Henriikka Hujanen - 2014: Rangsit University, Thaimaa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Henriikka Hujanen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Rangsit University, Thaimaa
Aika
05.01.2014 - 30.05.2014
Vaihto-ohjelma

Vietin kevään 2014 vaihto-opiskelujen merkeissä Bangkokissa, Thaimaassa. Opiskelin suuressa ja Aasissa hyvin tunnetussa Rangsit Universityssa, ja raportti käsittelee puolen vuoden vaihtoaikaani sekä opintojani tuona aikana. 
Miksi Bangkok/ Rangsit?

Vaihto-opiskeluun lähteminen on ollut minulle aina itsestäänselvyys, sillä yliopiston tarjoama lähes maksuton vaihto-ohjelma on todella hyvä mahdollisuus tutustua uuteen kulttuuriin sekä kartuttaa kielitaitoa. Asuttuani kahdeksan kuukautta Australiassa lukion jälkeen, ei kynnys lähteä uudestaan ulkomaille ollut suuri. Vaihtokohteita miettiessäni yksi kriteeri oli englanninkieliset opinnot, koska haluan kehittää englannin suullisia taitojani sekä etenkin laajentaa ammattisanastoani englanniksi. Halusin myös lähteä maahan, jossa olisi minulle aivan uusi kulttuuri sekä tavat, ja päädyin Thaimaaseen kuultuani ystäviltäni paljon positiivista palautetta maasta vaihtokohteena. Rangsitin yliopisto lähellä Bangkokia tarjosi vaihto-ohjelman Civil Engineering koulutusohjelmassa, ja tarjolla olleet kurssit vaikuttivat juuri sopivilta opintoihini. Tottakai myös Thaimaan lämpö, houkutteleva ruokakulttuuri ja minulle uuteen buddhalaiseen kulttuuriin tutustuminen vaikuttivat valintaani.

Ennen lähtöä

Hyväksymiskirjeen jälkeen paperihommat oli helppo hoitaa. Terveystodistus YTHS:ltä sekä muut tarvittavat laput, kuten Learning Agreement kurssivalintoineen oli lähetetty ja lentolipun ostin vain menosuuntaan, koska en tiennyt vielä kesän työsuunnitelmistani. Lähdin matkaan ennen uutta vuotta 28.12.2013 ja kouluni alkoi Rangsitissa 13.1.2014. Ennen koulun alkua oli mukava viettää pari viikkoa matkustellen ja maahan sekä kulttuuriin totutellen.

Pidempiaikainen oleskelu Thaimaassa edellyttää viisumia, joka on saatavilla Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä. Viisumi oikeuttaa tiettyyn määrään maahantuloja sen voimassaolon aikana riippuen viisumityypistä. Esimerkiksi turistiviisumi yhdellä, kahdella tai kolmella maahantulolla on voimassa 90 päivää. Saatavilla on myös viisumi, joka ei rajoita maahantuloja sen voimassaolon aikana, ja paljon matkustavalle tämä saattaa olla paras vaihtoehto. Itse hankin Suomen Thaimaan suurlähetystöstä tuon vuoden voimassa olevan Multiple re-entry -viisumin, jolle hintaa kertyi 130 €. Viisumin kanssa ei ollut ongelmia kertaakaan matkan aikana, toisin kuin joillakin muilla vaihto-oppilailla, joilla oli ainoastaan 90 päivän turistiviisumi. Jos haluaa päästä helpolla eri maiden raja-asemilla ja hoitaa asiat yksinkertaisesti, suosittelen Multiple re-entry –viisumia. Viisumin hankkimiseen kannattaa varata vähintään pari viikkoa aikaa ennen lähtöä.

Asuminen

Kahden ensimmäisen viikon aikana ennen opintojen alkamista oli myös hyvin aikaa etsiä asunto yliopiston läheltä, ja kuultuamme huonoa palautetta paikallisista opiskelija-asunnoista sekä niiden omistajista päätimme neljän muun Tampereen teknillisen yliopiston vaihto-oppilaan kanssa vuokrata paritalon puolikkaan. Sopivan talon löytymisessä oli melko paljon haastetta, sillä vaikka vuokrattavia taloja yliopiston läheisyydessä oli paljon, oli vuokrasopimuksia miltei mahdotonta tehdä, koska vuokranantajat eivät puhuneet sanaakaan englantia. Sähkö-, vesi- ja nettiliittymien solmiminen ilman yhteistä kieltä osoittautui yksinkertaisesti mahdottomaksi. Muutaman päivän pähkäilyn jälkeen meitä onnisti, kun saimme välikädeksemme yhden yliopiston oppilaista. Hän opasti meidät juttelemaan asuntoasiasta yhden yliopistomme professorin kanssa. Professorin tuttavalla oli tyhjillään vuokra-asunto aivan yliopiston läheisyydellä ja niin löysimme meille sopivan kokoisen asunnon. Vuokranantajamme oli thaimaalainen lääkäri, joka puhui kohtuullisen hyvää englantia. Vuokra jaettiin viiteen osaan, ja sähkö- sekä vesilaskun kanssa yhdelle jäi maksettavaa vain noin 120e kuukaudessa. Asumiskulut olivat kolme makuuhuonetta ja kolme kylpyhuonetta sisältävässä talossa varsin edulliset ja asuminen sujui porukassa todella hyvin. Vuokranmaksussa tai muissa asuntoa koskevissa asioissa ei ollut kertaakaan ongelmia puolen vuoden aikana, ja saimme takuuvuokran kokonaan takaisin, juuri niin kuin olimme sopineet. Kuultuani muiden vaihto-opiskelijoiden asuntojärjestelyistä ja vuokranantajista, ei edes takuuvuokran takaisinmaksu vaikuttanut itsestäänselvyydeltä.

Arkipäivää

Koulupäivät oli todella pitkiä, koska kaikki kuusi kurssia sattuivat kahteen päivään viikossa, ja loput kolme arkipäivää olivat vapaata. Koulu alkoi aamuisin kello yhdeksän ja loppui ilta kuuden maissa, jonka jälkeen ei kovin erikoisia aktiviteetteja enää jaksanut tehdä. Rangsitin yliopisto on yli 10 suurta rakennusta käsittävä laaja kampus alue, lukuisine ravintoloineen, kahviloineen ja muutamine kauppoineen. Paikalliset opiskelijat viettivät kampuksella paljon aikaa myös koulun jälkeen, joten alueella oli monta viihtyisää ajanviettopaikkaa penkkeineen ja pöytineen. Ainakin me länsimaalaiset tosin vietimme tuntien väliset ajat yleensä ilmastoiduissa sisätiloissa, koska koulupuku ja yli 35 asteen lämpötila oli melko hikinen yhdistelmä. Ruokailu kampusalueella oli thaimaalaiseenkin hintatasoon verrattuna varsin edullinen, perus kouluruoka-annos maksoi noin yhden euron. Koulusta aiheutui kuitenkin yllättävän paljon ennalta arvaamattomia kuluja, kuten koulupuku, yli 130 euron osallistumismaksu paikalliseen ylioppilaskuntaan, joka oli vaihto-oppilaille jostain syystä pakollinen sekä melkein jokaisen kurssin kurssikirjan osto.

Perustin thaimaalaisen pankkitilin heti matkan alussa, koska laskin korttinostojen kulujen tulevan melko kalliiksi koko kevään ajalta. Tili oli yllättävän helppo avata, koska kampusalueellamme sijaitsi Siam Commercial Bankin toimipiste, jossa oli englantia puhuvaa ja todella ystävällistä henkilökuntaa. Thaimaalainen pankkikortti oli siitä syystä myös kätevä, ettei automaatista tarvinnut nostaa kerralla suuria summia, ja esimerkiksi reissuilla suurien rahamäärien mukana kuljettaminen ei ole kovin miellyttävää.

Pankkitilin avaaminen olikin niitä melko harvoja asioita, joiden hoitaminen sujui täysin ongelmitta. Thaimaassa oli totuttava hyvin nopeasti paikalliseen tapaan hoitaa asioita ja etenkin täydelliseen kielimuuriin joissain paikoissa. Rangsitin provinssissa, joka sijaitsee noin 30km Bangkokista pohjoiseen, turisteja ei ollut lainkaan, ja siten myös englannin kielitaidollisia ihmisiä löytyi vain yliopiston alueelta. Vapaa-ajasta suurin osa kului matkustelemalla, koska Bangkokista pääsee melko kohtuulliseen hintaan lähes joka puolelle Aasiaa. VR:n junalippujen hintaiset lennot esimerkiksi Malesian, Vietnamin ja Indonesian pääkaupunkeihin mahdollisti vierailun jopa kahdeksassa maassa kevään aikana.

Opiskelu

Syksyllä valitsin kurssit Rangsit Universityn Civil Engineering koulutusohjelmasta, ja hyvin ikäväksi yllätyksekseni koko koulutusohjelma oli poistettu vaihto-opiskelijoiden mahdollisista kurssivaihtoehdoista. Tästä TTY tai paikallinen yliopisto eivät informoineet meitä vaihto-opiskelijoita ollenkaan. Tämä tuntui kevään alussa todella epäreilulta, koska syksyn kurssivalinnoissa ei mainittu sanallakaan koulutusohjelmarajoituksista. Suosittelenkin Rangsitiin meneville tarkastamaan koulutusohjelman kurssien varma saatavuus ennen syksyllä tehtäviä kurssivalintoja, jos se on vain mahdollista. Tammikuun alussa meille vaihto-oppilaille vain kylmästi ilmoitettiin, että kurssivalinnat on tehtävä uudelleen ja valittavana on kursseja vain International Business koulutusohjemasta. Sain kuitenkin valittua myös sellaisia kursseja, jotka saan mahdutettua fiksusti tutkintooni ja ylimääräisinä kursseina otin muiden vaihto-oppilaiden suosittelemat Thai language for beginners ja Thai culinary arts and practises. Thai kielen pienestäkin osaamisesta oli suuri hyöty kevään aikana, ja esimerkiksi markkinoilla tuotteiden hinnat saattoivat vaihdella melkoisesti riippuen siitä, kysyikö hintaa englanniksi, kuten suurin osa turisteista, vai osasiko hinnasta neuvotella thaimaan kielellä.

Ehdottomasti kevään mielenkiintoisin kurssi oli Organization Development. Kurssi käsitteli laaja-alaisesti erilaisten organisaatioiden kehitystapoja, menetelmiä, kehitystarpeita sekä muuta organisaation toiminnan tehostamiseen liittyvää. Opetusryhmän koko oli melko pieni, mikä mahdollisti hyviä keskusteluja ryhmän sisällä. Kurssin opettaja oli nuori, hyvin englantia puhuva ja ulkomailla opiskellut nainen, joka vaikutti asiantuntevalta ja kannusti opiskelijoita pohtimaan asioita sekä kyselemään tunnin aikana. Kurssilla käsiteltiin uutta case-tapausta joka viikko, ja casea ratkottiin ensin 2-4 hengen pienryhmissä, jonka jälkeen ryhmien ratkaisut esitettiin koko luokalle. Ryhmässä saatiin aikaan paljon mielenkiintoista keskustelua, ja kulttuurierot eri opiskelijoiden välillä olivat huomattavia.

Principles of Microeconomics kurssi käsitteli kansantalouteen liittyviä peruskäsitteitä ja ilmiöitä, ja koska en ollut aiemmin lukenut kovinkaan montaa talousalan kurssia, oli kurssi ihan hyvää yleistietoa ja mielenkiintoista opittavaa. Asia oli minulle kokonaan uutta, ja kurssilla opittua talouden perustietämystä tulee varmasti tarvitsemaan myös tulevaisuudessa. Kurssikirja oli hyvä ja selkeä, ja se olikin paras tapa opetella kurssin asioita.

Principles of Marketing eli Markkinoinnin perusteet kurssi oli markkinointia lukemattomalle hyvä peruskurssi, jossa käsitteet ja markkinoinnin perusilmiöt tulivat tutuksi. Opettaja puhui hyvää englantia, ja esitti ymmärrettäviä käytännön esimerkkejä aiheesta. Kurssimateriaalina oli kirja sekä luentokalvot, mutta kalvot olivat sen verran hyvät runsaine esimerkkeineen, että opiskelu sujui niiden avulla vaivattomasti. Kurssi avasi hyvin markkinoinnin maailmaa, jota jokaisen tekniikan alalla opiskelevan on hyvä vähintäänkin ymmärtää.

Cross-Cultural Management kurssilla käsiteltiin eri kulttuurien välistä johtamista sekä eri maiden välisiä eroja yritysmaailmassa ja työelämässä. Kurssilla monet asiat tuntuivat itsestään selviltä, mutta etenkin jälkeenpäin kurssi antoi paljon uutta ajateltavaa ja näkökulmaa. Kurssilla käsiteltiin useita johtamisen malleja ja teorioita monen eri kulttuurin näkökulmasta, sekä käytiin läpi useita konfliktitilanteita, joihin kansainvälisessä ympäristössä toimiva johtaja voi joutua. Kurssilla käsitellyt käytännön erot siinä, kuinka eri kulttuureissa on tapana hoitaa asioita, olivat mielenkiintoisia sekä minulle täysin uutta asiaa. Kurssista on varmasti hyötyä kansainvälisessä työympäristössä sekä yritysmaailmassa.

