Henna Kivioja - 2015: Universiti Sains Malaysia, Malesia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Henna Kivioja
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Universiti Sains Malaysia, Malesia
Aika
01.09.2014 - 18.01.2015
Vaihto-ohjelma
TTY:n opiskelijavaihto

Lähdin vaihto-opiskelemaan Malesiaan syksyllä 2014. Olen tiennyt koko yliopistoaikani haluavani vaihtoon, mutta sopiva hetki löytyi vasta nyt viidennen opiskeluvuoteni syksylle. Tampereen teknillisessä yliopsitossa opiskelen rakennustekniikkaa. Kaakkois-Aasiaan halusin vaihto-opiskelemaan erilaisen kulttuurin ja ilmaston takia. Juuri Malesian valitsin vaihtokohteeksi, sillä yleisesti ottaen Malesiassa puhutaan hyvin englantia ja se on kehittyneempi maa kuin monet naapurinsa. Universiti Sains Malaysia on arvostettu yliopisto Malesiassa ja siellä pystyy opiskella englanniksi. Myös sijainti on idyllinen Penangin saarella, josta pääsi helposti kiertelemään ympärillä olevia Aasian maita.

Matkavalmistelut:

Malesia vaatii opiskelijavaihtoon tulevilta melkoisen määrän selvityksiä ja papereita hakemisvaiheessa. Näiden papereiden keräämiseen menikin rutkasti aikaa 2014 vuoden keväällä. Hakemukseen vaadittiin varsinaisten hakupaperien lisäksi muun muassa terveystodistus, johon kävin tekemässä testejä YTHS:llä, englannin kielitaidon todistus, vakuutusselvitys, kopioita passista, passikuvia, suosituskirje, englanninkielinen CV ja opintorekisteriote sekä alustavat kurssivalinnat.

Malesian matkalla pärjää muutamalla perusrokotteilla, joista minulla oli jo A- ja B-hepatiitti- sekä uusittu jäykkäkouristusrokote. Koska olin vaihdossa suhteellisen pitkän ajan ja halusin mennä myös viidakkoihin, otin myös seuraavat rokotteet: lavantauti, kolera, aivokalvontulehdus ja japanin aivokuume. Lisäksi matkavakuutukseen ostin muutaman lisäkuukauden. Lentoni Helsingistä Penangille maksoivat yhteensä 410 €. Malesiaan päästyämme ilmaantui aika paljon yllättäviä kustannuksia, sillä meidän piti mm. ostaa lisäksi paikallinen vakuutus, jotta saimme opiskelijaviisumit. Olinkin sitten kuukauden ilman passia viisumia odotellessa.

Asuminen:

Asuin kolmen suomalaisen kanssa yhteisessä huoneistossa E-Parkissa noin kilometrin päässä kampukselta. Asunto järjestyi helposti jo kesällä laitettuamme viestiä Wendy-nimiselle asunnonvälittäjälle. Asunto sijaitsi 26. kerroksessa ja siihen kuului mm. 4 makuuhuonetta, 3 pesuhuonetta, opiskeluhuone, 4 parveketta, kodinhoitotilat sekä yhteisenä tilana olevat keittiö, olohuone ja eteinen. Rakennuksen alakerrassa oli uima-allas ja kuntosali sekä parkkihallin katolla tennis- ja koriskentät. Asuminen oli melko luxusta ja halpaa Suomeen verrattuna. Suurin osa
vaihtareista asui vierekkäin sijaitsevissa E-Parkissa tai Sunnyvillessä, joten aina oli ruokailuseuraa tarjolla.

Opiskelu:

Kurssi-ilmoittautumiset täytettiin orientaatioviikolla Malesialaiseen tapaan paperisesti. USM kampus on niin suuri, että siellä kulkee monia sisäisiä bussiyhteyksiä. Luokkien etsimiseen kannattikin varata rutkasti aikaa varsinkin alussa. Kurssien taso oli hyvin vaihtelevaa omien ja kavereideni käymien kurssien perusteella. Suurimmalla osalla kursseista on enemmän pakollisia läsnäoloja kuin Suomessa.

USM:lla suorittamani kurssit:

ATW-262 Principles of Finance 4 Unit = 6 OP
Kurssi käsitteli talousasioiden perusteita, joskin mielestäni aika laajasti ollakseen peruskurssi. Itse en ole käynyt Suomessa mitään vastaavaa kurssia, joten kurssi oli minulle todella hyödyllinen. Aluksi koin kuitenkin englanninkielisen taloussanaston melko hankalaksi, koska osa termeistä oli suomeksikin vähän hukassa. Kahden tunnin luennot ja tunnin mittaiset laskuharjoitukset järjestettiin keskiviikkoisin. Kurssityöhön kuului harjoituksissa paikallaolo, luennoilla muutaman kerran järjestettävät testit sekä ryhmätyö. Kurssilla järjestettiin myös yksi pakollinen ja kaksi vapaaehtoista lauantaikoulupäivää workshoppien muodossa. Välikoe oli monivalintatentti ja lopputentti koostui lähes kokonaan laskuista.

SBU-411E Environment and Sustainable Development 4 Unit = 6 OP
Kurssin pääteemoina olivat ympäristö sekä kestävä kehitys. Oli mielenkiintoista seurata, mitä kestävästä kehityksestä puhutaan Malesian näkökulmasta. Kurssin lopussa oli lopputentti ja välitentin sijaan meidän tuli pitää esitelmä annetusta aihealueesta ja kirjoittaa n. 10 sivuinen essee samasta aiheesta. Tunnin mittaisissa harjoituksissa pidettiin esitelmiä teemoittain ja keskusteltiin niistä. Suurin osa kurssin oppilaista olivat vaihto-opiskelijoita. Kurssin parasta antia olivatkin luennoilla käydyt keskustelut, kun luennoitsija halusi tietää, kuinka asiat hoidetaan muissa maissa.

SEA-302 Economic Transformation in Southeast Asia 4 Unit = 6 OP
Kurssi käsitteli Kaakkois-Aasian historiaa ja kehitystä. Kurssia piti mukava muslimimies, joka puhui todella hyvää englantia, koska oli opiskellut 10 vuotta Amerikassa. Itse pidin kurssia todella mielenkiintoisena, sillä aijemmin en ollut kovin paljon perehtynyt Kaakkois-Aasian historiaan. Kurssilla kirjoitettiin n. 15-20 sivun mittainen essee Kaakkois-Aasiaan liittyvästä aiheesta. Tentissä oli sanaselitystehtävä ja muutama essee.

Näiden kurssien lisäksi kävin joskus International Management –kurssin luennoilla ja harjoituksissa, mutta ne olivat itselleni niin huonoon aikaan, että tiesin jo alussa jättäväni kurssin kesken. Halusin silti käydä luennoilla, sillä luennoitsija oli todella hyvä ja esitti asiat mielenkiintoisesti sekä innostavasti. Hänen opetustyylinsä oli myös hyvin oppilaita mukaanottava, joten luennoilla kannatti todellakin seurata, sillä hän saattoi kysellä keneltä tahansa luennon kuluessa.

Olen ollut melko ujo puhumaan englantia, joten vaihdon myötä englannin puhumiseni parani hurjasti. Eniten puhumiseen auttoi pelkkä vaihto-opiskelijoiden kanssa hengailu ja arkisten asioiden hoitaminen. Myös englanninkielinen taloussanasto tuli tutuksi kurssilla ja englanniksi kirjoittamiseen tuli enemmän rutiinia harjoitustöiden myötä. Vaihdossa joutui myös monenlaisten esiintymistilanteiden eteen, mikä helpotti hieman esiintymisjännitystäni.

Vapaa-aika:

Koska normaaleina kouluviikkoina luentoni sekä harjoitukset sijoittuivat kahdelle-kolmelle peräkkäiselle päivälle viikossa, jäi myös vapaa-aikaa melko paljon. Normaaliksi arjeksi muodostui melkein heti alusta lähtien tapaamiset altaalla sekä päivittäiset päivällishetket vaihtareiden kanssa. Välillä kävimme tsekkailemassa Penangin nähtävyyksiä, joita itse asiassa on yllättävän paljon. Busseilla liikkuminen Penangilla on todella halpaa, mutta bussien aikatauluttomuus ärsytti. Siksi tuli käytettyä melko paljon taksia, sillä sekin oli suhteellisen halpaa.

USM:n International Office ja ”buddyt” järjestivät meille syksyn mittaan paljon erilaisia tapahtumia mm. vaelluksia, värisotaa, kulttuuritapahtumia ja vuosijuhlatyylisen Gala Night –tapahtuman lukukauden päätteeksi. USM järjestämiin tapahtumiin osallistuminen oli todella antoisaa, sillä niistä sain todella paljon uusia ystäviä ja usein ne avasivat Malesialaisen kulttuurin saloja. Oma mahtava kokemukseni oli osallistuminen vaihto-opiskelijoiden tanssiryhmään, jonka kanssa voitimme Malesian vaihto-opiskelijoiden tanssikilpailun. Sain tanssiprojektin kautta myös paikallisia ystäviä.

Yksi vaihdon parhaasta annista oli mahdollisuus matkustella ympäri Kaakkois-Aasiaa. Itse matkustelin todella paljon, mutta lähinnä lyhyitä pidennetty viikonloppu –reissuja ja vain muutaman pidemmän viikon mittaisen reissun. Suurin osa reissuista tehtiin jonkinlaisella vaihtariporukalla, mutta muutamia reissuja tein myös yksin. Ehdin matkustella vaihdon aikana Malesian sisällä monia reissuja. Lisäksi kävin Indonesiassa Balilla ja Gili-saarilla, Thaimaassa muutaman kerran, Hong Kongissa ja Filippiineillä. Vaihdon jälkeen minulla oli pari viikkoa aikaa ennen lentoa Suomeen, jolloin tein vielä reissun Vietnam-Kambodza-Bangkok ja sen jälkeen Penangin ja Melakan kautta Singaporeen. Matkoillani tutkailin myös sivusilmällä (yleensä kauhulla katsellen) Aasialaista rakentamista sekä vesi- ja viemäritekniikkaa. Paluulentoni oli Singaporesta Finnairin nuorisolipulla, johon sai ottaa myös kaksi 23 kg matkalaukkua, joten mukaan mahtui myös hieman Aasian tuliaisia.

Kokonaisuudessaan vaihtoaikani oli ainutlaatuinen kokemus, jota en vaihtaisi mihinkään. Yksi matkan parhaimmista hyödyistä on se, että nyt englannin kielen puhuminen sujuu vaivattomammin. Sain myös todella paljon ystäviä ympäri maailmaa ja opin itsenäistä asioiden hoitamista myös hankalissa tilanteissa.