Kaisa Kurikkala - 2017: National University of Singapore, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Kaisa Kurikkala
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
National University of Singapore, Singapore
Aika
09.01.2017 - 15.05.2017
Vaihto-ohjelma

Opiskelen Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa ja päätin hakea vaihtoon opintojen loppuvaiheessa. Vaihtoon lähtiessä valmistuminen oli kiinni enää diplomityön tekemisestä. Ajattelin, että vaihtoon on lähdettävä nyt tai ei koskaan, työelämässä ehdin kyllä olla. Vaihtoon hakeminen oli mielestäni selkeä prosessi, eikä ongelmia ollut. Halusin lähteä vaihtoon Singaporeen ilmaston, laadukkaan yliopiston ja maantieteellisen sijainnin takia. 

Asuin vaihdon ajan kampusasuntolassa, ensin Prince George's Park (PGP) –asuntolassa, josta siirryin vajaan kolmen viikon jälkeen Utown Recidence –asuntolaan. Utown on sijainniltaan parempi, alueella on muun muassa uima-allas ja kuntosali, joita opiskelijat saavat käyttää ilmaiseksi. Lisäksi ravintolavalikoima on laajempi. Utownin asunnossa tunnelma oli myös kodinomaisempi kun vertaa PGP:n asuntolaan. Kämppiksinä minulla oli kaksi kanadalaista ja yksi italialainen tyttö. Kampusalueella pääsee liikkumaan ilmaisilla kampusbusseilla, mutta Utownista ei ollut pitkä matka kävellen Engineering-osastolle. Suosittelen ottamaan vastaan asunnon ensin PGP:stä, mikäli ei saa heti tarjousta Utownista. Tämän jälkeen voi ilmoittaa asuntotoimistoon, että haluaa siirtyä Utowniin, mikäli heiltä vapautuu huone. Yksityisiltä markkinoilta asunnon vuokraaminen saattaa olla hyvin kallista, lisäksi huone usein jaetaan toisen asukkaan kanssa. Näistä syistä päädyin itse stressittömämpään vaihtoehtoon eli ottamaan vastaan tarjotun huoneen kampusasuntolasta. 

Halusin vaihdossa syventyä erityisesti geotekniikkaan, koska kurssivalikoima siltä alalta omassa yliopistossani on suppea. Lisäksi tarkoituksena oli parantaa englannin kielitaitoa, erityisesti ammattisanastoa, ja saada kokemusta ulkomailla opiskelusta. En saanut haluamiani kursseja ensimmäisellä kurssien valintakierroksella, mutta onneksi paikan päällä pystyi vielä vaihtamaan vaikka kaikki kurssit, kuten itse tein. Suorittamani kurssit olivat (yhteensä 24 op): Geotechnical Engineering, Pile Foundations ja Environmental Risk Assessment. Kurssien työmäärä ei mielestäni eronnut merkittävästi siitä, mihin olen Suomessa tottunut. Toki kilpailu hyvistä arvosanoista on singaporelaisten kesken kova, sillä arvosanat menevät Gaussin käyrän mukaan. Kurssit sisälsivät palautettavia yksilö- ja ryhmätöitä, jotka arvosteltiin. Luokan edessä pidettäviä esitelmiä ei valitsemiini kursseihin kuulunut. 

Singaporesta saa halpoja lentoja Aasiaan, joten kävin vaihdon aikana Sri Lankassa, Malesiassa, Indonesiassa ja Vietnamissa. Suosittelen matkustelemaan vaihdon aikana, monet jäivät vielä vaihdon jälkeenkin matkustelemaan lähinnä Aasiaan, mutta itseäni kutsuivat työt. Vapaa-ajalla kävin Utownin uima-altaan ja kuntosalin lisäksi muun muassa maastopyöräilemässä Pulau Ubinin apinasaarella, Sentosan saarella ottamassa aurinkoa, shoppailemassa ostoskeskuksissa, katsomassa uuden vuoden ilotulituksen Marina Bayssa, kutsuvieraana Suomen suurlähetystössä ja pilvenpiirtäjissä ihailemassa maisemia. Singaporessa riittää tekemistä ja nähtävää, joten aika ei tullut pitkäksi. 

Reilun neljän kuukauden vaihto meni nopeasti, enkä kokenut mitään erityistä kulttuurishokkia. Suosittelen Singaporea vaihtokohteena, mikäli pitää trooppisesta ilmastosta ja haluaa lähteä Eurooppaa kauemmaksi. Ulkomailla asuminen lisää itseluottamusta ja avartaa maailmankuvaa. Lisäksi englannin kielitaito paranee ja saa uusia ystäviä. Sujuva englannin kielitaito ja kokemus kansainvälisistä opinnoista parantavat asemaa työnhakijana ja antavat valmiutta työskennellä kansainvälisissä tehtävissä. Jälkikäteen voin todeta, että olisin mielelläni ollut vaihdossa koko lukuvuoden. Kannustan siis kaikkia tarttumaan tilaisuuteen ja lähtemään rohkeasti vaihtoon. 

Suuret kiitokset Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle apurahasta, jolla tuitte opiskelijavaihtoani Singaporessa.