Thai-kielen peruskurssilla käytiin kielen perusteita aloittamalla käytännön sanastosta ja tilanteista, joihin ensimmäisenä Thaimaassa joutuu. Kurssilla käsiteltiin kauppatilanteet, taksilla matkustaminen, ravintolassa syöminen sekä muita arjen tapahtumia. Pientenkin sanojen oppiminen, kuten ”oikealle” tai ”vasemmalle” helpottivat ja nopeuttivat arkea huomattavasti. Thai-kieli on erilaisine äänteineen ja intonaatioineen suomalaiselle todella vaikea opittava, ja siksi kielen perusteellinen omaksuminen olisi vaatinut todella paljon omaa aktiivisuutta sekä paikallisten kanssa puhumista. Käytännön arjessa tarvittavat perusteet oli kuitenkin suhteellisen helppo oppia lyhyessäkin ajassa siten, että paikallisten kanssa pystyi käymään lyhyitä keskusteluja.
Thai Culinary Arts and Practises –kurssilla perehdyttiin thaimaalaiseen ruokakulttuuriin, ruokakulttuurin historiaan sekä alueellisiin eroihin. Luennoilla tehtiin neljän hengen ryhmissä yksi tai kaksi ruokalajia per kerta, jotka opettaja arvosteli. Ruuat tehtiin kurssin alussa saadusta englanninkielisestä keittokirjasta. Opettaja oli ammattitaitoinen, ja hän oli valinnut hyvin kurssilla valmistettavat ruuat. Kurssilla tutustuttiin Thaimaalaiseen maustamistapaan sekä ruokakulttuurin perusainesosiin. Kurssin hinta oli maan muuhun hintatasoon suhteellisen korkea, noin 60 euroa, mutta ruoanlaitossa käytettiin hyviä ja tuoreita raaka-aineita, ja usein ruokaa tehtiin niin paljon, että sitä riitti kotiin vietäväksikin.

Sain vaihdossa suoritetuista kursseista hyvän lisän teknisemmistä kursseista koostuviin opintoihini. Etenkin talouspuolen kurssien tuoma syvempi ymmärrys talousasioista on varmasti hyödyllinen lisä turvallisuus- ja ympäristötekniikan opintoihini. Parasta kevään opinnoissa oli kuitenkin nopea englannin kielen oppiminen, koska kaikki opiskelu tapahtui englanniksi. Viiden kuukauden aikana englannin puhumistaitoni kehittyi huimasti ja etenkin tekniikan alan sanasto laajentui huomattavasti. Englanniksi kirjoitetut harjoitustyöt, artikkelireferaatit sekä tentit todella paransivat englannin kielen kirjoitustaitoani.

Vaihdon jälkeen

Vaihtokevät Thaimaassa oli todennäköisesti ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä ja kokea noin paljon lyhyessä ajassa, ja päästä matkustamaan sekä tutustumaan lukuisiin eri kulttuureihin. Englannin kielitaitoni parani odotusteni mukaan, ja tulihan kevään aikana huomattua myös se, että uuden kielen alkeet voi omaksua hyvinkin nopeasti. Kokonaan uuteen ja suomalaisesta täysin poikkeavaan  kulttuuriin tutustuminen ja sopeutuminen oli välillä hieman raskasta, koska suomalaisena oli vaikea ymmärtää, miten eri tavalla ja erilaisella aikataululla paikallisessa kulttuurissa asiat hoidetaan. Tietynlainen välinpitämättömyys sekä ihmisten selkeä arvojärjestys oli melko surullista, ja etenkin matkustaminen Kambodzhassa sekä Laosissa antoi uudenlaista arvostuskykyä suomalaisuutta kohtaan. Kevään aikana todella oppi arvostamaan suomalaisten luotettavuutta, yksinkertaista asioiden toimivuutta sekä monia itsestäänselvyyksinä pitämiään asioita. Uusiin kulttuureihin tutustuminen oli myös todella antoisaa, ja kulttuurin ymmärtämisen eteen tehty työ antoi myös paljon hienoja hetkiä takaisin.

Jälkeenpäin ajateltuna vaihtoaika tuntuu melko epätodelliselta, koska kevät oli täysin Suomen arjesta poikkeavaa, niin koulun, kulttuurin, ympäröivien ihmisten sekä ympäristön puolesta. Vaihtoon lähtö oli yksi parhaista päätöksistä ja ehdottomasti kokemisen arvoinen reissu. Opiskeltujen kurssien lisäksi käteen jäi valtava määrä uusia kokemuksia ja muistoja, hyviä sekä huonompia, ja hieman uudenlaista näkökulmaa asioiden tarkasteluun.