OpiskelijaKaisa Ronkainen
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Technische Universität München, Saksa
Aika 31.03.2002 - 04.08.2002
Vaihto-ohjelma Erasmus

Vietin kesälukukauden 2002 (31.03. - 04.08.2002) Erasmus- vaihto-opiskelijana Technische Universität Münchenissä (TUM), Saksassa. Technische Universität Münchenissä on noin 19 000 opiskelijaa ja 12 osastoa. Yliopiston rakennukset ovat sijoittuneet kolmelle eri alueelle Münchenissä sekä kaupungin lähiympäristössä Garchingissa ja Freisingissa. Yliopisto on suuri, mutta myös kurssivalikoima on joka osastolla laaja ja todella monipuolinen.

Lähdin Saksaan 31.03.2002, sillä ennen opiskelujen alkua otin osaa yliopiston järjestämälle saksankurssille. Varsinaiset luennot alkoivat 15.04.2002. Osallistuin kesälukukauden aikana kuudelle kurssille, joista yksi oli luonnontieteellisten alojen opiskelujoille suunnattu saksankurssi. Loput kurssit liittyivät sivuaineeseeni.

Münchenissä on vaikea löytää asuntoa, eikä edes kaikille vaihto-opiskelijoille ole mahdollista järjestää opiskelija-asuntoa. Niinpä asuin vapailta markkinoilta asuin vuokratussa asunnossa keskustassa. Vuokra-asunnot keskustassa ovat kalliita, mutta se on ainoa vaihtoehto, mikäli luentoja on sekä keskustassa että Garchingissa tai Freisingissa.

Opiskelun lisäksi otin osaa ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden toimintaan. Teimme yhdessä paljon retkiä lähiseudulle, mm. Salzburgiin, Nürnbergiin, Prahaan ja Alpeille. Münchenin lähellä todella riittää mielenkiintoisia kaupunkeja ja muuta nähtävää!

Lukukausi Münchenissä oli erittäin onnistunut - jopa niin onnistunut että palaan Müncheniin vielä yhdeksi lukukaudeksi. Viihdyin hyvin ja olin niin tyytyväinen opetuksen tasoon, että haluan opiskella lisää sekä saksaa että ympäristönsuojelua Saksassa.


OPINNOT

Münchenin Teknillisessä korkeakoulussa (TUM) on 12 osastoa ja yli 19 000 opiskelijaa, joista noin 3000 on ulkomaalaisia. Korkeakoululla on kolme kampusaluetta: yksi keskustassa, toinen Garchingissa (10 km pohjoiseen keskustasta) sekä kolmas Freisingissa (40 km pohjoiseen keskustasta). Keskustassa sijaitsevat mm. matematiikan, arkkitehtuurin ja sähkötekniikan osastot, Garchingissa fysiikan, kemian ja konetekniikan osastot ja Freisingissa voi opiskella esimerkiksi biotieteitä, vesitaloutta ja ympäristönsuojelua.

Kurssini käsittelivät ekologiaa, kansainvälistä ympäristölakia, ympäristöpolitiikkaa, luonnonvarojen käyttöä sekä kehitysmaiden ympäristöongelmia ja niiden taustatekijöitä. Kurssien toteuttamistapa vaihteli suuresti. Ekologian kurssi oli tavallinen luentokurssi, kun taas ympäristöpolitiikan kurssi oli hyvin interaktiivinen ja luennoilla keskusteltiin paljon. Kehitysmaiden ympäristöongelmat -kurssi oli seminaari, joten jokainen opiskelija pääsi pitämään oman esitelmän. Erasmus-opiskelijat eivät päässeet yhtään helpommalla! 

Tentit olivat sekä suullisia että kirjallisia ja joka kurssiin kuului ainakin tentti. Yhteen kurssiin kuului esitelmä ja yhteen kurssiin essee. Ryhmätöitä tai laskuharjoituksia ei kursseihini kuulunut. Vaihto-opiskelijat tekivät samat tentit kuin saksalaisetkin, joten erityisesti ensimmäisissä kirjallisissa tenteissä oli ongelmia. Professorit olivat kuitenkin hyvin ymmärtäväisiä ja usein heti kirjallisen tentin jälkeen oli mahdollista tehdä suullinen tentti, mikäli kysymysten ymmärtämisessä oli ongelmia.

