Teemu Jäntti - 2016: Instituto Superior de Engenharia de Lisboa, Portugal

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Teemu Jäntti
Koulu
Savonia AMK
Matkakohde
Instituto Superior de Engenharia de Lisboa, Portugal
Aika
21.09.2015 - 26.07.2016
Vaihto-ohjelma
Erasmus+

Vaihto-oppilaaksi
Ajatus hakemisesta Erasmus+ vaihto-oppilaaksi oli jo opintojen alkaessa selvä. Olen ollut pitkään kiinnostunut muista kulttuureista ja heidän elämäntyylistä. Kohdemaan valinta ei käynyt aivan yhtä vaivattomasti. Olin kiinnostunut vesitekniikan kurssikokonaisuudesta Hollannissa, mutta sitä ei enää hakuvuonna järjestetty. Käänsin katseeni Euroopan toiselle laidalle ja Lissabonin Instituto Superior de Engenharia de Lisboa:n polytekniseen yliopistoon, jonka historia ulottuu 150 vuoden päähän.

Hakuprosessi sujui jouhevasti, mutta tieto kurssitarjonnasta ja kurssien sisällöstä oli nihkeää. Koululla oli vielä käytössä vanhat nettisivut, joiden tietotarjonta oli olematon. Sain tietää vasta saavuttuani, että opetussuunnitelma oli muuttunut ja suurta osaa valitsemistani kursseista ei enää järjestettäisi. Haku vaiheessa minulle myös annettiin ymmärtää, että osa kursseista järjestetään vain portugaliksi. Todellisuudessa kaikki kurssit oli portugaliksi ja osa professoreista ei edes ollut tietoisia vaihto-oppilaiden saapumisesta. Viikon intensiivikurssi Portugalin kielestä ei juurikaan auttanut ja ensimmäiset viikon menivät kielen lisäopiskeluun. Joidenkin professoreiden englannin kieli oli surkeaa eivätkä he pystyneet edes alkeelliseen kommunikointiin. Kontrastina osa professoreista tarjosi yksityistunteja viikoittain, mutta englanninkielinen lähdemateriaali tuli tutuksi ja tulin kirjaston vakioasiakkaaksi. Yliopisto ei juurikaan ollut valmistautunut kansainvälisten opiskelijoiden saapumiseen. Heille ei ollut minkäänlaista tutor-toimintaa.

Opiskelu Lissabonissa on erilaista kuin Suomessa. Luennoilla opiskelijat ovat hyvin passiivisia ja opetussisältö huomattavasti teoreettisempaa kuin kotona. Heidän valmiudet toimia teknisenä suunnittelijana ovat korkeammalla kuin meidän. Esimerkiksi heidän ensimmäinen matematiikan kurssi käsittelee differentiaali ja integraali laskentaa. Lähiopetustunteja on huomattavasti vähemmän ja kirjasto on suosittu paikka opiskelijoiden keskuudessa. Luentoja järjestetään kolmesti päivässä ns. aamu-, päivä- ja iltakierrossa, joista voi vapaasti valuta haluamansa kurssit. Kampuksella on oma metropysäkki, asuntola, ravintola sekä opiskelijayhdistyksen rakennus aina avoimena opiskelijoille. Erasmus-oppilaille oli mahdollista valita vapaasti kursseja bachelor tai master-tarjonnasta.

Lukuvuosi on jaettu kesä- ja talvilukukauteen, joiden lopuksi on noin kuukauden mittainen tenttikausi. Kurssit on mahdollista suorittaa joko jatkuvan näytön tai pelkän tentin perusteella. Tentissä oli yleensä teorian- ja käytännönosuus: puoli tuntia kestävä teoriaosuus, joka määräsi 1/3 arvosanasta ilman materiaalin käyttöä ja kaksi tuntinen käytännön osuus 2/3 arvosanasta, jolloin materiaalia sai olla rajatusti tai vapaasti käytettävissä. Jouduinpa tutustumaan Portugalin lainsäädäntöön teoriaosuuden vuoksi mm. jäteveteen ja energiatehokkuuteen liittyen, joista ainoa lähdemateriaali oli luonnollisesti vain portugaliksi. Portugalissa valta-etäisyydet ovat vielä nykyäänkin pitkät eikä opiskelijan sanalla ole välttämättä painoarvoa. Tentit sai tehdä englanniksi, mutta ne oli käännetty Google Translator:n avulla oikolukematta, jolloin portugalin mukainen sanajärjestys ja ilmaisut tuotti päänvaivaa.

