Pihla Suomela - 2016: Technische Universität Wien, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Pihla Suomela
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Wien, Itävalta
Aika
07.09.2015 - 30.06.2016
Vaihto-ohjelma
Erasmus

Wien

Itävallan pääkaupunki Wien sijaitsee Keski-Euroopassa Tonavan varrella, ja sitä ympäröi kahdeksan naapurimaata. Wien oli suosikkikohteeni tämän keskeisen sijainnin lisäksi sen takia, että useampi tuttavani oli kehunut kaupungin kauneutta ja kulttuuria. Itävalta kiinnosti minua vaihtokohteena myös vuoristo- ja metsämaisemiensa ansiosta, sekä niihin liittyvän suomalaisesta poikkeavan rakentamistavan takia. Wienissä asuu laskutavasta riippuen noin kaksi miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä huomattavasti suuremman ja vilkkaamman elinympäristön Helsinki-Espoo-akseliin verrattuna. Naapurimaahan Saksaan nähden Itävalta on pieni ja harmiton, mutta Wien tätä vastoin on maailmanlaajuisestikin tärkeä kulttuurin ja politiikan keskus. Päämajoja pitää Wienissä esimerkiksi YK ja OPEC, joissa molemmissa voi vierailla.

Järjestelyt Suomessa ja Wienissä

Päätin hakea vaihtoon vuoden 2015 alussa ja täytin vaadittavat hakemukset ja paperit hyvissä ajoin, muistaakseni helmikuussa. Vaikka usein yliopistostamme pääsee Erasmus-vaihtoon ensimmäiseen hakutoiveeseen, laadin varmuuden vuoksi suuntaa-antavan learning agreement -paperin myös kahdesta toisesta vaihtokohteesta. Vaihtoon pääseminen varmistetaan sekä Aalto-yliopiston että kohdeyliopiston puolesta. Aalto oli tässä kohdin nopeampi, mutta Wienin teknillinen yliopistokin hoiti hyväksymisen ja opastamisen mielestäni moitteettomasti ja hyvissä ajoin. Kun paikkani oli varmistunut, aloin innoissani etsiä asuntoa Wienistä, sillä olin kuullut sen olevan vaivalloisinta koko hakuprosessissa. Hain jonkun aikaa asuntoa internetsivustoilta, mutta lopunperin sain huoneen kolmen huoneen asunnosta tuttavan kautta. Ennen vaihtoa lueskelin paljon yliopiston sivuilta löytyviä vaihtoraportteja Euroopan kohteista sekä kirjastosta ja netistä saatavaa tietoa Itävallasta ja Wienistä.

TU Wienissä käytetään suomalaisten yliopistojen tavoin nettiportaalia, jossa kurssit ovat haettavissa erittäin helposti selkeällä ja loogisella systeemillä. Yliopiston kurssitarjonta on erittäin laaja, ja Erasmus-opiskelijat ovat oikeutettuja ilmoittautumaan lähes kaikille kursseille. Wienin teknillinen vakuutti minut vaihtoon hakiessani erittäin nopeasti kurssitarjonnallaan, jossa oli niin suoraan kotiyliopistoni kursseja vastaavia kokonaisuuksia kuin mielenkiintoisia yksityiskohtiin paneutuvia vapaavalintaisia tai erikoismoduulin kurssejakin.

Opinnot

Technische Universität Wien eli TUW sijaitsee kaupungin keskustassa erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Alue on oikein viihtyisä ja vilkas, siinä on mukava pyöriä kahviloissa ja kaupoissa tai kävellä helposti aivan Wienin sisimpään keskustaan. Päärakennus on vanha ja hieno, mutta vähän sokkeloinen. Se sijaitsee Resselparkin laidalla, ja sen vieressä on kuuluisa Kaarlenkirkko.

Miellyttävästä ympäristöstä huolimatta opiskelu ei aina ollut mitään herkkua, mikä johtui lähinnä siitä, että rakennetekniikan kurssit olivat lähes poikkeuksetta saksaksi ja kohtuullisen vaikeita. Suosittelenkin syvästi harkitsemaan opetuskielenä englantia, sekä kurssien vaikeustasojen vertailua, jos ei muuten niin tutoreiden opastuksella (mitä itse en harmi kyllä ymmärtänyt tehdä). Vasta toisen lukukauden loppupuolella tajusin, että TU:n kurssit oli jaettu kahdelle listalle, joista M2 oli huomattavasti helpompi kuin M1. Yliopiston puitteet olivat suurimmalta osalta saamaa tai hieman korkeampaa tasoa kuin Aallossa, mutta kumma kyllä piirtoheittimet olivat edelleen käytössä.

Talvilukukautena suoritin ensin kielikurssin (saksa C1, 4,5 op.) ja sitten yliopistolla Ausgewählte Kapitel des Talsperrenbaus -seminaarikurssin (5 op.)
Geschichte und Theorie der Stadt (2 op.)
Talsperren (1,5 op.)
Brückenbau (5 op.)
Holzbau 2 (4 op.)
Baukostensystematik-seminaarikurssin (1,5 op.)
Architektur- und Kunstgeschichte des 19. und 20.Jhs.,
jonka tentin vasta kesälukukaudella (2 op.). Nämä kurssit olivat kaikki todella erilaisia suoritustavaltaan, vaikeusasteeltaan ja arviointitavaltaan. Seminaarikursseissa oli läsnäolopakko ja kirjallinen tai suullinen ns. lopputyö. Sekä pääainekurssini että vapaavalintaisten aineitten kurssit olivat yllättävän mielenkiintoisia ja hyvin järjestettyjä, suorastaan korkeatasoisia.

Asugewählte Kapitel des Talsperrenbaus – ja Talsperren – kurssit käsittelivät patorakentamista. Molemmat olivat pieniä kursseja, joita luennoi kokeneen oloinen professori piirtoheittimen ja liitutaulun avulla. Opetusvälineiden vanhanaikaisuudesta huolimatta kurssit olivat erittäin mielenkiintoisia ja päteviä johdantoja patorakentamiseen. Molemmissa käsiteltiin patorakenteiden lisäksi vesitaloutta ja ympäristönäkökulmia. En ole varma, missä määrin patokursseja järjestetään Aallossa, mutta vähintäänkin keskieurooppalaiset pinnanmuodot tekevät aiheesta rakenneteknisesti haastavampaa Itävallassa kuin Suomessa.

Brückenbau-kurssi oli peruskurssi siltarakentamisesta ja oli patokurssien tavoin erittäin mielenkiintoinen. Lopuksi suunnittelimme ryhmissä vajaan 80 metrin kaarisillan, mikä oli haasteellista mutta opettavaista. Kurssin professori oli kokenut siltainsinööri, joka esitteli jokaisella luennolla useita esimerkkisiltoja.

Holzbau II oli odotuksiani vastaava puurakenteiden jatkokurssi, jossa laskettiin kolme suurempaa laskuharjoitusta niin käsin kuin ohjelmistojen avulla. Luennoilla käsiteltiin laajasti puurakentamista Euroopassa, ja olikin kiinnostavaa kuulla Saksa-Sveitsi-Itävalta-akselin uusimmat puu-uutiset. Myös Suomi mainittiin: meillä on eniten metsää.

Kesälukukautena suoritin kurssit
Betonbau 2 (4 op.)
Betonbau 3 (5 op.)
Aktive Mobilität (3 op.)
Bauphysik 3 (5 op.)
Ecology and Sustainable Development -kurssin,
joka oli ainoa englanniksi suorittamani kurssi (3 op.). Betonirakenteiden kurssit (Betonbau II ja III) olivat hyvää
jatkoa Aallossa käymilleni kursseille, ja niitä luennoi pätevät professorit Wienistä ja Bratislavasta. Kakkoskurssi oli erityisen työläs: se suoritettiin kolmella tentillä ja lopuksi suullisella kuulustelulla, ja laskutehtävät olivat Aalto-yliopsiton vanhan Rakenteiden lujuussoppi – kurssiin verrattavia vaikeustasoltaan
ja tehtävän muotoilutyyliltään. Opin kurssin aikana kuitenkin todella paljon, ja olen tyytyväinen siihen, että jaksoimme kurssitovereiden kanssa panostaa laskujen harjoitteluun.

Ecology and Sustainable Development oli suurin kurssi, johon vaihtoni aikana osallistuin, ja sitä luennoi vanhempi EU: ssakin työskennellyt herrasmies. Kurssi oli erittäin laaja: Aihepiiri koostui maailman ja ihmisen historiasta sekä ekologiasta ja nyky-yhteiskunnasta. Kurssilla oppi yleistä maailmanpolitiikasta ja toisaalta yksittäisiä ympäristömyrkkyjä ja kemiallisia reaktioita. Olen hyvin tyytyväinen, että osallistuin myös tälle yhteiskuntatiedettä sivuavalle kurssille.

Eläminen Wienissä

Opintojen haasteellisuuden auttoi jaksamaan uudet ystävät sekä miellyttävä ilmasto ja kaunis kaupunki. Voin sydämeni pohjasta suositella Wieniä vaihtokohteena sen monipuolisuuden ja viihtyisyyden ansiosta. Suomalaiselle kaupunki tarjoaa suurkaupungin henkeä, edullisesti hyvän elintason ja erinomaiset matkustelumahdollisuudet. Kaupunki on mielestäni kaikin puolin erinomainen paikka asua, sillä keskusta on pullollaan tekemistä ja sen ympäriltä löytyy loputtomiin yllätyksiä ja esimerkiksi kauniita luonnonnähtävyyksiä.

Asuin Wienissä kahdessa eri osoitteessa, ensin kaupungin keskustassa vanhassa talossa kahden itävaltalaisen kanssa, ja lopuksi vielä lähempänä Tonavaa kolmen muun kanssa. Loppukeväästä ja kesällä oli ihanaa asua Tonavan lähellä, sillä ulkoilumahdollisuudet olivat kymmenen kertaa paremmat kuin keskustassa. Wienistä käsin oli ilahduttavan helppo lähteä, vaikka vain yhdeksi yöksi tai peräti päiväksi ulkomaille tai Itävallan toiselle laidalle länteen retkelle. Vaihdon aikana seikkailinkin tien ja raiteiden päällä paljon, sillä pääsin vierailemaan lähes jokaisessa Itävallan naapurimaassa.

Suuret kiitokset Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle apurahasta, jolla tuitte opiskelijavaihtoani Wienissä akateemisena vuotena 2015-2016.

Helsingissä 8.9.2016
Pihla Suomela