi tyttöä etsii vielä kolmatta asukasta heidän asuntoonsa. Vastasin tähän viestiin nopeasti ja lopulta pääsin asumaan heidän kanssaan. Asuimme kävelymatkan päässä TUM:in keskustakampukselta. Asuntoja voi yrittää etsiä wg-gesucht.de kautta, mutta suurin osa asunnoista vuokrataan tuttujen kautta.  Asunnon löytäminen voi olla todella hankalaa, jos ei lainkaan pääse paikalle katsomaan, koska mieluummin valitaan sellainen henkilö, jota päästään henkilökohtaisesti tapaamaan. 

Hintataso Münchenissä on hyvin samaa luokkaa kuin Suomessa lukuun ottamatta ruokaa ja juomaa, jotka ovat sekä kaupassa että ravintolassa halvempaa. Terveydenhoito on Saksassa nopeaa ainakin siltä osalta, mitä itse sitä hyödynsin. Käytin kotikadullani sijaitsevaa perhelääkäriä, jonne pystyi menemään ilman ajanvaraustakin ja pääsi nopeasti lääkärinvastaanotolle. Mitään kuluja tästä ei tullut, vaan ne sisältyivät yliopiston kautta otettuun sairauskassaan. Lämpötila Münchenissä saattoi kesällä kohota yli 30 asteeseen ja talvella oli pakkasta lähes yhtä paljon kuin Suomessa. Erona oli vain se, että kylmä ja luminen talvi kesti ainoastaan muutaman viikon.

Opiskelu

Koulu Münchenissä alkoi kielikurssilla lokakuun alussa ja varsinainen lukukausi käynnistyi lokakuun puolessa välissä. Jos haluaa osallistua yliopiston saksan kielikurssille, niin täytyy olla heti hereillä, kun ilmoittautuminen aukeaa. Opiskelu Saksassa eroaa jonkin verran opiskelusta Suomessa. Lukukauden aikana ei ollut lähes ollenkaan ryhmätöitä tai muita palautettavia harjoituksia. Tämäkin riippuu tietysti kurssista, mutta suurimmaksi osaksi kurssit olivat vain luennoilla istumista eikä niilläkään ollut läsnäolopakkoa. Saksalaisten osalta opiskelu ajoittui siis lähinnä lukukauden loppuun ja sen jälkeen tuleviin tentteihin. Tällöin kirjasto oli aivan täynnä pahimmillaan siten, että jos tuli puolen tunnin päästä kirjaston aukeamisesta, ei enää ollut mahdollista löytää vapaata paikkaa opiskella. 

Lukuvuosi Saksassa on jaettu kahteen lukukauteen eli semesteriin. Talvilukukausi alkaa suunnilleen lokakuun puolesta välistä ja kestää helmikuun puoleenväliin, jonka jälkeen on noin kahden kuukauden pituinen tauko, jolloin pidetään kurssien tentit. Kesälukukausi alkaa huhtikuun lopulla ja jatkuu heinäkuun loppuun, jonka jälkeen on taas parin kuukauden mittainen tauko, jolloin tentit järjestetään. Onneksi useilla kursseilla järjestetään vaihto-opiskelijoille aikaisempia tenttipäiviä, jos oikeat tentit ajoittuvat vasta syys- tai lokakuulle. Tentteihin ilmoittautumisessa kannattaa olla hereillä, koska ne saattavat sulkeutua jo kuukautta ennen tenttiä, eikä useimpia kursseja voi tenttiä kuin vain kerran vuodessa. 

Itse tykkäsin opiskella TUM:issa, koska tarjolla oli monipuolisesti kursseja ja myös opetuksen laatu oli yleensä hyvää. Opiskelin suurimmaksi osaksi vesitekniikan kursseja sekä lisäksi joitakin kursseja kaupalliselta puolelta. Suurin osa käymistäni kursseista pidettiin keskustan pääkampuksella, mutta kerran viikossa kävin luennolla Weihenstephanin kampuksella Freisingissa. Opiskeluun joutui näkemään aika paljon vaivaa erityisesti ennen tenttejä, koska ne olivat hyvin erilaisia, mihin olen Aallossa tottunut. Aikaa tentin tekemiseen oli yleensä vain yksi tunti ja kysymykset saattoivat olla hyvinkin yksityiskohtaisia. Aikaa vastausten miettimiseen ei ollut lähes ollenkaan, koska yleensä tentit oli rakennettu niin, että kaikkiin kysymyksiin ei ollut mitenkään mahdollista ehtiä vastaamaan. Haasteita tuotti myös se, että ei ollut mitään laskuharjoituksia, joissa oltaisiin käyty läpi laskuja, vaikka ne tuli kuitenkin osata tentissä. Arvosana-asteikko Saksassa on Suomeen verrattuna käänteinen. Paras arvosana on 1,0 ja huonoin, jolla pääsee vielä kurssista läpi, on 4,0.

Lounasruokailu yliopistolla tapahtui Mensassa, jota ei voi kyllä verrata tasoltaan Otaniemen opiskelijaravintolohin. Ruoasta maksetaan sen mukaan, mitä kaikkea ottaa. Linjastoja on useampia ja yhdellä niistä on myös vaihtoehtona salaattibuffet, pasta ja yksi kasvisruoka, joista maksettiin aina kilohinnan mukaan. Juomana yleensä vain oma vesipullo. Maksaminen Mensassa ja muissakin koulun kahviloissa tapahtui opiskelijakortille ladatulla rahalla, jota voi ladata sinne erillisissä automaateissa.

Vapaa-aika

Münchenissä suurimmassa osassa kahviloita ja ravintoloita ainoa käyvä maksuväline on käteinen. Ravintoloissa on tapana jättää tippiä tarjoilijalle noin 10% laskun loppusummasta, mikä hoidetaan yleensä pyöristämällä summa johonkin sopivaan tasalukuun maksun yhteydessä. Kaupat ovat aina auki vain arkisin ja lauantaisin kello 8-20. Sunnuntaisin kaikki kaupat ovat kokonaan kiinni lukuun ottamatta kahta ruokakauppaa lentokentällä ja päärautatieasemalla, mutta nämäkään kaupat eivät ole auki ympäri vuorokauden.

Münchenissä järjestetään ympäri vuoden paljon erilaisia markkinoita ja festivaaleja. Talvella joulumarkkinoita löytyy lähes joka kaupunginosasta. Kesällä vastaavasti järjestetään monenlaisia isoja ja pieniä katufestivaaleja. Keväällä järjestetään myös Frühlingsfest, joka on kuin Oktoberfest, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kaupungissa riittää lukuisia erilaisia vapaa-ajanvietto- ja urheilumahdollisuuksia. Saksalaiset pitävät kaikesta, mitä voi tehdä ulkona, kuten kesällä vaeltaminen ja erilaiset puistojumpat sekä talvella laskettelu ja luistelu. Pääsin mukaan saksalaiseen urheilujoukkueeseen, jonka kanssa harjoittelimme useampana päivänä viikossa. Kävimme myös leireillä ja kilpailumatkoilla ympäri Saksaa ja Keski-Eurooppaa. Tämä oli erittäin hyvä tapa päästä tutustumaan paikallisiin ihmisiin. Sain myös erilaista perspektiiviä Suomessa harrastamaani lajiin.

Yliopistolla on erikseen ulkomaalaisille opiskelijoille suunnattu oma järjestö TUMinternational (TUMi), joka järjestää erilaisia retkiä ja muita tapahtumia. Osallistuin yhdelle vaellusreissulle sekä useamman kerran Länderabendiin, jonka idea oli se, että aina vaihtuvan maan opiskelijat olivat valmistaneet oman maansa ruokia muille maisteltavaksi. Vaikka järjestelyt TUMi:n tapahtumissa eivät aina olleet loppuun asti mietitty, oli niissä kuitenkin aina kivaa ja pääsi tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin. 

Mielestäni München on erityisesti kesäkaupunki, kuten varmaan kaikki muutkin Euroopan kaupungit. Kesällä München oikeasti herää henkiin, ja monien kahviloiden ja ravintoloiden terassit ovat täynnä iloisia ihmisiä. Tosin saksalaiset viihtyvät terassilla ulkona syömässä, vaikka sää ei olisikaan aina se kaikista lämpimin. Kesällä kaupunkilaiset suuntaavat porukassa tai ihan yksikseen keskustan tuntumassa sijaitsevaan Englischer Garteniin. Parhaimpina kesäpäivinä tuntui, että koko kaupunki olisi tullut sinne vilvoittelemaan Eisbachin virrassa. Isar-joen varresta löytyy myös muita hyviä uinti- ja grillauspaikkoja.

Tähän loppuun voisin vielä mainita muutaman kohteen Münchenissä ja sen lähistössä, joissa tuli erityisesti kesällä vietettyä aikaa. Näistä lähimpänä on Stanbergersee, jonne pääsee semesterticketillä joko S-Bahnilla tai junalla. Itse tykkäsin mennä Tutzingin asemalle saakka, josta löytyi rauhallisempi ranta kuin Stanbergin aseman kohdalla. Toinen rantakohde on Walchensee, jonne matka junalla ja bussilla yhteensä kestää noin puolitoista tuntia ja sinne pääsee Bayern-ticketillä. Walchenseen ympäristössä on useampikin vuori, joille voi mennä vaeltamaan tai sitten voi ihan vaan rentoutua turkoosin veden ääressä. Münchenistä on loistavat juna- ja bussiyhteydet moneen Euroopan kaupunkiin. Vierailin vaihtovuoteni aikana joissakin niistä, kuten Budapestissä, Genevessä ja Innsbruckissa. Kaikkiin näihin edellä mainittuihin matkustin Flixbus-bussiyhtiöllä. 

Vaihto oli kaikin puolin erittäin opettavainen kokemus. Pääsin tutustumaan kaikenlaisiin ihmisiin ympäri maailmaa ja opin arvostamaan suomalaisuutta ja sen tuomia etuoikeuksia. Vaihto kasvatti rohkeutta kokeilla uusia asioita sekä luottamaan itseensä. En pidä mitenkään mahdottomana, että joskus vielä muuttaisin ulkomaille töihin. Vaihto madalsi huomattavasti kynnystä lähteä jatkossa ulkomaille, koska nyt tiedän, että tulisin pärjäämään siellä.