Okko Kurttila - 2014: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Okko Kurttila
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
05.08.2013 - 07.12.2013
Vaihto-ohjelma

Opiskelen ympäristötekniikkaa Oulun yliopistossa viidettä vuotta. Vaihtoon lähtöä olin puntaroinut jo muutaman vuoden ajan ja opiskelujen loppuvaiheessa sille avautui hyvä mahdollisuus. Matkalle lähdin yhdessä tyttöystäväni kanssa, joka suoritti Singaporessa samaan aikaan hänen opintoihinsa kuuluvaa teemaharjoittelua. Singaporessa olimme käyneet aikaisemmin lyhyellä lomamatkalla ja jo silloin tiesimme, että haluamme sinne vielä takaisin.

Singapore on hyvin länsimaalainen pieni kaupunkivaltio Malakan niemimaan kärjessä Kaakkois-Aasiassa. Ilmasto Singaporessa on trooppinen, lämpötila pyörii kolmenkymmen molemmin puolin yötä päivää ja ilmankosteus on korkea. Sade- ja ukkoskuurot ovat lähes päivittäisiä. Ilmastoltaan Singapore on siis oiva paikka lähteä pakoon Suomen syksyn pimeyttä ja kylmyyttä.

Singaporessa asuu lähes 5,4 miljoonaa ihmistä ja se on toiseksi tiheimmin asuttu maa maailmassa. Väestö on erittäin monimuotoinen, suurimmat ryhmät ovat Kiinalaiset, Malaijit ja Intialaiset. Lisäksi katukuvassa näkyy paljon maassa työskenteleviä länsimaalaisia. Virallisena kielenä toimii Englanti, joten opiskelu ja asioiden hoito sujuu vaivattomasti, tosin paikallisten puheessa käyttämä Singlish -aksentti tuottaa varsinkin alussa ymmärtämisvaikeuksia. Singaporen talous on hyvin kehittynyt ja se on Kaakkois-Aasian liike-elämän keskus. Taloudellinen varaus näkyykin kaupungissa hyvin. Lisäksi valtion tiukka lainsäädäntö pitää rikollisuuden kurissa ja olon tunteekin hyvin turvalliseksi Singaporessa liikkuessa. Vaihdon aikana käymiltäni lomamatkoilta muissa Aasian maissa olikin mukava aina palata helppoon, toimivaan ja turvalliseen Singaporeen.

ASUMINEN JA ELÄMINEN

Asuin yhdessä tyttöystäväni kanssa vuokralla kimppa-asunnossa yksityisessä kerrostalossa, sillä yhdessä meillä ei ollut mahdollisuutta saada edullisempaa opiskelija-asuntoa yliopiston kautta. Asuminen Singaporessa on kallista suuren väentiheyden ja tilanpuutteen vuoksi. Maksoimme pienestä makuuhuoneesta ja omasta vessasta reilu 1000 euroa kuukaudessa, muut tilat oli jaettu paikallisen vuokranantajan kanssa, joka asui viereisessä makuuhuoneessa. Rahalle toisaalta saa vastinetta condoon kuuluvista uima-altaista, kuntosalista, tenniskentistä ja vartioinnista.

Liikkuminen Singaporessa on vaivatonta ja edullista. Bussit kulkevat tiuhaan ja MRT:llä (metro) pääsee kätevästi pidemmät matkat. Myös taksit ovat Suomeen verrattuna erittäin edullisia. Singapore on myös lentoliikenteen keskus, joten matkailu ympäri Aasiaa onnistuu helposti ja lennot ovat edullisia. Me hyödynsimme lomaviikon ja pidennettyjä viikonloppuja käymällä mm. Vietnamissa, Hong Kongissa, Thaimaassa ja Malesiassa pariin kertaan.

Ruokaa Singaporesta löytyy moneen lähtöön ja paikallinen ruoka food courteissa ja hawker centereissä on edullista, joten itse ruokaa ei kannattanut juuri tehdä. Kunnon ravintola ravintoloissa hinnat olivat kalliimpia, noin Suomen ravintoloiden hintatasoa. Kaupoissa ruoka on yleisesti hieman edullisempaa kuin Suomessa, poikkeuksena maito- ja lihatuotteet, jotka ovat kalliimpia. Alkoholi on Suomen hinnoissa. Mahdolliseen koti-ikävään lohtua löytyy isommista marketeista löytyvästä ruisleivästä ja jopa Fazerin suklaasta, jotka kuitenkin ovat tuontitavarana kalliita.

Sairaanhoidon taso on Singaporessa todella hyvä, tosin palvelut ovat kalliit, joten vakuutukset tulee olla kunnossa. Onneksemme meidän ei tarvinnut vaihdon aikana palveluihin turvautua.

OPISKELU

Koulun kävin National University of Singaporessa (NUS). Suoritin kolme kurssia, joista yksi oli kandivaiheen kurssi ja kaksi DI-vaiheen kurssia. Pienten vaihto-opiskeluihin kuuluvan säätämisen jälkeen kursseiksi valikoitui Infrastructure & Environment (6 op), River Mechanics (6 op) ja Wave Hydrodynamics and Physical Oceanography (6 op). Opiskelu Singaporessa on mielestäni Suomeen verrattuna rankkaa. Paikallisilla on kova kilpailu arvosanoista ja vain parhaat menestyvät. Tämä näkyi etenkin tenttien aikaan yliopistolla, kun paikalliset opiskelijat pänttäsivät tentteihin yötä päivää. DI-vaiheen kurssit tuottivat paljon töitä. Ne olivat iltakursseja ja palautettavia tutoriaalitehtäviä tuli tehdä paljon itsenäisesti kotona. Laskutehtäviin ei järjestetty Suomessa totuttuja laskuharjoituksia vaan tehtävät tuli ratkoa itsenäisesti luennoilla käydyn teorian pohjalta. Olen tyytyväinen, että kävin ”vain” kolme kurssia vaihdon aikana, sillä niissäkin tehtävää oli paljon. Kokemuksena oli hienoa kuitenkin nähdä ja kokea millaista on opiskella NUS:n kaltaisessa huippuyliopistossa.

LOPUKSI

Lukukausi Singaporessa vierähti erittäin nopeasti. Olen ylpeä itsestäni, että lähdin vaihtoon, josta tuli yksi elämäni hienoimmista kokemuksista tähän asti. Olen myös kiitollinen Oulun yliopistolle ja MVTT:lle rahallisesta tuesta, joka mahdollisti vaihtoon lähtemisen. Matka avarsi omia näkemyksiäni, kielitaitoni parani ja pääsin suorittamaan mielenkiintoisia kursseja. Vaihto-opiskelua ja erityisesti Singaporea voin suositella lämpimästi kaikille opiskelijoille!
Oulussa 14.3.2014
Okko Kurttila