Olin todella tyytyväinen TUMin kurssivalikoimaan, sillä mielenkiintoisia ja hyödyllisiä kursseja olisi ollut vaikka miten paljon. Kurssini olivat vaikeustasoltaan kohtuullisia, suurimmat ongelmat olivat aluksi kielen kanssa. Professorit auttoivat vaihto-opiskelijoita hyvin. Useimmiten professorit olivat valmistaneet opetusmonisteen, joiden avulla luentojen seuraaminen oli paljon helpompaa.

VAPAA-AIKA

TUMin kansainvälisten asioiden toimisto järjesti todella paljon ohjelmaa, mm. edullisia retkiä, vaelluksia ja lisäksi toimiston kautta oli mahdollista saada halpoja ooppera- ja teatterilippuja. Ensimmäisen kuukauden ajan tapahtumia oli melkein joka ilta, mutta luentokauden alettua järjestettyä ohjelmaa oli vähemmän. 

Münchenin kaupungista löytyy varmasti tekemistä kaikille. Euroopan suurin kaupunkipuisto Englischer Garten tarjoaa upeat lenkki- ja piknikmaastot, yliopistolla on omia urheilukursseja Olympiakeskuksessa, uimahallit ovat hyviä ja elokuvateattereitakin on riittävästi. Kulttuurinnälkäisille löytyy mm. teattereita ja museoita, joista kuuluisin lienee jättimäinen tekniikan museo Deutsches Museum. Kesällä juhlia ja tapahtumia oli joka viikonloppu, itselleni jäi parhaiten mieleen Münchenin kaupunkijuoksu, jossa juoksin yhdessä 15 000 muun juoksijan kanssa.

ASUMINEN

Münchenissä edes vaihto-opiskelijoille ei voida luvata opiskelija-asuntoa, sillä asuntotilanne on hankala ja asuminen kallista. Huone solussa on kuitenkin edullinen, noin 170 euroa kuussa. Ylioppilaskunta välittää asuntoja vapailta markkinoilta ilmaiseksi, ja heidän avullaan löysin oman asuntoni. Olin tyytyväinen asuntooni, erityisesti sijainti oli hyvä, sillä minun piti liikkua keskustakampuksen ja Freisingin välillä. 

Kalustettujen yksiöiden vuokrat vaihtelevat keskustan ja yliopiston alueella paljon (600-800 euroa kuussa). Kannattaa kuitenkin olla tarkkana vuokrasopimusta tehdessä, sillä yleensä vuokraan ei sisälly sähkö-, vesi- eikä lämmitysmaksut. Lisäksi usein peritään vielä takuu. Myös huoneita kommuuneista ja alivuokralaishuoneita on tarjolla. Huone kommuunissa maksaa noin 300-400 euroa kuussa ja alivuokralaishuone suunnilleen saman verran.

MATKUSTAMINEN

Suomesta Müncheniin kannattanee matkustaa lentokoneella, 330 eurolla pitäisi saada edestakainen suora lento. Halvemmalla pääsee, jos vaihtaa konetta esimerkiksi Pariisissa tai Kööpenhaminassa.

Münchenissä on todella helppoa ja nopeaa liikkua metrolla ja junilla. Metrolla tai junalla pääsee kaikkialle. Lippujen hinnat ovat Suomen tasoa, Münchenin paikallisliikenteessä opiskelijat saavat opiskelija-alennuksen.

Kaukojunissa opiskelija-alennuksia ei ole, mutta isommassa porukassa matkustaminen on lähes ilmaista. Arkipäivisin myydään ns. Bayern-ticketiä (21 euroa) ja viikonloppuisin ns. Wochenende-ticketiä (28 euroa), joilla 5 hengen seurue saa matkustaa päivän aikana niin paljon kuin ehtii. Hyviä päiväretkikohteita ovat mm. Nürnberg, Salzburg ja Neuschwansteinin linna.

LOPUKSI

München on hyvä valinta opiskelukaupungiksi. Tekemistä ja näkemistä riittää. Yliopistolta löytyy varmasti kursseja kaikille. Lisäksi ainakin itse huomasin sen, että yksi lukukausi on liian lyhyt aika olla opiskelemassa ulkomailla - kannattaa olla vuosi.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen