Larissa Rimpiläinen - 2015: University of Iceland, Islanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Larissa Rimpiläinen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
University of Iceland, Islanti
Aika
25.08.2014 - 31.05.2015
Vaihto-ohjelma
Nordtek

Vaihdossa käydyt kurssit: Environmental Impact Assessment, Groundwater Hydrology, Seminar I and II: Topics in Environmental Science and Resource Management, Glaciology, Volcanology and Winter mounaineering

Yleistä
Halusin lähteä Islantiin vaihtoon, koska se vaikutti eksoottiselta paikalta, vaikka onkin lähellä. Näin vaihdon jälkeen mielikuva tuntuu oikealta. Vaihto oli erittäin onnistunut kokemus ja koen itsenäistyneeni paljon. Opin paljon erilaisista kulttuureista ja itsestäni ja sain opintohini erilaista näkökulmaa.
 
Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskeluun hakeminen oli helppoa. Pohjoismaihin ei tarvinnut mitään kielitodistuksia tai muuta ihmeellistä. Vaikeinta oli ehkä opintsuunnitelman tekeminen ja mielekäiden, englanninkielisten kurssien löytäminen. Loppujen lopuksi koko opintosuunnitlema meni vaihdon alussa uusiksi, kun osaa kursseista ei järjestetty ja osalle en saanutkaan osallistua.

Hain ja sain apurahaa Nordtek-rahastola, maa- ja vesitekniikan tuki ryltä, KOURA-apurahaa vesitekniikan kehittämisrahastolta sekä Sven Hallin -säätiöltä.

Opinnot
Vähän tyhmästi hain kandivaiheen vaihtoon, vaikka olin suorittanut melkein kaikki vaadittavat opinnot. Alunperin olin ajatellut, että voisin silti opiskella maisterivaiheen kursseja, mutta se ei käynytkään niin helposti. Päädyin opiskelemaan 21 opintopistettä kandikursseja ja 25,5 opintopistettä maisterivaiheen kursseja.

Kandivaiheen kurssit olivat ihan kivoja, mutta vaatimustaso tuntui erittäin matalalta eikä sisältökään ollut kovin laajalti. En myöskään ollut vakuuttunut insinööriteteide tai geologian opetuksesta. Moni opettaja oli töissä muualla, eikä tuntunut oikeasti motivoituneelta opettamaan. Opetusmeneltelmät perustuivat lähinnä luennointiin ja usein kysymyksiin oli vaikea saada vastauksia. Poikkeuksena oli ”Glaciology”-kurssi, joka oli erittäin hyvin järjestetty ja jonka sisältö tuntui sopivalta. Sopivasti haastetta, mutta ei liikaa asiaa.

Maisterivaiheen kurssit olivat mielenkiintoisempia. Ne olivat pääasiassa ” Environmental science and natural resource management”-koulutusohjelmasta. Kursseilla oli paljon asiaa ja luennoitsijat olivat motivoituneita ja tuntuivat tietävän mistä puhuvat.

Asuminen
Asunto löyty helposti ylipiston kautta. Yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijoille listan vuokrattavista asunnoista Reykjavikissä. Yhteyttä kannattaa ottaa heti, koska parhaat kämpät menevät nopeasti. Itse laitoin sähköpostia muutamaan eri kohteeseen ja sain jopa useamman vastauksen. Varoituksena, että monissa kohteissa on tiukat vuokraehdot ja esimerkiksi vierailijoisa täytyy maksaa erikseen. Oma asuntoni oli lähellä koulua ja keskustaa ja kohtuullisen edullinen eikä ikäviä vuokraehtoja ollut. Ainut huono puoli oli talon huono kunto, mutta jos haluaa edullisen kämpän, jostain täytyy tinkiä. Meillä oli talossa hyvä yhteishenki ja teimme kaikenlaisia retkiä yhdessä. Luulen, että hyvä kämppä sai Islannin todella tuntumaan kodilta.

Islanti
Islannin sää on hyvin epävakainen ja yleensä kannattaa katsoa vain seuraavan kahden päivän ennuste. Ja jos Islannissa on huono sää, se tarkoittaa yleensä todella huonoa säätä ja silloin ei välttämättä pysty tai halua poistu kodistaan. Islannissa tuulee koko ajan ja tuntui, että lähes joka päivä sataa vettä, mutta myös paistaa aurinko. Luulen, että sää on tärkeä tekijä, mikä tekee islantilaisen elämänrytmin rauhalliseksi. Energiaa kannattaa säästää siihen, kun on oikeasti hätä.

Islantilainen elämänmeno on hyvin rauhallista. Turha tehdä pidempiä suunnitelmia tai stressata asioiden hoitumisesta. Kaikki järjestyy kyllä. Näin erittäin kalenteriorienoituneelle henkilölle muutos oli valtava, mutta hyvään suuntaan. Aluksi oli vaikeaa, koska yritti suunnitella tulevaisuutta, mutta kukaan ei koskaan sanonut juuta eikä jaata mihinkään. Lopulta vain mietti asioita, mitä halusi tehdä ja toteutti niitä tilaisuuden tullen. En ole vielä Suomeen palattuanikaan palannut takaisin täyteen kalenterin käyttöön, mitä pidän erittäin hyvänä asiana.

Tärkeintä Islannissa minulle oli luonnosta nauttiminen. Islannin luonto on todella erilainen esimerkiksi Suomeen nähden. Islannissa ei ole juurikaan metsiä ja yleensä näkymä on hyvin pitkä. Geologisesti alue on hyvin nuorta ja kovettuneita, suhteellisen tuoreita laavakenttiä näkee joka paikassa. Islannissa on myös paljon jäätiköitä, jotka varsinkin etelärannikolla hallitsevat maisemaa.
          
 
Vapaa-aika
Islannissa oli helppo löytää seikkailullisia vaihto-opiskelija kavereita. Opettelimme liikkumaan jäätiköllä ja muita talviretkeilyn kannalta tärkeitä taitoja. Teimme paljon erilaisia retkiä ja pieniä vaelluksia. Auton vuokraaminen oli talvisin helppoa ja halpaa, mutta liftasimme myös paljon. Eräs suosikkikohteista oli kuuma joki, jossa oli mukava istuskella koleasa tai kylmästä säästä huolimatta.

Reykjavikissa olisi ollut myös rikas kulttuurianti, jos olisi halunnut siitä nauttia. Harrastan tanssia ja montaa lajia pääsi treenaamaan viikottain järjestetyissä tansseissa. Myös elävää musiikkia pääsi kuutelemaan usein, jos tahtoi. Islantilainen biletyskulttuuri tuntui myös hyvin samankaltaiselta suomen kanssa, joskin juhliminen aloitettii vasta kymmenen jälkeen ja jatkettiin aamuviiteen asti.

Kaiken kaikkiaan vaihdosta jäi erittäin hyvä fiilis.

Larissa Rimpiläinen
10.9.2015