Tiia-Maria Tervala - 2014: Grenoble Institute of Technology, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Tiia-Maria Tervala
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Grenoble Institute of Technology, Ranska
Aika
27.01.2014 - 06.06.2014
Vaihto-ohjelma

Yleistä Ranskasta

Monilla on ehkä ennakkoluuloja ranskalaisten huonosta englannin kielen osaamisesta, mutta itselläni on enimmäkseen positiivisia kokemuksia. Itse en paljoa mitään ymmärtänyt aluksi ranskalaisten puheesta. Tietenkin vanhemmat ihmiset osaavat huonommin ranskaa, mutta nuoremmat aikuiset taas olivat mielestäni todella ystävällisiä ja avuliaita englannin kiellä.

Ranskasta kaikki vaihto-opiskelijat voivat saada Caf:lta tukea asumiseen, mutta hakuprosessi saattaa olla todella työläs ja hidas, jonka takia minulta jäi tuo tuki saamatta neljän kuukauden asumisen aikana. Tuki vaihtelee, mutta se on suurempi noin puolet vuokrasta, jos yksityiseltä ottaa asunnon. Opiskelija-asunnossa tuen määrä on vähäisempi eli alle puolet vuokrasta, sillä Caf tukee jo näitä asumismuotoja, mutta silti suuri apuraha mikäli sen kerkeää saamaan. Kannattaa siis heti vaihtoon tullessa tehdä hakupaperit huolella ja perehtyä sen vaatimiin lomakkeisiin jo ennen vaihtoon lähtemistä.

Yleistä Grenoblesta

Grenoble sijaitsee Kaakkois-Ranskassa Alppien juurella ja sitä sanotaan Ranskan Alppien pääkaupungiksi. Grenoblen ympärillä kulkee kolme vuoriketjua Chartreuse, Vercors ja Belledonne. Grenoblen metropolialueella asui vuonna 2008 664 832 ihmistä. Grenoble on tärkeä yliopistokaupunki, jossa opiskelijoita on 60 000, joista 16 % tulee ulkomailta. Keskimääräinen kylmin lämpötila on -1,2 asteen luokkaa tammikuussa, ja kesät ovat 26 asteen luokkaa.

Opiskelu

Opiskelin Grenoble Institute of Technology yliopistossa, tarkemmin Ense3 (Ecole nationale supérieure de l'énergie, l'eau et l'environnement) osastolla ensimmäisen vuoden kevään maisterivaiheen vesitekniikan kursseja. Minun osastollani ei voinut käydä kuin maisterivaiheen opintoja. Koulu on yksi Ranskan parhaimmista ”insinööri”kouluista ja se näkyi esimerkiksi laboratorioiden suuressa määrässä.

Koulutusjärjestelmä on hieman erilainen Ranskassa kuin Suomessa. Ense3 oli insinöörikoulu, eli siellä keskitytään enemmän teoreettiseen pohjaan kuin yliopistossa. Tekniikan insinöörikouluja sanotaan paremmiksi kouluiksi kuin yliopistot, joka takia sisään pääsee vain parhaimmat. Suurin osa opiskelijoista oli käynyt kahden vuoden ”prep” jakson, joka oli todella raskas jakso, jolloin opiskellaan pääsääntöisesti matikkaa, fysiikkaa ja kemiaa, ja loppukokeen jälkeen valitaan ketkä pääsevät millekin osastolle.

Kurssit olivat hieman erilaisia, kuin Suomessa olen tottunut. Useimmista kursseista arvioivana osana oli vain koe, joka kesti kaksi tuntia sekä laboratorioharjoituksen raportti. Koetta ei ollut tarkoitus saada valmiiksi koetilaisuudessa kahdessa tunnissa, mutta silti läpipääsyraja oli sama kuin Oulussa eli puolet pisteistä. Kokeet olivat mielestäni keskimäärin hankalampia kuin Oulussa ainakin ja minulta jäi 5 ECTS saamatta, kun en päässyt yltä moduulia läpi ja suullinen uusintakoe olisi pitänyt mennä Ranskaan tekemään.

Kirjoja ei tarvinnut lukea tentteihin vaan opettaja kirjoitti käsin suurimmaksi osaksi kaavoja ja teoriaa, minkä olisi pitänyt riittää kokeeseen lukemiseen. Itse olisin kaivannut enemmän materiaalia opiskeluun. Laskuharjoituksia pidettiin myös, mutta jatkuvaa arviointia ei harrastettu. Kurssien koot olivat hieman suuria, mutta positiivisena puolena oli luentojen interaktiivisuus, jossa opiskelijat laitettiin keskustelemaan ja pohtimaan asioita luennoilla.
Englanniksi järjestettiin minun tietääkseni vesialan kursseja yhteensä 22 ECTS ja kesän aikana 10 ECTS kahden kuukauden työharjoittelun olisi saanut tehdä englanniksi, mutta sen löytäminen muualle kuin yliopistolle oli hankalaa, jos ei ranskaa osannut. Muuten pärjäsin hyvin englannin kielellä koulussa, vain yksi 2 ECTS component and circuits in hydraulics kurssin luennot järjestettiin ranskaksi, vaikka se oli netissä merkattu englanninkielisiin kursseihin.
Osastoni teki viiden päivän koulumatkan, jossa tutustuttiin alan firmoihin. Miinuksena matkaan oli pitkä aika ja 100 euron luokkaa oleva hinta. Myös firmojen esittelyille käännöstä englannin kielelle ei sanottu olevan mahdollista saada, jonka takia minulta jäi matkalle menemättä, vaikka koulu rehtori olikin kääntänyt kaikki esittelyt englanniksi. Yleisesti yritysvierailuja ei harrastettu kursseilla.

Asuminen ja ruoka

Sain opiskelija asunnon helposti läheltä Ense3 kouluani yliopisto alueelta ja vuokrakin oli ihan kohtuullinen 300 euroa 18 neliö metristä, johon kuului oma suihku ja vessa. Rakennus oli vasta 2010 vuonna rakennettu, joten se oli hyvässä kunnossa. Jaoin viiden kämppiksen kanssa keittiön. Kerrostaloni alhaalla oli opiskelijaruokala sekä kaksi opiskelija hintaista kahvila/ravintolaa.Hinta opiskelijaruokaloissa oli melkein suomen hinnoissa 3,15 euroa ateriasta.
Kampus alueen keskuksessa löytyi kaikki tärkeimmät: pankki, pyöränvuokraus firma, tabac –kioski ja kahvila/ravintoloita. Iso ruoka marketti Casino löytyi myös läheltä. Toisaalta yliopistoja oli sijoitettu myös muualle kaupunkia, ja osalla osastoilla luentoja sijaitsi niin kampus alueella kuin keskusta-alueellakin, mutta välimatkat eivät silti olleet kovin pitkiä, noin 5 kilometriä.

Ruoka Grenoblessa oli kuulemma hieman kalliimpaa kuin muualla Ranskassa. Ruoka oli suunnilleen samaa luokkaa kuin Suomessa, paitsi esim. juustot, patonki, kakut ja alkoholi juomat olivat ainakin halvempia. Ravintoloissa syöminen oli 10 euron luokkaa.

Vapaa-aika

Vapaa-ajaksi oli järjestetty todella paljon aktiviteettia! Organisaatio BIE järjesti todella paljon juhlia vaihto-opiskelijoille ja myös kaupunkimatkoja sekä vaellus- ja laskettelureissuja. Muita organisaatioita oli esimerkiksi Erasmusforever Grenoble ja Erasmus Evolution. EGUG järjesti laskettelureissuja halvalla ja jäsenyydellä pääsi alle parin tunnin isoihin Deux Alpes ja Alp d’Huez laskettelukeskuksiin halvalla. Noin 28 euroa maksoi bussi ja päivän laskettelu.
Tennistä pääsi myös halvalla pelaamaan ETUG järjestön kautta. Neljän kuukauden ajan kerran viikossa opettajan ohjaama tennis tunti ja sen lisäksi kenttien käyttö itsekseen, maksoi 50 euroa.

Matkustelu mahdollisuudet ovat hyvät Grenoblesta esimerkiksi Italiaan ja Sveitsiin. Geneveen kestää junalla 2 tuntia, alle 4 tuntia Torinoon ja Pariisiin nopeimmillaan 4 tuntia Grenoblesta. Lyon on Ranskan toiseksi suurin kaupunki ja se sijaitsee tunnin junamatkan päässä Grenoblesta. Lyonissa ja myös Genevessä (2 tunnin päässä) pääsee halvimmilla lennoilla Suomeen.

Jos matkustaa junalla hieman enemmän, kannattaa ostaa Carte de Jeune (SNFC) alennuskortin, jonka sai alle 25 -vuotiaat ja se maksaa 50e. Junalla pääsi mielestäni aika halvalla ja nopeasti.

Loppuun
Voin suositella Grenoblea vaihtokohteena! Järjestötoiminta on todella aktiivista Grenoblessa, eikä yksin tarvinnut jäädä. Eräs suomalainen kaverini oli kuullut, että Grenoblessa olisi Ranskan parhain opiskeluyhteisö, sillä opiskelijoita on niin paljon koko asukasmäärään nähden.  Minä tykkäsin Grenoblesta helpon liikkumisenkin takia, pyörällä pääsi aika helposti liikkumaan ja raitiovaunu kulki todella hyvin 5 minuutin välein. Patikoimis- ja laskettelumahdollisuudet ovat Grenoblessa todella hyvät.

Vaihtokokemus antoi paljon uusia kokemuksia koulun puolesta, se sai ajattelemaan kuinka helppoa meillä Suomessa on ilmaisen koulutuksen takia, ja se sai minut arvostamaan koulutustani enemmän. Koen myös olevani itsevarmempi ja valmiimpi uusiin haasteisiin. Vaihtoaikana solmitut ihmissuhteet jäävät aina mieleeni ja oli mahtavaa oppia eri kulttuurien tapoja ja ajatusmaailmaa.