OpiskelijaAntti Larkela
Koulu Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde Kungliga Tekniska Högskolan, Ruotsi
Aika 01.07.2005 - 30.06.2006
Vaihto-ohjelma

Opiskelin Tukholman Kungl. Tekniska Högskolanissa syyslukukauden 2005 ja kevätlukukauden 2006. Minulle kävi myös tuuri ja sain kesätyöpaikan Ruotsista, joten oleskelin Tukholmassa kokonaisen vuoden.

Kuten kaikilla vaihto-opiskelijoilla ensimmäiset 2 viikkoa olivat pelkkää uuden oppimista ja paikat tuntuivat hirvittävän suurilta ja tavat oudoilta. Vaikka Ruotsissa asiat hoidetaan lähes samalla tavalla kuin meillä täällä Suomessa, erojakin kyllä löytyy.

Asunto

Minulle oli luvattu asunto Gamla Stanista, mutta kun saavuin noutamaan avaimia asuntotoimistosta, minulle sanottiin, ettei kyseistä asuntoa ole mahdollista saada. Toimistolla oli kuitenkin tarjota minulle huone yksityisiltä markkinoilta Södermalmista, joka on mielestäni jopa parempi paikka opiskelijalle, kuin Gamla Stan. Vuokrasin siis huoneen keski-ikäisen kenialaisen tädin asunnosta jossa asuin koko vuoden. Vuokra tästä huoneesta oli 3000Kr/kk.

Opiskelu

KTHssa oli menossa opintojärjestelmä uudistus, joten kaikkia etukäteen valitsemiani kursseja ei opetettu. Tämä muodostui ongelmaksi varsinkin kevätkaudella, jolloin kävin tiettyjä kursseja lisensiaattiopiskelijoiden kanssa ja joitain kursseja itsenäisesti. Syksyllä kursseja oli ihan hyvin ja noin puolet kursseista oli opetettu englanniksi. Ruotsissa KTHssa ei ole mahdollisuutta erikoistua johonkin tiettyyn alaan pää- ja sivuainevalikoinnilla, vaan kaikki saman osaston opiskelijat käyvät läpi samanlaisen opiskeluputken. Tämä on mielestäni aika tylsä systeemi, mutta nopeuttaa varmasti opiskelua. Todella monet kurssit olivat 5ov:n kursseja ja työmäärältään, ne vastaavat ehkä TKKn kolmea. Tämä huomasi eteenkin kurssissa Vesirakennustekniikka, jossa käytetään Suomessa täsmälleen samaa aineistoa ja harjoituksetkin ovat samat. KTH antaa tästä kurssista 5 ov:ta ja TKK 3. Lukukaudet ovat jaettu kahteen periodiin, jolloin kursseja ei ole samanaikaisesti käynnissä kauhean montaa. Tälläkin tavalla saadaan opiskeluun tehokkuutta, kun ei ole niin montaa rautaa tulessa ja tentit eivät kasaannu yhtä pahasti kuin TKKlla.

Kielten taidot

Kielitaitoni karttui huomattavasti sekä ruotsin, että englannin osalta. Ei kuitenkaan ihan niin hyväksi mitä olisi vuodelta voinut odottaa. Syynä tähän lienee molempien kielten käyttäminen koulussa ja vapaa-aikana. Suomea en pahemmin vuoden aikana puhunut ja tämä oli ihan ennalta päätetty juttu.

Vapaa-aika

Vapaa-aika menee osittain aina koulujuttuja tehdessä, mutta KTHssa on paljon ryhmätöitä joten niiden tekemisessä saa mukavaa kieliharjoittelua opiskelun ohella. Kävin syksyllä muös yhden salsan alkeiskurssin ja keväällä kävin parin opiskelijan kanssa kuntosalilla ja seinäkiipeilemässä.

Eläminen on Tukholmassa kohtuullisen halpaa, paitsi opiskelija alennuksia ei saa koulun ruokaloista, eikä metrolipuista. Tämänhetkinen hinta kuukauden metrolipusta on 600Kr ja yhden kouluaterian hinta pyörii viiden kympin tienoilla.

Vaihto-opiskeluvuosi meni minulta todella nopeasti ja uskon palaavani Ruotsiin tulevaisuudessa pidemmäksikin aikaa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vaihto-opiskeluissa kannattaa viettää ainakin kaksi lukukautta, että pääsee kouluun ja kulttuuriin vähän paremmin sisälle. Olin erittäin tyytyväinen vuoteeni Tukholmassa ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille.

 


Hae apurahaa verkossa


Hae apurahaa, muuta tietojasi tai tee maksupyyntö. Kaikki kätevästi verkossa apurahapalvelussamme.

Lue Vesitalous-lehteä

etusivu-section2.jpg

Uusimman lehden teemana on vesihuolto. 

Tutustu lehteen