Maria Kosonen - 2016: Royal Melbourne Institute of Technology, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Maria Kosonen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Royal Melbourne Institute of Technology, Australia
Aika
14.07.2015 - 31.12.2015
Vaihto-ohjelma
free-mover

Yleiskuvaus kohteesta

Australia on todella kaunis maa. Rakennukset ovat supermoderneja, jopa ikään kuin jostain scifi-elokuvasta. Luonto on vehreää lukuun ottamatta kuivaa keskikesää ja eläimet vähintäänkin mielenkiintoisia. Melbournessa sää oli todella kylmä talvella, vaikka lämpömittari näytti +10 astetta. Ei kannata aliarvioida suoraan Antarktikselta puhaltavan talviviiman kylmyyttä. Moneen kertaan kaipasin talvitakkiani, jota en ollut pakannut mukaan. Onneksi syyskuun paikkeilla alkoi kevät, ja aurinko lämmittää. Useimmiten lämpötila oli noin 25 - 35 astetta, mikä ei kuitenkaan tuntunut liian kuumalta. Toisin kuin Etelä-Euroopassa ilma ei ollut hiostavaa ja tuuli oli raikas. Kesällä lämpötila nousi vain muutamana päivänä yli +40 asteeseen.

Melbourne on aivan upea ja tunnelmallinen kaupunki. Australian taidepääkaupunkina se tarjoaa paljon vintage-vaatekauppoja, pieniä kahviloita ja ravintoloita sekä museo- ja katutaidetta. Melbourne on monikulttuurisuuden Mekka. Siellä törmää monin verroin useammin ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin kuin syntyperäisiin australialaisiin. Melbourne on saanut paljon vaikutteita asukkailtaan ja siksi se onkin niin värikäs ja monipuolinen kaupunki. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja arvostavat rehellisyyttä, avoimuutta ja vaatimattomuutta. Kadulla vastaantulevat ihmiset saattavat auttaa kantamaan painavia matkalaukkuja tai tarjota sateenvarjoaan. 

Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa

Tiesin haluavani vaihtoon Melbourneen Australiaan ja päätin yrittää kaikkeni, jotta se onnistuisi. Hain vaihtoa koulun kahdenvälisellä sopimuksella. Koska sillä tavoin valittiin vain yksi opiskelija, tiesin mahdollisuuksieni olevan suhteellisen heikot, joten hain samassa haussa myös free mover-apurahaa koululta. Paperiasioita oli paljon jo pelkästään koulun hakuvaiheessa varsinkin, kun olen kandiuudistuksen jälkeen ensimmäisiä kandeja ja jouduin koululla asioidessani kulkemaan kahden laitoksen väliä. Hain vaihtoon Kilroyn avulla, sillä en halunnut olla yksin paperisotineni. Sieltä sain apua ja he saivat hakuprosessin vaikuttamaan yksinkertaisemmalta. Lisäksi mm. Kelan-kanssa täytyy asioida opintotukiasioista sekä stipendejä hakiessa tulee läheteltyä paperi, jos toinenkin. Tiesin, että free moverina hakiessani rahat tulisivat olemaan tiukassa, joten aloin kuumeisesti lähetellä stipendihakemuksia. Sain lopulta stipendit Aalto-yliopistolta, Maa- ja Vesitekniikan Tuki Ry:ltä, Vesitekniikan opetuksen kehittämisrahastolta ja Ril-säätiöltä. Intosta löytyi hyvin eri stipendien hakupaikkoja.

Rahoitussuunnitelma

Australiassa kaikki on kalliimpaa kuin Suomessa, vaikka kurssi onkin meille tällä hetkellä suotuisa 1 AUD = 0,7065 EUR. Australiassa ilmoitetaan vuokrien hinnat viikkoa kohden, mikä pisti ainakin omat rahoitussuunnitelmani uusiksi. Olin nimittäin alkuun ajatellut hintojen olevan vuokra/kk kuten Suomessa. Otin pidennetyn matkavakuutuksen suomalaisesta vakuutusyhtiöstäni (Pohjantähti), joka oli suhteellisen hintava. Se oli kuitenkin todella kattava ja sisälsi mm. kilpaurheiluvakuutuksen roller derbyyn (verrattavissa miesten jääkiekkovakuutukseen). Halusin matkustaa paljon, joten otin 10 000 lainan pankista. Tämä sisälsi myös pelivaraa yllättävien kulujen varalta. Yleinen hintataso Australiassa on sama tai jopa korkeampi kuin Suomessa.

Viisumi

Viisumia haettiin Australian Governmentin nettisivuilta. Viisumihaku oli yllättävän helppoa ja vaivatonta. Sitä suositellaan haettavaksi ajoissa, sillä sen saaminen voi kuulemma pahimmillaan kestää jopa kuukauden, mutta ainakin minulle myönnettiin viisumi jo 2 päivässä hakemuksen jättämisestä. Viisumi on voimassa kuukauden lukukauden päättymisen jälkeen, jos opinnot kestävät max. 10 kk ja viisumin katsotaan olevan voimassa heti myöntämispäivästä lähtien.

Lennot

Löysin ja ostin menopaluulennot sivulta halvatlennot.fi, mutta myös esimerkiksi Kilroyn kautta on mahdollista hankkia opiskelijahintaisia lentoja. Omat lentoni maksoivat noin 1300€ peruutusturvalla.

Käytännön asiat vaihtokohteessa

Asuminen

Asuin alkuun Space Hotel-nimisessä hostellissa asuntoa etsiessäni. Siellä on todella hyvät puitteet (mm. suuri keittiö, kuntosali, elokuvateatteri ja poreallas katolla) ja hostelli on suoraan koulua vastapäätä. Asuntojen vuokraus Melbournessa on Suomen hintatasoon verrattuna kallista. Toisaalta juuri siksi Melbournessa on todella hyvin tarjolla kimppakämppäasumista. Kun etsii lyhytaikaistakin huonevuokraa, on tarjontaa runsaasti. Itse asuin tällaisessa kimppakämpässä kahden muun tytön kanssa. Asunto oli aivan ydinkeskustassa ja koulu oli suoraan tien toisella puolella. Useissa keskustan asunnoissa, kuten meidänkin, asukkaiden käyttöön kuuluu esimerkiksi kuntosali uima-altaineen. En suosittele koulun tarjoamia opiskelija-asuntoja. Ne ovat erittäin kalliita, huonokuntoisia ja osassa on jopa iltaisin kotiintuloajat. Asuntolat on lähinnä tarkoitettu alaikäisille.

Asuntoja Melbournessa voi etsiä esimerkiksi sivuilta www.flatmates.com.au tai www.gumtree.com.au tai Fairy Floss Real Estate -facebook-ryhmästä.

Työmahdollisuudet

Opiskelijaviisumilla saa tehdä osa-aikaisesti töitä 20 tuntia viikossa. Melbourne on täynnä pieniä ja tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Jos haluaa tienata hieman taskurahaa opintojen ohessa, löytyy nuorille paljon työmahdollisuuksia esimerkiksi ravintola-alalta Melbournessa. Itse en työskennellyt opintojen lomassa, mutta molemmat kämppäkaverini olivat ravintolassa iltaisin ja viikonloppuisin töissä. Kerran ollessani asiakkaana ravintolassa tuli omistaja jopa kysymään, haluaisinko tulla töihin kyseiseen paikkaan. Töitä siis pitäisi löytyä, jos vain jaksaa hakea. Ansioluettelo Australiassa saa olla persoonallisempi ja pidempi kuin, mihin me Suomessa olemme tottuneet.

Terveydenhuolto

Olin muutamaan kertaan kipeänä ja nyrjäytin nilkkani harrastuksen parissa. Australiassa ei ole julkista terveydenhuoltoa, mutta yksityisiä lääkäriasemia on paljon. Opiskelija voi mennä mihin tahansa lääkärikeskukseen hoitoon. Kertakäynti maksoi noin 70 dollaria. Yleensä ajan sai melko nopeasti vain kävelemällä paikan päälle. Palvelusta pitää maksaa ensin itse, mutta korvausta voi hakea jälkikäteen vakuutusyhtiöstä Medibankista, jossa OSHC-terveysvakuutus (Overseas Student Health Cover) on. Vakuutusanomukseen tarvitsee kuitin ja tiedot hoidosta. Ensin pitää täyttää netissä lomake ja sitten lähettää kuitit postitse tai sähköpostilla.

Paikallisliikenne

Melbournessa toimii Public Transport Victoria-verkosto (PTV). Samaa matkakorttia voi käyttää kaikissa julkisen liikenteen kulkuvälineissä. Opiskelijana matkakortin saa hieman halvemmin. Kaupungissa on juna-, raitiovaunu-, ja bussilinjastot. Raitiovaunut ovat ilmaisia ydinkeskustan alueella. Vaikka julkisen liikenteen verkostoissa voisi olla hiukan parannettavaakin, mahdollistaa kaupunkirakenne helpon ja nopean liikkumisen. Keskustasta pääsee jopa puolessa tunnissa kaupungin laita-alueille julkista liikennettä käyttäen.

