OpiskelijaJuuso Hietanen
Koulu
Matkakohde Budapest University of Technology and Economics, Unkari
Aika 04.09.2000 - 15.08.2001
Vaihto-ohjelma

Ensimmäinen viikko

Syyskuun 4. päivä. 2000. Lentokentällä osoitetta näyttämällä pääsi nopeasti omaan asuntolaan. (Suomessa kv-tutor hakee vaihto-oppilaan.) Asuntolassa pienien kielikommellusten jälkeen minut ohjattiin omaan huoneeseeni ja kerrottiin huonetoverini nimi. Asuntola oli suomalaiseen tasoon nähden hyvin vaatimaton.

5. päivä. Menin tapaamaan vaihto-opinnoista vastaavaa henkilöä vahvistaakseni saapumiseni ja kurssini. Kursseistani osa oli jo peruttu ennen tuloani, nyt niistä peruttiin kaikki muut paitsi yksi. Järjestelmä ei tuntunut kovin luotettavalta. Loppuviikosta saisin enemmän tietoa, mitä kursseja oli mahdollisuus ottaa, mutta vasta kuukauden päästä olisi täysi varmuus.

Loppuviikko. Tutustuimme yliopistoomme eri tervetuliaistapahtumissa koulun ja oppilaskunnan puitteissa. Teimme paljon byrokraattisia toimenpiteitä yliopiston- ja valtion hallinnon johdosta: opiskelukorttien täyttämistä, vakuutuksien hoitamista, tietokoneen käyttöön mahdollistavan kortin hakemista, oleskeluluvan hakemista jne. Kaikesta piti maksaa tai jättää vakuusrahoja. Kaikki hoidettiin ohjatusti kansainvälisen neuvojamme opastuksella, mutta erittäin jonotusvoittoisasti. No, siinä oli aikaa tehdä tuttavuuksia muiden kanssa ja vertailla, miten asiat olisi hoidettu muualla maailmassa.

Kurssit

Meille esiteltiin paljon erilaisia ja mielenkiintoisia kursseja, mutta ei juurikaan omaan opintosuuntaani sopiville. Fysiikan, matematiikan ym. kursseja oli paljon, mutta valitettavasti ne eivät ole sovitettavissa tutkintooni. Valitsin oikeastaan kaikki kurssit, jotka jotenkin liittyivät aikaisempiin opiskeluihini tai jotka muuten olivat kiinnostavia, kuten Technology as a social problem-kurssi. Pari mahdollista hyvää kurssia jäi pois myös päällekkäisyyksien (typerästi suunniteltu opinto-ohjelma) vuoksi.

Loppuviikon aikana meidät esiteltiin myös pintapuolisesti yliopiston oppilaskuntaan ja sen toimintaan, joka on vasta aluillaan Unkarissa. Perinteet ja ennen kaikkea varat toiminnan järjestämiseen puutuvat, mutta kuitenkin toiminta oli virkeätä ja eteenpäin pyrkivää.

Seuraavilla viikoilla kurssit alkoivat sekalaisin aikatauluin ja järjestelyin. Construction Managementin-tunneilla kävin muutaman kerran ihailemassa tyhjää luokkahuonetta, kunnes selvisi, että kurssi alkoi myöhemmin (ei siis ilmoitettuun aikaan) ja toisissa tiloissa. Tästä en saanut mitään ilmoitusta, mutta kysymällä oppi. Onneksi jaksoin kysellä, koska kurssi oli selkeästi paras kurssini Unkarissa.

Monen kurssin nimi oli hieno, kuten Human Resource Management, mutta sisältö oli varsin laiha. Kyseisellä kurssilla oli läsnäolopakko ja kahden ensimmäisen luennon jälkeen ymmärsin miksi: opettaja esitelmöi kummallakin kerralla täysin saman luennon ´Japanin yritysjohtamisesta´. Luennon sisältö koostui hänen Japanin matkallaan tapahtuneista hauskoista seikoista, joilla ei kylläkään ollut mitään tekemistä yritysten kanssa. Pidettyään ensimmäisen esitelmänsä suoraan paperista, hän seuraavalla kerralla toisti sen täsmällisesti ja tunnin loputtua kysyi, mainitsinko tästä jo jotain aikaisemmin (ja seuraava kurssi: sama aihe) Lopuista aiheista oppilaat pitivät esitelmät.

Yleisesti jutteleminen professoreiden oli vaivatonta ja he olivat myötätuntoisia oppilaita kohtaan. Myöhemmin kuulin ja koin, että tämä piti paremmin paikkaansa vaihto-oppilaiden keskuudessa. Paikallisille opiskelijoille henkilökunta oli huomattavasti ankarampaa, sekä käyttäytymisessä että arvostelussa. Samalla myös tajusimme, että kurssin, jonka pitäisi olla sama meillä kuin unkarilaisilla oli loppujen lopuksi hyvinkin erilainen tasoltaan. Meidän taso oli reilusti huonompi. En tiedä oliko kyseessä opettajien hienotunteisuus tyhmiä ulkomaisia kohtaan vai heidän 'ei niin sujuvan' englanninkielentaidosta johtuvasta ujous. Professoreiden asenteista paistoi enemmän auktoriteetti-asenne verrattuna suomalaisiin virkaveljiin. He eivät tunneilla väittelyä tai epäilevän kaltaisia kysymyksiä helposti nielleet. Ja vielä kursseilla, joissa olennaista oli keskustelu. Voi tietenkin olla, että Suomessa en ole vain jaksanut välittää professoreiden tällaisista asenteista.

Tentit

Tenttikauden aikaan sain kokea huomattavia eroja aikaisemmin kokemaani. Tentissä oppilaat vaihtoivat papereita yllättävän avoimesti, juttelivat ja lunttasivat polvien päällä makaavasta oppikirjasta. Opettaja ei ollut asiasta juuri tietävinään. Tätä harrastivat melkein kaikki. Eikä kyse ollut englanninkielisestä opetuksesta (mm. kreikkalaiset, kyproslaiset ja unkarilaiset). Eikä tätä tapahtunut vain meidän yliopistossa, vaan jokaisessa, ellei jopa enemmän, niin kuin unkarilaisilta ystäviltäni kuulin ja näin (käsikirjoituksista). Asia ei tosiaankaan ole Unkarissa pienessä mittakaavassa, koska sitä useasti puitiin myös TV-uutisissa ja dokumenteissa, joissa maalattiin synkkiä kuvia tämänkaltaiselle opiskelulle, TV:n sanoin 'varsinkin, jos haluamme liittyä EU:hun'. En tiedä onko sillä mitään merkitystä, mutta EU:ta käytettiin monessa muussakin asiassa syynä tehdä muutos.

Hauskaa oli kuulla unkarilaisten selityksiä ja mielipiteitä lunttaamisesta. Joidenkin mielestä se oli perua Neuvostoliiton ajoilta. He kun olivat niin kovia valehtelemaan. Toiset väittivät kivikovaa, että kaikkialla sitä tehdään ihan yhtä paljon, me vaan hienostellaan. (Tämä oli selitys usealle asialle (kuten korruptio ja mafia), joita me 'sivistyneemmistä valtiosta' tulleet ihmettelimme). Jotkut sanoivat vain empimättä, että me olemme unkarilaisia.

Budapest

Budapest on kaupunkina aluksi hieman vaikea hahmottaa. Kaupunki on yhdistetty kolmesta eri kaupungista, joten kaupungilla ei ole selkeää keskusta. Kaupunki on täynnä vanhoja kauniita rakennuksia, mutta varsinkin ulkoapäin ne ovat vain kohtalaisessa kunnossa. Liikenteestä ja muusta saasteesta johtuen talot ovat varsin likaisia. Tällä hetkellä monia rakennuksia onneksi kunnostetaan.

Yöaikaan hyvällä valaistuksella kaupungista saadaan erittäin kaunis kaupunki.
Budapestissä on keskellä kaupunkia luonnonvesikylpylöitä ja saaria, jotka virkistävät kaupunkikuvaa suunnattomasti. Kylpylät ovat suuria laitoksia, joissa on mukava rentoutua perinteiseen tapaan ja mm. seurata muiden shakin peluuta. Saunat eivät kylläkään ole Suomen luokkaa. Kuuluisin saari, Margit-saari sijaitsee Budan ja Pestin välissä Tonava-joessa. Saari on Budapestin vihreä keidas, jonne ihmiset pääsevät rauhoittumaan kaupungin keskeltä.

Kiinnostavinta Budapestissa on sen pitkä ja tapahtumarikas historia. Budapestista löytyy rakennuksia ja kulttuuria eri ajoilta ja kulttuureista, kuten Rooman ajalta.

Kaupunkia ei ole suunniteltu pyöräilijöiden ja kävelijöiden käyttöön. Kadut ovat huonossa kunnossa eikä pyöräteitä ole keskustassa. Yleisellä liikenteellä pääsee kuitenkin varsinkin keskusta-alueella hyvin ja nopeasti liikkumaan. Päivin öin. Budapestin liikennejärjestelmä koostuu busseista (sähköllä ja dieselillä), raitiovaunuista, metrosta sekä paikallisjunaverkosta. Järjestelmä on kattava. Metro on Lontoon jälkeen myös maailman toiseksi vanhin. Takseilla matkustaminen on halpaa, jos tietää mistä numerosta tilaa. Muuten voi joutua ylihinnoittelun kohteeksi.

Liikenne

Yhteydet muihin kaupunkeihin ovat myös hyvät ja halvat. Matkustaminen tapahtuu junilla ja busseilla. Myös lähimaihin matkustetaan näin, koska välimatkat ovat lyhyitä. Matkustaminen Unkarin sisällä on halpaa, varsinkin opiskelijalipuilla. Matkustaminen taas rajojen ulkopuolelle vaatii kansainvälisen maksun, joten se on Suomen hintatasoa. Yleinen liikenne on kuitenkin valitettavan hidasta. Autolla matkustaminen on kallista moottoriteillä, joilla täytyy maksaa erittäin kalliita tietulleja. Järkyttävää onkin, että monet näistä upouusista teistä ovat tyhjiä niiden kalleuden vuoksi. Tähän on kuitenkin nähtävästi tulossa muutos, koska asia oli esillä Unkarin parlamentissa. Osa moottoriteistä on Suomen tasoon nähden vaarallinen. Kaistojen leveys on juuri auton levyinen ja vastakkaisen kaistan välissä on vain muovitötteröitä. Sijaintinsa vuoksi Unkarissa ei käytetä lentoliikennettä niin paljon, koska pääasiallisesti ulkomaille pääsee junilla.

Ruoka

Unkarilainen ruoka on hyvää, kuuluisaa ja perinteikästä. Unkarilaiset pitävät syömistä korkeassa arvossa. Syömistapahtumat ovat mukavia tapahtumia yleensä perheen tai ystävien seurassa. Kovin montaa uusavutonta tämän suhteen en tavannut. Yleisin ruoka, jota kaverinikin valmistivat olivat Pörkött (jota Suomessa kutsutaan usein Gulassiksi) ja Gulassi-keitto.
Yleisesti ottaen ruoka on reilusti rasvaisempaa ja suolaisempaa kuin Suomessa. Salaatit ja muut vihannekset ovat yleensä etikkaliuoksissa. Alkujaan paikallinen ruoka maistui hyvältä, mutta pidemmän päälle alkoi myös ikävöidä perinteisiä suomalaisia kotiruokia.

Ruokailuperinteissä tulee hyvin esiin myös unkarilaisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus. Vieraalle tuodaan pöytään kaikkea parasta ja vielä enemmän. Alkuun olin vaivaantunut ylitarjoilusta, koska siihen ei ollut tottunut ja monesti tuntui, ettei tarjoajalla olisi varaa huomiseen ateriaansa.

Ympäristö

Unkarissa ei ole vielä herätty ympäristötietoisuuteen samoissa määrin kuin Pohjois-Euroopan maissa. 80 prosenttia Budapestin likavesistä johdetaan puhdistamattomana Tonavaan. Budapestin ilmanlaatu on Euroopan huonoimpia. Sen myös tuntee matkustamalla maaseudulla, jossa voi hengittää taas kunnolla.
Unkarissa on tehty ympäristön eteen myös tekoja. Kauan suunniteltu iso vesivoimalaitos Tonavalle yhdessä Slovakian kanssa kariutui ympäristöaktivistien painostuksesta Unkarin osalta. Slovakia kuitenkin rakensi laitoksen, josta maat ovat käyneet oikeutta Haagissa useampaan kertaan. Balatonin vedenlaatu on myös parantunut viime vuosina huomattavasti eri toimenpiteiden ansiosta.

Asuminen

Suurin osa opiskelijoista asuu Budapestissa asuntoloissa. Huoneet ovat 2-6 hengelle ja hintaluokaltaan opiskelijalle sopivia. Jonot näihin ovat suuret niin kuin Suomessakin. Asuntolat jaetaan opiskelusuunnittain, mikä auttaa luomaan kontakteja oman alan muihin harjoittajiin helposti jo opiskeluaikana. Asuntoloissa järjestetään juhlia miltei päivittäin, joten rauhaa siellä ei aina saa, mutta yhteishenki oli mahtava. Opiskelijat tekevät vaatimattomista puitteista hyvin mukavat oltavat erilaisilla järjestelyillä. Asuntoloissa on mm. oma kahvila/kapakka erittäin edullisin hinnoin ja useimmista löytyy liikunta- ja punttisali.

Suurin osa unkarilaisista on kuitenkin kirjoilla vanhempiensa luona ja siellä he viettävät useimmat viikonloppunsakin. Opiskelijat ovat taloudellisesti paljon riippuvaisempia vanhemmistaan, koska opintotukijärjestelmä puuttuu. Perheet tuntuvatkin merkitsevän enemmän Unkarissa kuin Suomessa.

Asuminen ylipäänsä Budapestissa on kallista palkkatasoon nähden. Yksiön vuokra on saman verran kuin keskivertopalkka Unkarissa. Budapestissa toki vuokrat ja palkat ovat korkeammat kuin muualla, mutta keskivertopalkalla ei asuntoja vuokrata.

Pienissä kaupungeissa palkkataso on alhaisempi, mutta hintataso on suhteessa vielä alhaisempi Budapestiin verrattuna. Ihmiset järjestävät myös omaa elintasoaan suhteilla ja

Itse asuin neljän amerikkalaisen kanssa yksityiseltä henkilöltä vuokratussa asunnossa. Asunto sijaitsi yliopiston ja hyvien kulkuyhteyksien läheisyydessä. Torakoita ja vesiongelmia lukuun ottamatta asunto oli varsin viihtyisä ja tilava. Paras vaihtoehto oli asua yhdessä muiden kanssa, jos halusi helposti tutustua ihmisiin.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen