OpiskelijaLiisa Kivekäs
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Universidad Politècnica de Valencia, Espanja
Aika 01.07.2000 - 30.06.2001
Vaihto-ohjelma Erasmus

Vietin lukuvuoden 2000-2001 Valenciassa Erasmus-vaihdossa. Lukuvuoden tarkoituksena oli saada kosketus latinokulttuurin sekä opiskella paikallisessa teknillisessä korkeakoulussa (Unviersidad Politécnica de Valencia).

Lähdin Suomesta elokuun 25. päivä. Lensin suoraan Madridiin, josta nappasin junan pohjoisen Pyreneille ja vietin töiden jälkeisen kesälomani vuorilla vaellellen. Pyreneiden vuoristoilman raikastamana palasin Madridin ihmisvilinään ja aloitin 2 viikkoisen intensiivikurssin Alcala de Henaresissa (Madridista noin 50 km koilliseen). Suomesta olin lähtenyt osaamatta sanaakaan espanjaa ja tehokas kielikurssi oli paikallaan ennen Valencian opiskelijaelämään astumista.

Valenciassa toiminta alkoi asunnon etsinnällä. Yliopiston kansainvälinen koordinaattori soitti ystävällisesti netistä löytämäni "vapaat opiskelija-asunnot"-listan läpi ja sain kolmen päivän etsiskelyn jälkeen asunnon rannalta, espanjalaisen työssä käyvän naisen asuintoverina. Kun asunto oli järjestetty, helpottui elämisen taso. Sain lopulta purkaa rinkkani ja asettua taloksi.

Kielen opinnot jatkuivat yliopiston järjestämillä ilmaisilla intensiivi- ja yleiskursseilla. Parhaimmillaan kurssit kestivät neljän tunnin ajan, viisi kertaa viikossa. Syksyn opiskelin kielten lisäksi vain yhtä varsinaista alani kurssia.

Keväällä kielen hallinta alkoi jo sujua. Oli helpompi saada kontaktia ihmisiin ja hankkia itselle erinäisiä aktiviteetteja. Luin neljää eri kurssia, osallistuin seinäkiipeilykurssiin, pelasin jalkapalloa osaston joukkueessa, uin yliopiston uimahallissa, matkustin ja nautin elämästäni.

Yliopistolla on noin 10 000 opiskelijaa, joista meitä vierasmaalaisia oli 800. Yliopisto on täynnä erinäistä toimintaa urheilusta kulttuuriin. Juhlinta kuuluu jokaviikkoiseen arkeen ja ylimääräisiä vapaapäiviä jaellaan kalenteriin runsain kätösin.

Valencia kaupunkina on usein suomalaiselle tuntematon. Tuntemattomuus on positiivista, sillä hyvin harvoin törmäsin suomalaisiin turisteihin. Kaupunki on arkisen espanjalaisen koti, jossa opiskellaan ja tehdään töitä. Ilmastollisesti Valenciaa ihannoidaan ainakin espanjalaisittain, sillä aurinko paistaa läpi vuoden ja asteet eivät yleensä putoa minään kuukautena alle 12.

Suurempaa kulttuurishokkia ei tullut, vaikka espanjalaisten mañana-kulttuuri joskus shokeerasikin. Vaikeudet tulivat lähinnä kielen ja sään kanssa. Espanjalaisten erilainen ulkonäkö, luonto, opiskelujärjestelmä ja arkiset tavat ja tottumukset toivat mukavan pienen piristyksen Otaniemen opiskeluputkeen.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen