Mira Janhunen - 2015: University Of Iceland, Islanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Mira Janhunen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
University Of Iceland, Islanti
Aika
01.09.2014 - 20.12.2014
Vaihto-ohjelma
Nordtek

Suoritin vaihto-opintoni Islannin yliopistossa Reykjavikissa Syksyllä 2014. Reykjavik on Islannin pääkaupunki, ja asukasluvultaan noin 200 000 joka onkin 2/3 Islannin koko väestöstä. Suuri osa Islannista ei nimittäin ole lainkaan asuttavaa! Pienestä koostaan huolimatta Reykjavik on yllättävän eläväinen ja tapahtumarikas kaupunki, jossa ihmisillä on erinomainen yhteishenki. Islannin yliopisto on toinen Reykjavikin kahdesta yliopistosta. University of Reykjavik on kuitenkin yksityinen koulu, jossa opiskelijat joutuvat maksamaan opinnoistaan. Pienestä koostaan huolimatta Islannin yliopisto on sijoitettu maailman 300 parhaimman yliopiston joukkoon (Lähde: Times Higher Education Univeristy Ranking.)

Lukukausi Islannin yliopistossa alkoi syyskuun alussa, ja päättyi hieman ennen joulua. Olin jo opintojeni alussa päättänyt, että haluan sisällyttää vaihto-opiskelun opintoihini, ja pitkän mietinnän jälkeen Islanti tuntui parhaimmalta valinnalta vaihtokohteeksi. Tärkeimpiä kriteerejäni oli sopivien, omiin opintoihini sopivien kurssien löytäminen kohdeyliopistosta sekä englanninkielinen opetus. Toivoin myös, että vaihtokohteeni tarjoaisin mahdollisuuden tehdä viikonloppumatkoja mielenkiintoisiin kohteisiin. Lisäplussana mainittakoon, että hakuprosessi Islantiin oli todella yksinkertainen verrattuna moneen muuhun kohteeseen, ja kaikkiin kysymyksiin sai aina nopean vastauksen.

Vaihtokokemukseeni sisältyi myös lukematon määrä erilaisia retkiä lähiseudulle, ja vähän kauemmaskin. Pääsin muun muassa näkemään geysirejä, valokuvaamaan kymmeniä vesiputouksia sekä uimaan kuumissa lähteissä useampaankin otteeseen. Löysimme lisäksi loistavan tallin, jossa kävimme ratsastamassa islanninhevosilla. Pääsinpä myös perinteiseen islantilaiseen illallispöytään naapureideni luokse!

Islannissa pidempiä matkoja liikkuessa kannattaa aina tarkastaa sääennuste edellisenä päivänä. Vaikka ennuste ei aivan paikkansa pitäisikään, saa siitä kuitenkin kuvan millaisiin olosuhteisiin kannattaa varautua. En ole ikinä kokenut Suomessa samankaltaista tuulta mitä Islannissa koin. Tuuli saattaa helposti yltyä niin kovaksi, että jopa ajaminen on vaarallista (muutama vaihtari-kaverini joutuikin auto onnettomuuteen kovan tuulen vuoksi.) Syksyn aikana annettiin myös pahimpien myräköiden aikaan yleinen suositus olla poistumatta sisätiloista. Sää vaihteleekin Islannissa uskomattoman nopeasti. Hyvä pukeutuminen onkin erityisen tärkeää Islannissa. Suosittelen kuitenkin asiaankuuluvien varusteiden (vaelluskengät, ulkoiluvaatteet tms) ostamista jo Suomesta, sillä näiden välttämättömyystarvikkeiden ostaminen Reykjavikista keventää kukkarua huomattavasti…

Suorittamani kurssit Islannissa täydensivät hyvin omia pää- ja sivuaineopintojani. Koin myös, että kurssit olivat sopivasti erilaisia kun kurssit omassa opinto-ohjelmassani (vähemmän teknisiä). Esitelmiä ja ryhmätöitä oli viikoittain ja koinkin että esiintymistaitojen kehittyminen, ja erityisesti englanniksi esiintyminen oli eräs hyödyllisimmistä opeista itselleni vaihdon aikana. Vaihdon aikana suoritin seuraavat kurssit: Competitive Environmental Strategy, Climate Change - the Past, Present and Future, The Arctic Circle, Seminar I: Topics in Environmental Science and Resource Management ja The economics of decision making. Kaiken kaikkiaan koin kurssit ehkä helpommiksi kuin koti-yliopistossani. Opettajilla ja oppilailla oli myös kaikilla kursseilla todella rento suhde toisiinsa. Kanssakäyminen professoreiden kanssa olikin todella vaivatonta, ja asiat helposti sovittavissa.

Hintataso Islannissa on tällä hetkellä keskimäärin samaa luokkaa kun Suomessa (ulkoiluvarusteita lukuunottamatta). Tosin ennen talouskriisiä 2008 tilanne oli pitkälti toinen. Talouskriisi tuntuukin jättäneen jäljet miltei jokaiseen Islantilaiseen, ja kriisi tarjoaakin mielenkiintoisen keskustelunaiheen islantilaisten kanssa, joilla jokaisella tuntuu olevan jotain sanottavaa asiasta. Julkinen liikenne Islannissa ei ole kehuttavalla tasolla, ja Reykjavikissa liikkumiseen monet vaihtarit hankkivat itselleen käytetyn pyörän lukukauden alussa. Kilpailu näistä pyöristä on kovaa, ja hinnat sen mukaisia! Mainittakoon vielä, että liftaaminen on Islannissa yleisesti hyväksytty tapa liikkua paikasta toiseen.

Koulu auttoi sopivien asumispaikkojen löytämisessä, ja asumiseni järjestyi Guesthouse- tyyppisessä majoituksessa kolmen muun vaihtarin kanssa. Kaikilla oli siis oma huone, ja jaoimme kylpyhuoneen ja keittiön. Mielestäni tälläinen järjestely sopi loistavasti vaihto-opintojen ajalle, sillä aina halutessaan saattoi mennä juttelemaan kämppisten kanssa, mutta oman huoneen rauha oli aina silti saatavilla. Jo muutaman viikon kuluessa meille muodostui kämppisten kanssa tapa laittaa yhdessä ruokaa pari kertaa viikossa. Asuntotilanne Reykjavikissa on kuitenkin melko huonolla tolalla, ja tässäkin asiassa nopeat syövät hitaat. Muutama epäonninen kaverini joutuinkin matkustamaan melkein tunnin päästäkseen kouluun.

Loppusanat:

Tärkeimmät syyt miksi lähdin vaihtoon olivat varmasti samat kun useimmilla muillakin: kokemukset ja kielitaito.  Näiden merkitystä elämässä ei voi mielestäni ikinä aliarvioida, vaikka tuleva ura ei suoraan kansainvälisiin tehtäviin tähtäisikään. Tunnen vaihdon aikana oppineeni vaihtarikavereideni avulla paljon myös muistakin, kuin islantilaisesta kulttuurista, mikä avarsi maailmankatsomustani enemmän kun etukäteen osasin arvata. Niin kliseeltä kun se kuulostaakin, liittyvät suurimmat hyödyt vaihtokokemuksestani nimenomaan kykyyn katsoa maailmaa taas vähän laajemmasta näkövinkkelistä.

Kaiken kaikkiaan vaihto Islannissa oli kokemus, jota en vaihtaisi mistään hinnasta. Vaihto-opintoja suosittelen jokaiselle nuorelle, sillä vaihto-opinnot ovat kokemus, jota ei opintojen jälkeisessä elämässä ole enää yhtä helposti mahdollista saada. Jos vaihto-opinnot kiinnostavat edes vähäsen, olen sitä mieltä että sinne kannattaa ehdottomasti lähteä. Ja enpä ole kovin monen kuullut katuvan päätöstään lähteä vaihtariksi!

Vastaan mielelläni kysymyksiin liittyen opiskeluun Islannissa ja elämästä siellä ylipäätään. Kysymykset voi lähettää sähköpostiosoitteeni mira.janhunen@aalto.fi.