Sonja Saviranta - 2014: INSA de Toulouse, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Sonja Saviranta
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
INSA de Toulouse, Ranska
Aika
25.08.2013 - 26.01.2014
Vaihto-ohjelma
Erasmus

Tässä raportissa kerron vaihto-opiskelustani INSA Toulousessa neljännen opiskeluvuoteni syyslukukaudella 2013.

Miksi Toulouseen?

Toulouse on vajaan 500 000 asukkaan kaupunki Etelä-Ranskassa. INSA de Toulouse on yksi viidestä INSA-koulusta, jotka ovat arvostettuja ranskalaisia insinöörikouluja. Halusin lähteä vaihtoon Ranskaan, sillä tahdoin parantaa kielitaitoani ja kokeilla ulkomailla asumista. Olin opiskellut ranskaa yläasteelta lähtien ja käynyt TTY:lläkin jo melkein kaikki jatkotason kurssit joten seuraava askel kielitaidon kehittämisessä oli alkaa käyttää sitä, mikä onnistuu parhaiten paikan päällä. Toulouse valikoitui kohteeksi, sillä aiempien vaihtoraporttien perusteella siellä oli tarjolla sopivia kursseja ympäristötekniikan opiskelijalle. Etelä-Ranskan lämmin ilmasto houkutteli myös! Tietoa kursseista ja käytännön asioista sain INSA:n nettisivuilta, vaihtoraporteista, sekä toiselta ympäristötekniikan opiskelijalta, joka oli edellisen vuoden vaihdossa samaisessa kohteessa. Aiempien Toulousen ja muidenkin Ranskan kohteiden vaihtoraporttien perusteella tiesin aika hyvin jo ennalta, mitä perillä odottaa.

Hakuvaihe

Ensimmäisen vaiheen hakuun on hyvät ohjeet POP:issa. Kun TTY:n kv-toimistolta oli tullut hyväksyntä, alettiin odotella ohjeita Ranskan päästä. INSA:an piti lähettää hakemus netin kautta sekä paperisena, learning agreement ja motivaatiokirje, jonka kirjoitin varmuuden vuoksi ranskaksi mutta uskoisin, että englanninkielinenkin käy jos ranska ei vielä luonnistu tarpeeksi hyvin (tätä epäilen sen perusteella mikä oli parin kaverini ranskan taso). Hyväksymiskirje Ranskasta saapui sekä postin kautta että sähköpostilla vasta heinäkuussa. Tämän jälkeen tuli vielä lisää ohjeita, mm. lista mukaan tarvittavista dokumenteista joka kannattaa käydä tarkkaan läpi ja hankkia kaikki tarvittavat laput ajoissa. Tarvittiin mm. lääkärin allekirjoittama todistus siitä, että olet terve ja voit harrastaa liikuntaa.

Saapuminen ja ensimmäiset viikot

Saavuin Toulouseen päivää ennen INSA:n pakollista ilmoittautumistilaisuutta vaihtareille. Lensin KLM:llä Amsterdamin kautta ja jouluksi kotiin lensin Lufthansalla Münchenin kautta. Kannattaa ehdottomasti ottaa meno-paluu, sillä se maksaa saman verran kuin pelkkä yhdensuuntainen lento. Lentokentältä INSA:an pääsee suhteellisen kätevästi: ensin lentokenttäbussi (Navette aéroport) Compans Caffarellille asti ja siitä metrolinjalla B asemalle Faculté de Pharmacie.

Kaikkien vaihto-opiskelijoiden, jotka aikoivat osallistua ranskan intensiivikurssille ennen koulun alkua, oli määrä olla paikalla ilmoittautumistilaisuudessa INSA:ssa maanantaina 26. elokuuta. Tähän tilaisuuteen tuotiin kotona täytetty pino lomakkeita ja paikan päällä täytettiin muutama lisää. Saimme myös informaatiota, mitä meidän tulisi seuraavien päivien aikana tehdä.

Samaisena maanantaina alkoi myös INSA:n kv-kerho BEE:n ”Welcome week” vaihto-opiskelijoille. Tämä viikko sisälsi lähinnä baari-iltoja, mutta minulle se oli todella tärkeä ensimmäisten kontaktien luomisen kannalta, sillä olin ainoa suomalainen INSA:ssa enkä tuntenut ketään ennalta.

Ensimmäisen viikon torstaina alkoi Université de Toulousen järjestämä vapaaehtoinen maksullinen (180e) ranskan intensiivikurssi, jolle olin ilmoittautunut kesällä internetissä. Ennen saapumista piti tehdä tasotesti netissä, jonka perusteella opiskelijat jaettiin tasoryhmiin. Kuitenkin jos koki joutuneensa ihan vääräntasoiseen ryhmään, niin ryhmää oli mahdollista vielä ensimmäisten tuntien jälkeen vaihtaa. Kurssi oli mielestäni ihan hyödyllinen ranskantaitojen aktivoinnin kannalta, ja ennen kaikkea sain sieltä rohkeutta alkaa puhua ranskaa ja tutustuin muihin vaihtareihin. Kurssi kesti 10 päivää, jolloin meillä oli yleensä n. 6h/päivä tunteja. Kaikki tunnit eivät kuitenkaan olleet pelkkää luokassa istumista, vaan kurssiin kuului myös Toulousen opastettu kierros, museokäynti sekä vapaamuotoisempia keskustelu- ja pelailutunteja kahvilassa. Yhtenä päivänä teimme koko päivän retken Albiin ja Cordes-sur-Cieliin joka oli todella mielenkiintoinen.

Käytännön asioita

Eräs asia ensimmäisten viikkojen tehtävälistalla oli pankkitilin avaaminen, jonka päätin kuitenkin jättää välistä. Totesin etten poikkeuksellisesta asumisjärjestelystäni johtuen tarvitsisi sitä mihinkään muuhun kuin opiskelijakortin lataamiseen. Mastercard kävi kuitenkin melkein aina eikä vastaan tullut juurikaan tilanteita jolloin olisin ranskalaista pankkikorttia välttämättä tarvinnut. Hommasin Orangen pre-paid liittymän joka ei ehkä ollut edullisin mahdollinen vaihtoehto mutta tuntui vaivattomimmalta. Moni vaihtari hankki liittymän, jolla 2e/kk hinnalla sai rajattomasti tekstareita. Tämän sai tilattua netistä eikä vaatinut pitkää sitotumista.

Toulousessa julkinen liikenne toimii hyvin ja liikkuminen on helppoa. Kaupungissa on kaksi metrolinjaa A ja B joista jälkimmäisellä pääsee hyvin liikkumaan INSAn ja keskustan väliä. Julkisten käyttö on myös lähes ilmaista: nuorten kuukausikortti maksoi vain 10 e/kk ja sillä pääsi liikkumaan metrolla, busseilla ja ratikalla rajattomasti.

Ruokailu yliopistolla maksaa 3,15 e ja sillä saa alku-, pää- ja jälkiruoan. Maksaa pystyi opiskelijakortille ladatulla rahalla. Kaikilla opiskelijoilla ruokailu on samaan aikaan ja klo 12.15 jono ruokalan ulkopuolella on valtava. Ruoat olivat pääasiassa ihan ok, tosin vaihtuvuutta olisi toivonut lisää.

KV-toiminta

INSAssa vaihto-opiskelijoita viihdyttää ja opastaa kv-kerho BEE. BEE järjestää lukuvuoden alussa welcome weekin, jolloin joka ilta on ohjelmaa. Koulun alun jälkeen toimintaa on harvemmin, mutta syksyn eräänä ehdottomana kohokohtana on mainittava BEE weekend, viikonloppureissu jonka kohteena oli Cahors, pieni kaupunki pari tuntia Toulousesta pohjoiseen. Ohjelmassa oli paikkakunnan kuuluisan sillan ihailua, vierailu viinitilalla, suunnistusta ja melontaa upeissa Etelä-Ranskan maisemissa ja tietysti hauska illanvietto. BEE:llä on myös keskellä kampusta varasto, mistä vaihto-opiskelijat saattoivat käydä hakemassa edellisten vaihtareiden jättämiä kodin tarvikkeita yms. ilmaiseksi. Täällä kannattaa vierailla heti kuin mahdollista saadakseen parhaat päältä.

Kv-tutorointia INSA:ssa ei ole, mutta vaihto-opiskelijat voivat saada ranskalaisen kummioppilaan. Tätä varten voi täyttää hakemuksen jo ennen saapumista tai vaihtoehtoisesti vain saapua kummin etsintään tarkoitettuun illanviettoon. Oma kummioppilaani auttoi minua käytännön asioissa kuten ongelmissa netin kanssa, ja toisinaan näimme myös muuten vaan ja juttelimme niitä näitä. Monesti käytännön asioissa sai apua parhaiten toisilta vaihto-opiskelijoilta.

Asuminen

Kampuksella opiskelija-asuntoja tarjoavat CROUS ja Promologis. Asunnon haku tapahtui hakulomakkeiden täytön yhteydessä. CROUSilla on tarjota keskellä kampusta sijaitseva talo R1, jossa jokaisella on oma huone ja suihku, mutta vessa ja keittiö jaetaan kerroksen muiden asukkaiden kanssa. Tämä taitaa olla halvin asumisvaihtoehto (n. 180 e/kk). Kampuksen lähellä sijaitsevat myös CROUSin omistamat talot Tripode A-C, missä kaikilla on oma vasta remontoitu pieni huone johon on mahdutettu kaikki tarvittava. Tämä ei vaikuttanut mielestäni lainkaan hullummalta asumisvaihtoehdolta. Promologis puolestaan tarjoaa kalustettuja yksiöitä kampuksella n. 400 e/kk hintaan.

Jos opiskelija-asunnot eivät houkuta, jaettu yhteisasunto (colocation) ranskalaisten kanssa voi olla hyvä idea, mutta asunnon hankinta saattaa olla hankalampaa. Varsinkin, jos saapuu Toulouseen ilman asuntoa, tilanne on vaikea sillä sadat muutkin opiskelijat etsivät asuntoa samaan aikaan. Toisen lukukauden alkaessa taas asuntoja vaikutti olevan hyvinkin tarjolla, ja jos olisin jäänyt kevääksi Toulouseen, olisin varmaan harkinnut muuttoa kimppakämppään. Itse koin kampuksella asumisen mukavaksi vaihtoehdoksi, luentosaleihin oli viiden minuutin matka ja suuri osa muistakin vaihtareista asui ihan vieressä. Vinkkinä vielä colocationin etsintään, että kannattaa alkaa seurata BEE:n facebook-sivua jo kesän aikana, sillä sielläkin saattaa olla joitakin ilmoituksia ennen lukukauden alkua, jotka itse harmillisesti huomasin ihan liian myöhään.

Omalla kohdallani asuntoasiat eivät hoituneet ihan käsikirjoituksen mukaan. Hakulomakkeeseen kirjoitin haluavani huoneen CROUS:in R1-rakennuksesta, mutta asuntotarjouksen sain lopulta Promologisilta. Kun laitoin Promologisille sähköpostia kysyäkseni lisätietoja miten edetä asuntotarjouksen saamisen jälkeen, sain heiltä vastauksen, että vapaita asuntoja ei ole. Tässä kohtaa päätin luovuttaa byrokratian kanssa taistelun ja aloin etsiä asuntoa muuta kautta. En tiedä miten tässä olisi pitänyt toimia, sillä jälkeenpäin kuulin, että Promologisin kanssa asiointi oli muutenkin jotenkin vähän hämärää.

INSAn kv-kerho BEE oli luonut Google docs-dokumentin vaihtareiden asunnonetsinnän avuksi ja tätä kautta päädyin alivuokraamaan ranskalaisen opiskelijan Promologiksen yksiön kampukselta hänen Suomen vaihtonsa ajaksi. Tämä järjestely sopi minulle mainiosti, sillä minun ei tarvinnut säätää Promologiksen kanssa yhtään ylimääräistä ja saimme käytännön asiat sovittua joustavasti tytön vanhempien kanssa sähköpostitse ennen saapumistani. Asunto oli myös täysin varusteltu eikä minun tarvinnut tehdä mitään hankintoja. Vuokran (350 e/kk) maksoin kuukausittain perheen isän tilille. Perillä sain kuitenkin vaikutelman, että asumisratkaisuni ei ollut ihan laillinen eikä Promologis olisi pitänyt siitä, joten päätin olla pitämättä suurempaa meteliä. Olin tyytyväinen asuntooni ja siihen, etten saanutkaan huonetta R1:stä, sillä 15 hengen kesken jaettu vessa ei vaan kuulosta kovin toimivalta ratkaisulta.

Kaikki Ranskassa opiskelevat voivat saada Ranskan valtiolta asumistukea (CAF). Itse en tätä voinut kuitenkaan hakea, sillä asuin pimeästi vuokralla. Vinkkejä CAFin hakuun kannattaa katsoa aiemmista vaihtoraporteista, paras on aloittaa haku heti kun mahdollista sillä käsittelyyn menee kuukausia.

Kurssit

Opiskelin laitoksen Genie de Procédés et Environnement viidennen vuoden kursseja. Viidennellä vuosikurssilla koulu alkoi vasta 30.9, joten minulla oli ranskan kesäkurssin ja koulun alun välissä kolmen viikon loma. Myöhäisestä aloituksesta johtuen alempien vuosikurssien lokakuun loppupuolella oleva viikon loma jäi meiltä pois. Lukukausi päättyi 24.1.2014. Opiskelu oli hyvin koulumaista, kaikki kurssit käytiin saman luokan kanssa. Luennot eivät olleet pakollisia, mutta kaikki materiaali jaettiin luennoilla, joten kannatti olla paikalla. Ranskalaiset opiskelijat olivat aina paikalla ja harvoin kukaan saapui myöhässä tai lähti ajoissa.

Ennen kurssien alkamista vaihtareiden oli määrä sopia tapaaminen oman laitoksen kv-koordinaattorin kanssa kurssivalintojen varmistamiseksi. Jälkeenpäin jos minulla oli ongelmia tai kysyttävää kävin tapaamassa laitoksemme sihteeriä joka oli todella mukava ja avulias ja tunsi kaikki oppilaat nimeltä. Tulipa hänen toimistossaan kerran parit kyyneleetkin vuodatettua turhauduttuani kurssin vaihtamisen hankaluuteen. Koulun alettua oli kaksi viikkoa aikaa ennen kuin learning agreement piti vahvistaa, joten oli hiukan aikaa käydä katsomassa kursseilla ja tehdä vielä muutoksia kurssivalintoihin.

Kurssit valitsin siis laitoksemme viidennen vuosikurssin listasta. Vaihtareiden olisi ollut periaatteessa mahdollista käydä sekaisin kursseja eri laitoksilta ja vuosikursseilta, mutta sitä ei suositeltu. Itse näin parhaaksi välttää kaikkea ylimääräistä säätämistä, eipähän ollut liikaa valinnan vaikeutta. Jätin pois kaksi kurssia, joten aikaa jäi muuhunkin kuin opiskeluun. Jos ei jätä mitään pois niin luentoja on joka päivä paitsi torstaisin klo 8-18 sisältäen 1,5-2 h ruokataukoa.

Kaikki kurssit pidettiin kokonaan ranskaksi lukuun ottamatta kurssia projet calcul, jossa projektin kieli oli englanti. Melkein joka kurssilla tehtiin joku isompi harkkatyö joten tenttien painoarvo ei ollut niin suuri. Harkkatyöryhmissä piti olla aina yksi vaihtari, mikä oli aluksi kamalaa koska sitä tunsi itsensä täysin hyödyttömäksi kun ei oikein pystynyt osallistumaan keskusteluun mutta kuitenkin hyödyllistä vähitellen kehittyvän kielitaidon kannalta. Ranskalaiset opiskelijat auttavat kyllä varmasti ja ymmärtävät vaihtaria hädässä, koska heistä lähes kaikki (viidennellä vuosikurssilla) ovat itsekin olleet vaihdossa.

Kurssit koostuivat siis luennoista sekä TD:istä (travaux dirigées = laskuharjoitukset tms.) ja TP:istä (travaux pratiques = käytännön harjoitukset eli labratyöt). TP:t ja osa TD:istä arvosteltiin ja ne vaikuttivat kurssiarvosanaan. Tenteissä vaihtarit saivat 30 min lisäaikaa 2 h tenttiaikaan ja sanakirjaa sai käyttää.

Todistuksen saaminen käydyistä kursseista kesti kauan, sain sen vasta toukokuun loppupuolella, siis neljä kuukautta vaihdon päättymisen jälkeen.

Käymäni kurssit

Summer School Toulouse, Ranskan kesäkurssi, 3 op. Maksullinen 10 päivän intensiivikurssi ennen koulun alkua, ks. kohta saapuminen.

FLE (Francais langue etrangère) 3 op. INSAn pakollinen ranskankurssi vaihtareille. Tunnit olivat aika rentoja ja kiva piristys viikkoon. Arvosteluperusteena tentti ja tuntiaktiivisuus.

Projet calcul, 9 op. Tällä kurssilla toteutimme laajahkon harkkatyön englanniksi neljän hengen ryhmässä. Kurssiin kuului myös aluksi joitakin luentoja sekä viikoittaiset tapaamiset englanninopettajan kanssa kielen hiomiseksi ja projektin ohjaajan kanssa projektin edistymisen seuraamiseksi. Kurssin päätteeksi pidettiin esitelmä englanniksi.

Ingénierie des eaux usées, 5 op. Jäteveden puhdistusta. Tehtiin harkkatyö, jossa mitoitettiin uudelleen jätevedenpuhdistamo. Kurssin lopulla luento-osuus juomaveden valmistuksesta, josta lopuksi monivalintatentti.

Procédés de séparation pour l’obtention d’eau de qualité spécifique et l’utilisation de nouvelles ressources, 5 op. Kurssilla käsiteltiin erilaisia kehittyneitä vedenpuhdistusmenetelmiä. Kurssijärjestelyt vähän ihmetyttivät, sillä välillä luennot olivat jatkuvasti peruttu, minkä vuoksi osa asioista jäi kokonaan käymättä. Kurssin lopuksi tentti.

Stage APS, 3 op. INSA:ssa liikunta kuuluu pakollisena opiskelijoiden lukujärjestykseen. Viidennen vuoden opiskelijoille se järjestettiin kolmen päivän liikuntakurssina Pyreneille, joka oli yksi parhaita kokemuksia vaihtoaikana! Pääsimme kokeilemaan mm. koskenlaskua ja vaelsimme 1500 m korkealle vuorenhuipulle. Kurssin hinta oli 60e joka sisälsi kaiken (ruokailut, majoitus, aktiviteetit). Ilmoittauduin kurssille heti ensimmäisten viikkojen aikana liikuntahallilla.

Vapaa-aika ja reissut

INSA:ssa vapaa-ajan urheilumahdollisuudet ovat monipuoliset, mutta mitään Tamppi Areenan kaltaista liikuntaparatiisia on turha odottaa. Yllätyin kyllä siitä, kuinka montaa eri lajia pystyikään harrastamaan, tuntui että melkein kaikelle mahdolliselle oli oma kerho. Itse herättelin vanhaa tanssiharrastustani henkiin ja kävin maanantaisin Club Jazzin jazztanssitunneilla sekä tiistaisin afro-jazz-tunnilla. INSA:n kuntosalillakin kävin pari kertaa, mutta se ei ollut varustelultaan eikä ilmapiiriltään oikein mieleinen. Kampuksen vieressä virtaa Canal du Midi, jonka varrella on suosittu lenkkipolku.

Jos juhliminen maistuu niin Toulousessa riittää vaihtoehtoja melkein joka illalle, onhan kaupungissa Wikipedian mukaan n. 100 000 opiskelijaa joten aina joku on jossain menossa. Etenkin elo-syyskuun iltoina Garonne-joen rannoilla on tungosta kun kaupunkiin palaavat opiskelijat kokoontuvat siemailemaan viiniä ja nauttimaan lämpimistä illoista. INSA:n kampuksella sijaitsevassa Petit Kawa –baarissa järjestettiin viikoittain juhlia.

Kv-kerho BEE:n kanssa kävimme jo mainitulla viikonloppureissulla Cahorsin alueella. Espanjan raja on yllättävän lähellä ja Barcelonassa tulikin käytyä. Vanhempieni kanssa teimme automatkan Normandiassa ja Loiren laaksossa. Lisäksi kävin viikon lomalla Nizzassa. Junalla matkustaminen oli mielestäni mukavaa ja kätevää ja nuorten alennuskortilla (n. 50e/vuosi) lippuja sai ihan hyvään hintaan, hinnat tosin vaihtelivat todella paljon riippuen kuinka aikasin liput varaa tms. Halvin tapa matkustaa on kimppakyyti eli covoiturage (www.covoiturage.fr).

Itse Toulousessakin nähtävää riittää, Airbusin tehtailla kannattaa käydä sekä myös avaruusseikkailupuisto Cite de l’Espacessa. Myös kaupungin keskusta punatiilisine taloineen on todella kaunis ja tuleekin varmasti tutuksi ensimmäisten viikkojen aikana. Museot ovat ilmaisia joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Itse tykkäsin etenkin luonnonhistoriallisesta museosta.

Tavat ja kulttuuri

Ranska on byrokratian luvattu maa. Välillä ihmetytti, miten esim. koulun liikuntahallilla voi olla toimistossa päivätöissä kolme ihmistä samaan aikaan. Samoin hierarkian kunnioittaminen on tärkeää, esimerkiksi opettajia ja kaikkia tuntemattomia ihmisiä yleensä pitää teititellä. Nuoret keskenään sinuttelevat.

Poskisuudelmat kuuluvat asiaan kavereita tavatessa. Ensin vaihto-opiskelijaporukalla hämmentyneinä ihmettelimme kyseistä tapaa mutta varsin pian omaksuimme sen myös keskinäisiin tapaamisiimme. Toisaalta tuntui, että jotkut ranskalaiset pitivät minua ehkä töykeänä, sillä en oikein vielä vaihdon lopullakaan osannut tehdä aloitetta suudelmien suhteen.

Loppusanat

Yhteenkään suomalaiseen en omia vieraitani lukuun ottamatta Toulousessa törmännyt, joten englanti ja ranska kehittyivät tehokkaasti. Espanjaa olisi ollut kiva osata koska espanjalaisia vaihtareita oli paljon. Oli hienoa huomata, kuinka pystyin pärjäämään ihan itse uudessa ympäristössä tuntematta sieltä ennestään ketään ja vieläpä vieraalla kielellä. Toki koti-ikävä oli välillä kova, mutta nytpä sitä omaa rakasta kotimaata osaa arvostaa ihan eri tavalla kuin ennen.

Ei varmaan yllätä lukea tätä vaihtoraportin lopusta, mutta pakko se on minunkin todeta: vaihto-opiskelu oli yksi elämäni parhaista kokemuksista. Vaikka välillä tuntui vaikealta ja tuntui että haluan kotiin, niin sitten vastapainoksi niitä mahtavia hetkiä uusien ystävien kanssa oli todella paljon. Jos jotain olisin tehnyt toisin, niin olisin reissannut vielä lisää, reissuseuran saantia vaan tuntui rajoittavan se fakta että muualla Euroopassa opiskelijan budjetti on vähän erilainen kuin suomalaisella. Vaihtoon lähtöä suosittelen ehdottomasti jokaiselle, se on päätös jota et tule katumaan!

Jos olet lähdössä Toulouseen ja jokin mitä en tässä raportissa maininnut mietityttää, niin kerron mielelläni lisää: sonja.saviranta@student.tut.fi.