Lissabon
Portugalin pääkaupunkina kaupunki elää auringosta ja turismista. Paikallinen ilmasto on suomalaiselle lämmin mitä nyt talvella sataa jatkuvasti. Myös turismi elää samaa sykliä eikä heitä voi olla huomaamatta päivittäisessä elämässä. Turismin takia asumiskustannukset kaupungin keskustassa ovat nousseet huomattavasti. Kokonaisia kaupunginosia on siirtynyt turistien asuttamiksi. Ikäväkseni jouduin huomaamaan että paikallinen opiskelijajärjestö on huomannut saman ja veloitti ns. Erasmus-lisää välittämistään vuokra-asunnoista. Hintataso muuten on ystävällinen. Alle 25-vuotiaat opiskelijat saivat puhelinliittymiä ilmaiseksi ja itse kohtuulliseen 8 euron kuukausihintaan. Paikallisliikenteen kuukausikortti maksoi 35e/kk, joka kelpasi niin metroon, bussiin, raitiovaunuun kuin paikallisjunaan. Metrolla ja bussilla oli kätevää matkustaa kaupungin laidalta toiselle. Ruoka kaupassa maksoi noin kolmasosan suomesta ja ravintolassa söi lounaan 6 eurolla tai hyvän illallisen 15 eurolla. Kaupungissa on vielä runsaasti kivijalka liikkeitä ja omassa korttelissa oli useampi pieni kauppa, leipomo ja vaatekauppa.

Kaupungissa on mahdollista harrastaa lähes mitä vain. Oli mielenkiintosi niin taiteessa, tieteessä tai urheilussa kaikki ovat helposti saavutettavissa. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina useat kaupungin museoista ja nähtävyyksistä ovat yleisölle maksuttomia. Lissabon hengittää jatkuvasti ja viikoittain on katutapahtumia kaupungin keskustassa. Pääkaupungin betoniviidakosta pääsee nopeasti hengittämään raikasta meri-ilmaa. Neljänkymmenen minuutin matka lähijunalla ja olet valtavalla hiekkarannalla useine ravintoloineen ja lähes läpi vuoden surffattavilla aalloilla. Lissabon on Euroopan ainut pääkaupunki, josta on mahdollista surfata läpi vuoden. Monet opiskelijat ostavatkin laudan ja märkäpuvun vaihdon ajaksi eläen unohtumatonta rantaelämää.

Vaihto kokemuksena
Vuosi vaihto-oppilaana on uusi elämä vuodessa. Saapuessa määränpäähän olet keskellä uutta kulttuuria, vierasta kieltä etkä tunne vielä ketään. Aloitat tutustumisen uusiin ihmisiin, joiden kanssa yhdessä aloitatte kaupungin kartoittamisen kortteli kerrallaan. Näistä kohtaamisista muodostuu vahvoja siteitä, yhteisiä kokemuksia ja elinikäisiä ystävyyksiä. Ensimmäisellä kauppareissulla joudut ostamaan tuotteita jotka tunnistat ulkonäöltä sekä kokeilet jotain täysin vierasta. Olet jo tullut sinuiksi opiskelun kanssa omassa yksikössäsi, mutta toisessa maassa on käytössä erilaiset käytännöt ja käyt pikavauhtia läpi fuksivuoden ongelmat. Kenties jatkat vanhoja harrastuksiasi paikallisissa seuroissa, joiden kautta saat korvaamattomia paikallisia kontakteja.

Vuodesta vaihto-oppilaana ja Lissabonin kaupungista jäi mahtavat fiilikset. Alkuvaikeuksista ja kielimuurista huolimatta elämällä on tapana lutviutua eteenpäin omalla painollaan. Lissabonista on helppo matkustaa Portugalin sisällä, käydä trooppisilla Madeiran ja Azorien saarilla keskellä Atlantin valtamerta tai lentää Etelä-Eurooppaan. Euroopan sisällä on vaikeaa muuttaa kauemmaksi Suomesta. Kaupunki itsessään vie mennessään elämällä ja väreillä. Maan byrokratia ei ole ulottunut kaavoitukseen ja arkkitehtuuri saa kaupunginosat sykkimään. Ne tuntuvat pieniltä kaupungeilta kaupungin sisällä. Portugalilaiset ovat arvoiltaan samankaltaisia meidän kanssa, mutta huomattavasti avoimempia ja lämpimämpiä. Vaikka asiat eivät aina toimi ne kyllä järjestyvät. Koulusta puolestaan jäi vähän hampaankoloon. He eivät olleet valmistautuneet juurikaan kansainvälisten opiskelijoiden tuloon ja jatkossa he vaativatkin Portugalin kielen osaamista.

Kuopiossa 9.9.2016

Teemu Jäntti