Viivi Leiviskä - 2014: Nanyang Technological University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Viivi Leiviskä
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Nanyang Technological University of Singapore, Singapore
Aika
05.08.2013 - 05.12.2013
Vaihto-ohjelma

1. Singapore vaihtokohteena

Singapore on noin Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen kaupunkivaltio noin 137 kilometriä päiväntasaajalta pohjoiseen. Kaakkois-Aasian kiistatta moderneimmassa valtiossa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä. Singaporea ei suotta kutsutaan monikulttuurisuuden kehdoksi, mistä kertoo jo neljä maan virallista kieltä: englanti, kiina, malesia ja intia. Singaporelaisittain puhuttavaa englantia kutsutaan nimellä singlish, jonka ymmärtäminen ainakin vaihdon alussa oli varsin hankalaa. Erilaiseen puhetyyliin kuitenkin tottui nopeasti.  Maan monikulttuurisuus näkyy katukuvassa ja varsinkin koulumaailmassa, sillä vähän väliä on vapaapäiviä jonkun uskontoryhmän pyhäpäivän takia. Itse koin monikulttuurisuuden valtavana rikkautena, sillä samalla kertaa sai oppia tuntemaan niin monia täysin omasta kulttuurista eroavat tavat ja tottumukset.

Se miksi asiat Singaporessa kuitenkin toimivat monista erilaisuuksista huolimatta on tiukka lainsäädäntö. Julkisissa kulkuneuvoissa syöminen ja juominen ovat sakon uhalla kiellettyjä, samoin roskaaminen ja kadulle sylkeminen. Lainsäädännöistä muistutettiin erilaisin kyltein, joista selvisi aina myös sakkorangaistuksen määrä. Aluksi nämä tiukat lainsäädännöt mietityttivät, mutta normaalilla asiallisella käytöksellä ei Singaporessa joudu vaikeuksiin. Paikalliseen kulttuuriin kuuluu nöyrä ja auktoriteettia kunnioittava käytös, joten paikalliset tottelivat säädöksiä kurinalaisesti.

Singaporen maantieteellinen sijainti lähellä päiväntasaajaa tekee ilmastosta, voisi sanoa äärimmäisen, kostean. Lämpötila on noin 28-32 astetta ympäri vuorokauden sekä ympäri vuoden.  Kostea ilma ja korkea lämpötila takaavat, että hiki virtaa vaikka seisoisi vain paikallaan. Hiestä nahkeaan ihoon ja ilmastoon muutenkin tottui melko nopeasti ja jatkuvasta lämmöstä todella nautti. Se olikin oikeastaan yksi syy vaihtokohteen valinnalle.

Halusin vaihtokohteeltani täydellistä irtiottoa vanhoista tavoista ja tottumuksistani ja halusin päätyä johonkin aivan uudenlaiseen ympäristöön. Singaporessa opetuskielenä on englanti, joka mahdollisti monipuolisemman kurssitarjonnan ja hyvän pohjan myös kielen tehokkaalle oppimiselle. Eikä siihen tarvinnut lisätä kuin hyvät matkustusmahdollisuudet Singaporen monipuolisten lentoyhteyksien ansiosta niin hakukohde oli selvillä.

2. Käytännön asiat vaihtokohteessa

Nanyaning campuksella on vain vähän asuntoja vaihto-opiskelijoiden käyttöön, sillä myös paikallisten opiskelijoiden keskuudessa asunnot ovat kysyttyjä. Campusasunto tarkoittaa kahden hengen huonetta, joka jaetaan pääsääntöisesti paikallisen opiskelijan kanssa. WC-tilat ja suihkut ovat koko käytävälle yhteiset ja sijaitsevat käytävän päässä. Asuntotoimisto väittää jakavansa campusasunnot arpomalla, mutta olin kuullut huhua, että myös nopeus ratkaisee. Niinpä kyttäsin sähköpostia, jossa linkki asunnon hakuun annettiin ja hain sitä saman tien. Yllättäen myös sain campusasunnon. En kuitenkaan kokenut oloani siellä viihtyisäksi ja muutaman päivän jälkeen muutin kuuden hengen vaihtariasuntoon, jonka vuokrasimme yksityisiltä markkinoilta. Yksityisillä markkinoilla käytännön asiat hoidetaan asunnon omistajan ”agentin” kanssa.

Nanyaning yliopisto tarjoaa mielettömät palvelut aina
erilaisista urheiluryhmistä musiikkiin ja taiteeseen. Sieltä siis varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Singaporelaiset ovat itse hyvin kilpailuhenkisiä ja niinpä erilaisten sarjojen välisiä kilpailuja campuksella käytiin lähes viikoittain. Campuksen parasta antia oli 50 metrin ulkouima-allas, jonka äärellä paistattelimme päivää useita kertoja viikossa koulupäivän jälkeen. NTU:lla myös opiskelijapalvelut ja terveydenhuolto toimivat moitteettomasti. Campuksella toimivalta yksityisasemalta sai lääkkeet niin malarian ehkäisyyn kuin vatsavaivoihinkin. Lääkäriasema oli auki myös lauantaisin.

Hintataso Singaporessa on muuhun Kaakkois-Aasiaan verrattuna melko kallis, mutta meille Suomen hintatasoon tottuneille se on vielä varsin kohtuullinen. Ennen kaikkea ruoka on halpaa ja päivän lounaan tai illallisen saa noin 1,5 eurolla. Ainoastaan alkoholi ja tupakka ovat huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Paikallisliikennekin on varsin edullista ja toimi älyttömän hyvin. Yhdellä matkakortilla pystyi käyttämään kaikkia kulkuvälineitä niin kuin Suomessakin. Singaporessa busseille ei ole aikatauluja, vaan tietty intervalli, jonka välein ne kulkevat. Metroa Singaporessa kutsutaan lyhenteellä MRT ja verkosto kattaa maan jokaisen kolkan. Metroa oli helppo käyttää ja se oli nopea tapa liikkua paikasta toiseen. Iltaisin noin puolen yön jälkeen metrot ja bussit eivät enää kulkeneet, joten illanvietoista palasimme aina taksilla. Taksi on huomattavasti edullisempi tapa liikkua kuin Suomessa ja taksin pystyi aina nappaamaan lennosta.

3. Opiskelu

Nanyangissa kurssimuodot olivat suunnilleen samanlaisia kuin Aallossa. Luentoja kerran tai kaksi viikossa sekä yksi tutorial-tunti, joka vastasi Aallon laskuharjoituksia. Työmäärä oli opintopisteisiin nähden samaa luokkaa enkä kokenut sitä liian kuormittavaksi. Ainoa ero kotiyliopistoon oli se, että jokaisella kurssilla tehtiin ja esitettiin ryhmätyö sekä lukukautta rytmitti puolessa välissä pidettävät välikokeet eli Quizit. Kurssi siis jakautui pienempiin osasuorituksiin. Ryhmätyöt paikallisten kanssa tuntuivat välillä haastavilta erilaisten toimintatottumusten takia, mutta yhteinen sävel kyllä aina löytyi. Singaporelaiset ovat itse hyvin vaativia arvosanoistaan ja välillä tekivät kohtuuttomia määriä töitä koko ryhmän puolesta hyvien arvosanojen eteen.

Tässä lista käymistäni kursseista:

Solid & Hazardous Waste Management (3AU)
Tyypillinen jätehuollon kurssi, jossa käytiin läpi erilaisia jätteen käsittelymenetelmiä ja perehdyttiin vaarallisten jätteiden vaativiin erityisjärjestelyihin. Kurssilla tehtiin ryhmätyönä iso jätteen minimalisointiohjelma elintarvikekaupalle. Kurssin lopuksi kirjallinen lopputentti.

Wastewater Engineering (3AU)
Pääsääntöisesti jätevedenpuhdistamon mitoittamiseen liittyvien laskujen laskemista. Koin itse tämän kurssin hankalimpana, sillä en ollut suorittanut mitään vastaavaa kurssia aikaisemmin.  Kurssi sisälsi kaksi Quizia sekä kirjallisen lopputentin.

Environmental Issues In A Changing World (3AU)
Maailmanlaajuisiin ympäristön tilaan ja ympäristömuutoksiin pureutunut kurssi, jolla asiat käytiin läpi monipuolisesti erilaisten vierailijaluennoitsijoiden johdolla. Ehdottomasti suosikkikurssini. Kurssilla tehtiin ryhmätyö vapaavalintaisesta ympäristöongelmiin liittyvästä aiheesta. Lisäksi kurssilla oli kaksi Quizia sekä kirjallinen lopputentti.

Environmental Biology and Microbiology (3AU)
Mukavaa vaihtelua tekniikkapainotteisille kursseille tämä enemmän biologiaan keskittynyt kurssi, jossa käytiin läpi biologisten prosessien merkitystä ympäristön tilan hallinnassa ja esimerkiksi vesivälitteisten tautien mikrobiologinen selitys. Kurssilla tehtiin ryhmätyö, yksi Quiz sekä kirjallinen lopputentti.

Effective Communication (2AU)
Puhtaasti englannin kielen parantamiseksi valittu kurssi. Kurssilla tehtiin erilaisia kommunikaatioharjoituksia, pidettiin puhe ja opeteltiin ymmärtämään erilaisia tapoja kommunikoida. Puheen lisäksi kurssilla tehtiin ryhmätyö ja kirjoitettiin essee.

4. Vapaa-aika ja vaihdon anti

Suurimman osan vapaa-ajasta käytimme tietenkin matkusteluun, vaikka Singaporessa itsessäänkin on paljon mielenkiintoista nähtävää. Singapore on yksi maailman suurimmista lentoliikenteen risteyskohdista ja sieltä pääsi lentämään jokaiseen kolkkaan Kaakkois-Aasiassa. Halpalentoyhtiöiden ansiosta lentäminen esimerkiksi Thaimaahan tai Malesiaan oli edullisempaa kuin mennä Singaporessa clubille sisään lauantai-iltana. Suosituimpia lentoyhtiöitä olivat Air Asia, Tiger Air ja Jetstar. Matkustuskohteita kertyikin siis melkoinen määrä: kaksi kertaa Indonesia, Vietnam, kaksi kertaa Thaimaa sekä kerran Malesia.

Reissuilta oli aina ihana palata Singaporeen takaisin, sillä siellä ihmisiin pystyi luottamaan ja kaikki asiat varmasti aina toimivat. Matkailu kuitenkin oli yksi vaihdon parhaimmista anneista, sillä aasialaiseen kulttuuriin pääsi tutustumaan paljon syvemmältä kuin tavallisen Suomesta tehdyn parin viikon reissun aikana.

Olin aluksi itse epävarma rohkeudestani lähteä yksin puoleksi vuodeksi toiselle puolelle maapalloa. Vaihtokohteessa ei kuitenkaan olla yksin, ja jo pelkästään NTU:lla vaihto-opiskelijoita oli lähes 300. Singaporeen ja ylipäänsä vaihtoon lähtö on ollut yksi niistä päätöksistä elämässäni, joita en ole katunut hetkeäkään. Singapore on aivan mieletön paikka asua mitä tulee jo esimerkiksi aurinkoon ja lämpöön sekä monipuoliseen ruokakulttuuriin. Vaikka Singapore on maantieteellisesti kaukana, en koskaan kokenut olevani kaukana kotoa. Whatappin ja Skypen välityksellä pystyi olemaan yhteydessä perheeseen ja ystäviin aivan niin kuin olisin Suomessakin. Jonkun niinkin erilaisen kulttuurin kuin aasialaisen kulttuurin tunteminen on avannut silmiä myös meidän omaa kulttuuria kohtaan. Suomalaisilla olisi paljon opittavaa aasialaisten iloisuudesta, nöyryydestä sekä kurinalaisuudesta.

Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtöä kaikille, jotka ovat edes sekunniksikaan jääneet miettimään sitä mahdollisuutta. Lupaan, että se on sen arvoista!

Espoossa 3.2.2014
Viivi Leiviskä