OpiskelijaMaija Ketola
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Universidad Politècnica de Valencia, Espanja
Aika 09.09.2002 - 01.01.1970
Vaihto-ohjelma Erasmus

Lähdin matkaan 9.9.2002. Päätin olla osallistumatta erillisille maksullisille kielikursseille ennen lukuvuoden alkua, sillä olin ollut muutamaa vuotta aikaisemmin Salamancassa parin kuukauden kielikurssilla ja arvelin kielitaitoni riittävän alkuunpääsyyn. Viikkoa ennen lähtöpäivää sain sähköpostia, että lukukausi alkaakin viikkoa aikaisemmin ilmoitettua myöhemmin. Olinkin perillä kahta viikkoa ennen lukukauden alkamista suunnitellun viikon sijasta.

Ensimmäinen hieman kielitaitoa vaativa homma oli asunnon etsiminen. Varsinkin lukukausien alkujen aikaan puhelinkoppien ja bussipysäkkien seinät ovat täynnä erilaisia lappusia vuokralle tarjottavista soluhuoneista. Järjestelmä on sikäli huono, että ilman päivämäärää olevista (suurin osa) ilmoituksista on mahdotonta tietää, miten vanha ilmoitus on. Asuin ensimmäiset pari päivää yhden tuttavaperheen luona, jotka antoivat ymmärtää, että asunto voisi lyötyä pian. Löysin sitten yhdessä toisen suomalaisen vaihto-opiskelijan kanssa lopulta kahden päivän paniikinomaisen etsinnän ja soittelun jälkeen asunnon, joka ei ollut kovin erityinen. Jälkeenpäin ajateltuna parempi ratkaisu olisi ehkä ollut mennä hostelliin asumaan vielä muutamaksi päiväksi ja etsiä siedettävämpi kämppä.

Asuin kämpässäni jouluun asti yhdessä tämän toisen suomalaisen vaihtarin ja kahden meksikolaisen pojan kanssa. Me suomalaiset päätimme jossain vaiheessa syksyä vaihtaa asuntoa, kun asunnon lämminvesijärjestelmä meni rikki eikä korjausta kuulunut. Jouduimme käymään kylmässä suihkussa marraskuun alusta lähtien. Meillä oli jonkinlainen vuokrasopimus toukokuulle, ja sopimuksen rikkominen hieman pelotti, mutta lopulta kaikki sujui mainiosti. Tammikuussa uusi kämppä löytyi varsin helposti. Asuin siinä yhdessä espanjalaisen tytön kanssa toukokuulle lopulle, loppuajan pari viikkoa sain olla yksikseni.

Kämppien vuokrat vaihtelevat. Paremmista kämpistä luonnollisesti joutuu maksamaan enemmän. Hintahaarukka on noin 90-200 €. Jos pystyy valitsemaan, kannattaa asettua kämppään, jossa on keskuslämmitys tai edes sähköpattereita. Vaikka lämpötila ei talvella laske kovin alas, kosteus tekee ilman tosi kylmän tuntuiseksi. Eikä vaatteiden lisääminen auta samalla lailla kuin Suomen kylmyydessä. Keväällä ilman lämpiävät Suomen kesäilmoiksi viimeistään huhtikuun aikana. Helmikuussa oli vielä ihan sateista ja kylmää, maaliskuussa vähän lämpimämpää.

Itse opiskelu oli loppujen lopuksi aika samanlaista kuin Suomessa. Minun valitsemillani kursseilla ei liiemmin tarvinnut kuin käydä luennoilla ja harjoituksissa ja lopulta lukea tenttiin. Kannattaa kuitenkin käydä katsomassa kurssien luentoja ja vasta sitten ilmoittautua kursseille. Itse erehdyin syksyllä valitsemaan kaavoitukseen liittyvän kurssin (Planeamiento Urbanistico), joka sittemmin osoittautui sekä aiheeltaan että professorin työtavoilta aika hankalaksi. Kurssin piti olla castellanoksi, mutta professori näytti kaikki kalvot valencianolla. Lisäksi yhdestä kurssikirjasta oli saatavilla ainoastaan valencianon kielinen painos. Muuten valencianon kanssa ei liiemmin ollut ongelmia. Kaikki ihmiset kuitenkin puhuvat ihan mielellään castellanoa.

Valencia ei ehkä turistikohteena ole Espanjan hienoimpia kaupunkeja, mutta asumiseen ja opiskeluun varsin mainio. Vaihtovuosi Valenciassa oli kaikinpuolin suositeltava kokemus. Suosittelen vaihtoonlähtöä lämpimästi kaikille, jotka yhtään miettivät. Uskon vaihtovuoden kokemuksistani olevan paljon hyötyä tulevaisuudessa. Ja ainakin minun opiskelumotivaatiolleni teki hyvää käydä haistelemassa välillä maailman tuulia.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen