Aino Siirala - 2015: Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Aino Siirala
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Meksiko
Aika
05.08.2014 - 20.05.2015
Vaihto-ohjelma

Lähdin vuodeksi vaihtoon Meksikon TEC de Monterrey (ITESM) -yliopistoon, syyslukukaudeksi Monterreyhin ja kevätlukukaudeksi Querétaroon. Viihdyin Monterreyssä oikein hyvin, mutta ensimmäisen lukukauden jälkeen päätin kuitenkin vaihtaa kampusta. Halusin elää vielä meksikolaisempaa elämää kauempana USA:n rajasta, tutustua paremmin johonkin muuhun kaupunkiin.

Monterrey
Monet sanovat, että Monterrey on hyvä asumiseen, mutta oikea Meksiko löytyy etelämpää. Toki jos vietät lukukautesi Monterreyssä, voit matkustella lomilla ja ennen lukukautta tai sen päätyttyä ja nähdä muutakin Meksikoa.

Kesällä ja syksyllä sää oli hyvin lämmin ja kostea. Sandaaleita ja shortseja tuli käytettyä joka päivä, eikä illallakaan tarvinnut pitkähihaista. Syyslukukauden loppupuolella ilma alkoi kylmentyä, ja joinakin öinä lämmitin tuli todella tarpeeseen. Eli syystakille löytyi käyttöä.

Querétaro
Pidin kaupungista erityisen paljon. Minusta tuntui että verrattuna Monterreyhin Querétaro oli samaan aikaan meksikolaisempi, mutta myös eurooppalaisempi. Keskusta on hyvin kaunis, 1500-luvun espanjalaisten rakentama.  Querétaro myös tuntui hyvin pieneltä Monterreyn jälkeen (Wikipedian mukaan Querétaron metropolialueella on 800 000 asukasta ja Monterreyssä 4 miljoonaa). Ostin lukukauden alussa polkupyörän, jonka lopuksi möin pois. Sillä ajelin joka päivä 5 min koululle ja 20 min keskustaan capoeira-treeneihin. Monterreyssä en olisi voinut kuvitellakaan pyörällä liikkumista.

Kevätlukukauden alussa illat ja yöt olivat hyvin kylmiä, iltaisin meninkin nukkumaan villapaidassa ja -sukissa kahden peiton alle tärisemään. Parin kuukauden jälkeen ilma alkoi kuitenkin lämmetä ja kesällä oli mukava shortsikeli.

Turvallisuus
Monet Suomessa olivat huolissaan, kun lähdin Meksikoon; huumeiden, kidnappausten ja murhien maahan. Meksiko on hyvin iso maa, jossa jotkut osavaltiot, jotka ovat esimerkiksi huumeliikenteen reitin varrella, ovat vaarallisia. Jotkut osavaltiot taas eivät. Kun tietää mihin ei kannata mennä, kaikki on hyvin. Esimerkiksi Monterrey ja varsinkin Querétaro olivat paikallisten mukaan tällä hetkellä hyvin turvallisia. Monterreyn muutaman vuoden takaiset ongelmat oli jo saatu haltuun. Mitä etelämmäksi matkustin, sitä enemmän huomasin, että kaduilla huudellaan tai vihellellään minulle, myös Querétarossa päivittäin. En kuitenkaan tuntenut oloani turvattomaksi.

Kielitaito
Olin opiskellut espanjankieltä 2 vuotta ennen vaihtoon lähtöä. Ensimmäisenä lukukautena Meksikossa otin 3 kurssia englanniksi ja 2 avanzado-tason espanjan kielikurssia. Espanjan kielitaitoni parani, vaikka puhuinkin suurimman osan ajasta englantia ystävieni kanssa.

Seuraavana lukukautena otin kaikki kurssini espanjaksi ja yllätyin, että ymmärsin lähes täydellisesti, mitä opettajat sanoivat. Tunnilla keskusteluihin osallistuminen tuotti hieman hankaluuksia, mutta kirjoitustehtävät ja esitelmätkin menivät hyvin vaikkakin vaativat enemmän aikaa. Suurin osa kavereistani Querétarossa oli meksikolaisia, eikä englantia tullut puhuttua paljoakaan. Opin siis huomattavasti enemmän espanjaa tänä toisena lukukautena. Suosittelen ottamaan ainakin yhden kurssin espanjaksi ja viettämään aikaa meksikolaisten kanssa, vaikka se saattaakin olla hankalampaa kuin jäädä vaihtariporukkaan.

Ennen lukukauden alkua osallistuin TEC:in järjestämälle 3-viikon kielikurssille Monterreyn kampuksella. Se oli hyvä päätös, sillä sen lisäksi, että kielitaitoni parantui, sain ystäviä ja ehdin tutustua kaupunkiin ja kulttuuriin jo ennen koulun alkua.

Asuminen
Monterreyssä meillä oli koko kielikurssi aikaa etsiä kämppää ja löysimmekin kivan asunnon kahden muun vaihtarin kanssa yliopiston vierestä. Monterreyssä kannattaa ennen asunnon vuokraamista varmistaa, että asunnossa on sekä AC että lämmitin.

Querétaroon saavuin vain pari päivää ennen koulun alkua, joten aloitin asunnon etsimisen internetissä jo ennen tuloani. Lopulta muutin yhteen parin meksikolaisen TEC:in opiskelijan kanssa.

Monterreyssä maksoin vuokraa 170 €/kk ja Querétarossa 120 €/kk. Valitsin halvat asunnot, eli kalliimpiakin kyllä löytyy. Querétarossa hintataso on hieman alempi kuin Monterreyssä.

Asuessani Monterreyssä kahden vaihtarin kanssa, olin hyvin integroitunut vaihtariporukkaan. Vaihtarit ovat myös usein halukkaita järjestämään yhteisiä bileitä ja tekemään vapaa-ajalla samoja asioita. Meksikolaisten kämppisten kanssa asuessa tulee puhuttua tietenkin enemmän espanjaa, joten jos haluat saada kavereita vaihtariporukan ulkopuolelta ja parantaa kielitaitoasi, suosittelen asumaan paikallisten kanssa.

Opinnot
Ensimmäisenä lukukautena suoritin seuraavat kurssit englanniksi (kielikursseja lukuunottamatta) Monterreyssä:
RI2019 Cultural and Social History of Latin America
H1032 Mexican Identity and Culture
H1011 Introduction to Mexican Culture
HI3013 Spanish as a Foreign Language lll A
HI3008 Communicative Skills Development lll (Espanjan kielikurssi)

Toisena lukukautena suoritin nämä kurssit espanjaksi Querétarossa:
AM95007 Environment and Sustainable Development Project
DS1002 Ecosystems and Biodiversity
BT1009 Biology and Sustainable Development
DS1005 Climate Change and Energy Use
IQ1001 Material Balances

Suunnitelmissa on laittaa ensimmäisen lukukauden kurssit vapaavalintaisiin kursseihin ja hyväksyttää toisen lukukauden kurssit sivuaineeksi. Monterreyssä ei järjestetty sivuaineeseeni haluamiani kursseja tai ne olivat jo täynnä, joten päätin käydä kaikki sivuaineeseen kuuluvat kurssit seuraavana lukukautena.

TEC:ssä opiskeleminen muistuttaa paljon enemmän Suomen lukiota kuin yliopistoa. Massaluentoja ei ollut, tunneilla keskusteltiin paljon. Tunneilla on pakollinen läsnäolo ja läksyjä tulee paljon. Ryhmätöitä tehdään viikoittain ja esitelmiäkin pidetään usein. Kokeitakin on 3-4 kertaa lukukaudessa ja jotkut opettajat pitivät aina välillä pistareita. Opiskelu siis tuotti työtä. Hyvänä puolena on, että läksyjä tehdessä oppii, eikä kokeet tunnu vaikeilta (eikä arvostelukaan ole tiukkaa).

Koin, että kulttuurikurssit auttoivat ymmärtämään Meksikon kulttuuria nopeammin ja syvemmin. Introduction to Mexican Culture –kurssi oli vaihtareille tarkoitettu, kulttuuria vähän pinnallisemmin käsittelevä kurssi, jossa esim. maisteltiin paikallisia herkkuja. Sain enemmän irti kahdesta muusta kulttuurikurssista.

Toisena lukukautena oli kiva päästä opiskelemaan meksikolaisten kanssa. Varsinkin ryhmätyöt auttoivat tutustumaan luokkatovereihin. Ecosystems and Biodiversity -kurssilla kävimme parilla luokkaretkellä, jopa telttailemassa. Material Balances –kemiaan perustuva kurssi oli hyvin erilainen kuin mihin olen Aallossa tottunut. Opettaja ei johtanut kaavoja tai selitellyt sen syvemmin, tunneilla ainoastaan laskettiin laskuja: jokaisen piti käydä taululla laskemassa opettajan antamia tehtäviä. Tämä oli kyllä hyvä tapa oppia, varsinkin jos en tajunnut jotain käsitettä espanjaksi selitettynä.

Vapaa-aika
Monterreyssä kun lähdimme illalla ulos, paikalliset TEC:n opiskelijat useimmiten veivät meitä autolla San Pedroon, hyvin rikkaaseen kaupunkiin Monterreyn kyljessä. Kävimme clubeilla, jossa pukeutumisella on paljonkin väliä. Querétarossa taas kävin enemmän rennoissa kivoissa pikkubaareissa. Voi olla, että kokemukseni oli hyvin erilainen näissä kahdessa kaupungissa, sillä Monterreyssä en tuntenut montaa henkilöä TEC-kuplan ulkopuolelta. Querétarossa taas vietin aikaa mm. capoeira-porukan kanssa. TEC on yksi parhaista, ellei parhain yliopisto Latinalaisessa-Amerikassa, mikä myös tarkoittaa, että se on kallis. Suurin osa oppilaista (tai siis heidän vanhemmistaan) on rikkaita, ja sen kyllä huomasikin monien heidän autoistaan ja vanhempiensa kodeista.

TEC tarjoaa monenlaista liikunnallista ja kulturellista harrastustoimintaa. Kävin koko vuoden salsatunneilla ja parasta oli käydä iltaisin clubeilla missä livebändi soittaa salsaa, bachataa, cumbiaa ja muuta latinalaista musiikkia.

Lisäksi harrastin capoeiraa kummassakin kaupungissa, mutta tunneilla kävin kampusten ulkopuolella.

Lopuksi
Sen lisäksi, että opin puhumaan espanjaa sujuvammin, sain kavereita ympäri maailmaa ja opin Meksikon hyvin erilaisesta kulttuurista. Ylitin itseni monilla tavoin ja kokeilin uusia asioita; hyppäsin kymmenestä metristä kalliolta jokeen, pidin puolen tunnin esitelmän espanjaksi kurssin lopputyöstä ja sain täydet pisteet, uin jättiläismäisen valashain kanssa, vuorikiipeilin maailman suurimpiin monoliitteihin kuuluvan kiven huipulle, opin tanssimaan salsaa, söin heinäsirkkoja, jäin koukkuun chilin syömiseen ja paljon muuta.

Meksikossa huomasin kuinka etuoikeutettu suomalaisena oikeastaan olen. Olen kiitollinen opintotuesta ja apurahasta, joiden ansiosta vaihto oli mahdollista. Meksikossa yliopistossa opiskelu vaatii rikkaita vanhempia. Vaikka Meksikossa onkin ainakin yksi todella hyvä ilmainen yliopisto, ei suurimmalla osalla ole varaa opiskella töiden teon sijaan. Monet TEC:in opettajani hokivat sitä kuinka yliopistoa käyvät meksikolaiset ovat vain pieni vähemmistö ja siksi heidän pitääkin miettiä tarkkaan minkälaiseen työhön panostaa. Meksikossa kaikilla yliopisto-opiskelijoilla onkin velvollisuus tehdä siivilipalvelustyötä esim. opettamalla alakoulussa tai hoitamalla vanhuksia. Varsinkin matkustellessani tajusin kuinka moni meksikolainen ei käy kouluja, saa lapsia jo ennen 15 ikävuotta ja elää muutenkin hyvin erilaista elämää kuin suomalaiset.

Opin siis arvostamaan Suomea ja hyvinvointivaltiotamme mutta myös kyseenalaistamaan monia kohtia kulttuurissamme.