Opinnot

Australiassa yhden lukukauden aikana opiskellaan 4 kurssia, jotka kestävät koko lukukauden ajan. Yksi kurssi on 12 credittiä (7,5 op) eli puolivuotta yhteensä 48 credittiä (30 op). Kävin kaksi vesi- ja ympäristöaiheista kurssia ja kaksi bisnes-kurssia. Pääosassa kursseja oli yksi esitelmä ja yksi essee. Lisäksi kursseilla oli 1-2 luentoa viikossa ja harjoitustunti. Osa luennoista videoitiin ja niitä pystyi katsomaan kotoa myöhemmin. Vesikurssilla (Catchment Water Management) teimme viikoittain harjoitustehtäviä ryhmässä ja joskus myös ympäristökurssilla (Environmental Sustainability). Jokaisen kurssin päätteeksi oli tentti, jossa oli vain yksi suoritusmahdollisuus. Haastavinta minulle oli akateemisten esseiden kirjoittaminen englanniksi, mutta kirjoittamisen helpottamiseksi oli järjestetty tukea ja opiskelijapalveluja. Vaihdon jälkeen sain kaikki suoritukset hyväksyttyä opintoihini, kaksi sivuaineeseen ja kaksi vapaavalintaisiin kursseihin. Vaihto-opinnot eivät siis hidastaneet opintojani Suomessa. 

Muuta

Yliopiston oppilaskunta tarjoaa paljon harraste- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Koululla on ammattiainekerhoja, harrastekerhoja ja urheilujoukkueita. Itse kävin muutamassa ympäristöopiskelijoiden tapaamisessa ja monissa trips and tours-aktiviteeteissa. Kävimme esimerkiksi tutustumassa suklaakahviloihin, paikalliseen viinitilaan, nähtävyyksiin kuten twelve apostles, rap-jumpingiin (tullaan rakennuksen seinää alas köyden varassa) ja trapetsitaiteiluun. Pääsimme myös katsomaan australialaista jalkapallo-peliä.

Olin ajatellut ennen lähtöäni, että totta kai haluan mieluiten tutustua paikallisiin ja oppia paikallista kulttuuria. Minulle kuitenkin valkeni, että paikallisia ovat kaikki, jotka asuvat Melbournessa. Paikka on niin monikulttuurinen, että taustastaan riippumatta jokainen voi kokea kuuluvansa sinne. Jokainen tuo palan omaa tarinaansa Melbourneen ja tekee kaupungista näin itsensä näköisen. Tutustuin vaihto-opiskelijoihin, joiden kanssa matkasin Whitsunday-saarelle ja The Great Barrier Reefille kevätlomalla. Suosittelen! Se on kaunein koskaan näkemäni paikka. Tutustuin australialaisiin eniten roller derby-harrastukseni parissa. Melbournen joukkue on maailman toiseksi paras tässä lajissa. Kannattaa mennä katsomaan heidän pelejään! Sain monia hyviä ystäviä ja tutustuin nykyiseen poikaystävääni, joka muutti Suomeen kanssani. Haaveenani on muuttaa vielä takaisin Australiaan. 

Hae ennakkoluulottomasti vaihtoon. Suurin huoleni hakuvaiheessa oli, mistä saisin rahaa. Olin oikeasti täysin varaton. Aloin selvittämään eri vaihtoehtoja, sillä ajatuksella, että mikäli saan tarpeeksi rahaa kasaan, lähden vaihtoon. Pysyin kuitenkin päättäväisenä ja sain rahaa töistä ja stipendeistä. Kannattaa olla sinnikäs. Ystäväni ja perhe ihmettelivät alkuun, että onko sinne vaihtoon mentävä juuri nyt ja eivät oikein uskoneet sen onnistuvan. Itsekään en uskonut vielä toukokuussa, että pääsen lähtemään matkalle jo parin kuukauden sisällä. Kaikki se vaivannäkö oli kuitenkin sen arvoista. En kadu hetkeäkään, että lähdin. Minuun saa olla yhteydessä, mikäli kaipaa apua, missä tahansa vaihtoon liittyvässä asiassa. Paljon kiitoksia vielä Maa- ja Vesitekniikan Tuki Ry:lle matkani tukemisesta!